Den store maktkampen: - Obama kan egentlig ikke skade Putin så mye

Truer med hardere sanksjoner mot Russland.

MAKTKAMPEN: Forholdet mellom Russland og USA var spent allerede før Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Øst-Ukrina torsdag. Nå øker presset mot Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AFP Photo / NTB Scanpix og Jim Watson / AFP Photo / NTB Scanxpix
MAKTKAMPEN: Forholdet mellom Russland og USA var spent allerede før Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned over Øst-Ukrina torsdag. Nå øker presset mot Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AFP Photo / NTB Scanpix og Jim Watson / AFP Photo / NTB Scanxpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Obama kan egentlig ikke skade Putin så mye. USA kan ta sånne grep som å gjøre G8 til G7, men det er ikke noe som svir på pengepungen, sier professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitet i Oslo til Dagbladet.

USAs president Barack Obama gikk fredag hardt ut mot Russlands påståtte støtte til de pro-russiske separatistene, som nå mistenkes for å ha skutt ned et passasjerfly og tatt livet 298 mennesker.

Obama truer Putin med strengere sanksjoner.

Men uten ytterlige støtte fra Europa, kan Obama slite med å sette press på Putin.

Europa i midten For i effekt, så er USAs nåværende sanksjoner mot Russland ganske puslete, ifølge professor og energiekspert Claes.

GASSAVHENGIG: Selv om Europa ikke er like avhengiv av gass fra Russland som for ett tiår siden, kan det bli kritisk for flere land dersom Russland stopper gasseksporten. Kilder: Gazprom / Reuters / AFP
GASSAVHENGIG: Selv om Europa ikke er like avhengiv av gass fra Russland som for ett tiår siden, kan det bli kritisk for flere land dersom Russland stopper gasseksporten. Kilder: Gazprom / Reuters / AFP Vis mer

- Det må harde økonomiske sanksjoner til, som rammer russisk økonomi og som holdes ved like, for å bøye Putin. Og de må ha bred oppslutning, skal de ha effekt. Det er vanskelig å tenke seg noen alvorlige trusler fra USA alene, fordi det ikke er så mange økonomiske relasjoner mellom Russland og USA, sier Claes til Dagbladet.

Obama kritiserte fredag Europa for å ikke være med på de harde økonomiske sanksjonene som USA nå går inn for, som skal skade russisk økonomi og tvinge fram en fredlig løsning i Ukraina.

Men EU holder tilbake. En av grunnene er at tøffe økonomiske sanksjoner kan slå hardt tilbake på Europa.

Kan koste for mye Russland er EU-landenes tredje største handelspartner, etter USA og Kina, og er i tillegg den største leverandøren av gass til Europa. Hvis EU vil ramme Russland hardt, kan de innføre sanksjoner på handel, både på salg og import. Men det er veldig risikabelt.

- Vi må være villig til å ta konsekvensene også. Hvis EU innfører harde sanksjoner, kan russerne svare med å skru igjen gasskrana. Og det kan få alvorlige konsekvenser for EU-landene, særlig de i øst, sier Claes til Dagbladet.

Dette kan hindre Obama i å sette press på Putin.

- Må gå tøffere inn - Historisk så må en gå inn med en ganske bred front, for at sanksjoner skal få noen virkning. Som i Sør-Afrika med apartheid, eller nå i Iran, sier Claes.

Amerikanerne har gjort seg uavhengige av resten av verden på energi, så de vil ikke føle så store negative konsekvenser av slike sanksjoner. Men for Europa kan det koste.

- Når sanksjonene ikke er kostbare, så virker de ikke, og når de er kostbare så skader de ofte de som innfører dem for mye. Putin virker ikke veldig opptatt av hvordan verden ser ham, så det må harde økonomiske sanksjoner til, sier Claes til Dagbladet.

Han tror Europa må bli med på den tøffe linja, skal USA ha noen sjans i maktspillet. For å gå inn militært mot atommakten Russland, er utelukket.

Nye sanksjoner mot Russland:

Før Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned, ble det innført strengere sanksjoner mot Russland. Nå truer USA med ytterlige sanksjoner.

EUs nye sanksjoner:
• Onsdag kveld ba EU Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) og Den europeiske investeringsbanken (EIB) stoppe nye investeringer i Russland.

— Vi vet at dette får effekt. Vi vet at Russland forsøker å unngå sanksjoner, og derfor er det viktig å bli enige om å holde trykket oppe, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt om Unionens sanksjonsregime.

USAs sanksjoner
USA innførte også strengere sanksjoner onsdag, rettet mot større banker og selskaper innen energi- og forsvarsindustrien. På det amerikanske finansdepartementets liste føres flere store selskaper opp, blant annet Gazprombank.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer