Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange er siktet for seksuelle overgrep:

Den store overgrepsetterforskningen i Bergen: - Skal ha chattet med andre om overgrep mot egne barn

Vest politidistrikt har brukt store ressurser på å etterforske seksuelle overgrep mot barn gjennom «det mørke nettet», en kryptert del av internett.

DET MØRKE NETTET: 51 personer er involvert i nettverk som har forgreininger over hele landet. Beslaget er så langt på 150 terabyte, og er et av de største beslagene i norsk historie. - Det mørke nettet er et sted der overgripere uforstyrret kan dele sin interesse for barn, sier etterforskningsleder Hilde Reikerås. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Etter mange måneders etterforskning med store ressurser er politiet i Bergen nå klare for å røpe noe av det de har funnet. Under en pressekonferanse som starter i politihuset klokka 1400, vil det komme fram at et stort antall personer er siktet for seksuelle krenkelser mot barn.

Det skal ha skjedd ved at de mistenkte har lastet ned barnepornografisk materiale fra «det mørke nettet» der IP-adressene til serverne er skjulte.

Overgrep mot egne barn

NRK skriver at bare i Vest politidistrikt er 20 personer involvert og at flere saker er sendt til andre politidistrikt.

En mann i slutten av 30-åra skal ha chattet om overgrep mot sine egne barn, og avtalt med en annen å gjøre overgrep, skriver NRK.

Statskanalen melder blant de 20 personene er en AP-politiker siktet for seksuelle overgrep gjort over nettet. Han har sagt fra seg alle verv.

Funn hos en mann i Sogn og Fjordane, førte til en pågripelse av en Frp-politiker på Østlandet. Han var tidligere stortingspolitiker.

Erkjente skyld

Denne uka har en 24 år gammel mann stått tiltalt i Bergen tingrett for seksuelle overgrep mot tre jenter under 16 år og for å ha kommunisert med 18 jenter og gutter om seksuelle forhold over nettet. Saken har gått for lukkede dører, blant annet av hensyn til etterforskningen i parallelle saker. Tiltalte har erkjent straffskyld.

Forsvarsadvokat Fredrik Verling sier til Dagbladet at han ikke kjenner til at denne saken har tilknytning til den store saken som politiet har jobbet med i lang tid.

Politiet i Bergen har den siste tiden fått sterk kritikk for ikke å prioritere narkotikasaker. Politidirektør Odd Reidar Humlegård har forklart i et intervju med Dagbladet om forhold som ligger bak kritikken av politidistriktet. Store ressurser er blitt brukt til spaning, etterretning og andre etterforskningstiltak. Sakskomplekset skal ha fått navnet «Dark room».

Pedofilt nettverk

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det er Vest politidistrikt som har etterforskningsansvaret i disse sakene, men det er funnet mistenkte også i andre politidistrikt. Noen av sakene skal ifølge NRK ha sin opprinnelse i et stort materiale som FBI fikk kontroll med i 2014. Gjennom etterretning klarte den amerikanske politienheten å få tak i IP-adressene til de som brukte det pedofile nettstedet. De fant personer i mange land, blant annet i Norge.

Politigruppen i Bergen har nøstet videre i dette materialet og har pågrepet, siktet og tiltalt personer som har vært tilknyttet det pedofile nettverket.

- Det er gjort en fantastisk innsats i saken av politidistriktet. Saken er veldig ressurskrevende og den har vært jobbet med i flere måneder. I en slik sak trenger man ressurser og kompetansemiljøene som til vanlig også brukes på andre saksfelt, sier Humlegård, som selv har vært i Bergen to ganger for å bli informert om saken.

I april i år leverte en politioverbetjent ved seksjon for organisert kriminalitet i Vest politidistrikt en 52 siders lang varslingsrapport til politimesteren.


Det framgår av rapporten at store og alvorlige narkotikasaker er blitt nedprioritert som følge av instrukser fra ledelsen i politiet i Bergen. Justisdepartementet og Riksadvokaten ble også varslet om saken. Sist mandag startet Spesialenheten for politisaker etterforskning av denne saken.

- Forsterket inspeksjon

- Beslutningen om å iverksette etterforskning ble tatt på eget initiativ og på bakgrunn av informasjon om saken i media. Vi innhenter nå ulik dokumentasjon og vil sette oss grundig inn i dette materialet før vi starter med avhør av aktuelle personer, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdelingen i Spesialenheten Øst-Norge.

Assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther sier at statsadvokatene i Hordaland skal gjennomføre en forsterket inspeksjon rettet mot straffesaksbehandlingen i politidistriktet. Det kommer som følge av varslingsaken som VG omtalte først.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!