Den store maktkampen: - Obama kan egentlig ikke skade Putin så mye

Truer med hardere sanksjoner mot Russland.

MAKTKAMPEN: Forholdet mellom Russland og USA var spent allerede før Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Øst-Ukrina torsdag. Nå øker presset mot Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AFP Photo / NTB Scanpix og Jim Watson / AFP Photo / NTB Scanxpix
MAKTKAMPEN: Forholdet mellom Russland og USA var spent allerede før Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Øst-Ukrina torsdag. Nå øker presset mot Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AFP Photo / NTB Scanpix og Jim Watson / AFP Photo / NTB Scanxpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Obama kan egentlig ikke skade Putin så mye. USA kan ta sånne grep som å gjøre G8 til G7, men det er ikke noe som svir på pengepungen, sier professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitet i Oslo til Dagbladet.

USAs president Barack Obama gikk fredag hardt ut mot Russlands påståtte støtte til de pro-russiske separatistene, som nå mistenkes for å ha skutt ned et passasjerfly og tatt livet 298 mennesker.

Obama truer Putin med strengere sanksjoner.

Men uten ytterlige støtte fra Europa, kan Obama slite med å sette press på Putin.

Europa i midten For i effekt, så er USAs nåværende sanksjoner mot Russland ganske puslete, ifølge professor og energiekspert Claes.

- Det må harde økonomiske sanksjoner til, som rammer russisk økonomi og som holdes ved like, for å bøye Putin. Og de må ha bred oppslutning, skal de ha effekt. Det er vanskelig å tenke seg noen alvorlige trusler fra USA alene, fordi det ikke er så mange økonomiske relasjoner mellom Russland og USA, sier Claes til Dagbladet.

Obama kritiserte fredag Europa for å ikke være med på de harde økonomiske sanksjonene som USA nå går inn for, som skal skade russisk økonomi og tvinge fram en fredlig løsning i Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer