Spyttprøver

- Den store skandalen

NTNU-professor Eivind Almaas mener at den store skandalen knyttet til testing i Norge er at man ikke har iverksatt massetesting med spyttprøver tidligere.

SPYTTPRØVER: Oslo kommune starter med massetesting av elever og lærere med spyttprøver. Onsdag 10. mars ble testene demonstrert ved Stovner videregående skole, med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tilstede. Reporter: Frode Andresen. Foto: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 10. mars lanserte Oslo kommune et pilotprosjekt for massetesting med spyttprøver på Stovner videregående skole. NTNU-professor Eivind Almaas mener at Norge kunne ha begynt med mye tidligere. Nå slår han alarm overfor Dagbladet.

- Prosessen knyttet til spyttprøver i Norge har vært preget av at man har jaktet på problemer i stedet for å jakte på løsninger. Det er sjokkerende at man ikke har gjennomført massetesting med spyttprøver i Norge tidligere. Dette er den store skandalen knyttet til arbeidet med testkapasiteten, sier Almaas til Dagbladet.

- Hvor tidlig mener du at man kunne ha begynt å benytte seg av spyttprøver i Norge?

- Vi kunne ha begynt å teste ut spyttprøvene i fjor sommer. Vi er en forskergruppe ved NTNU som gikk høyt ut og sa at det var på tide, ettersom smittetrykket dalte, fordi vi mente at det var et godt tidspunkt for å bygge opp logistikk og struktur rundt massiv prøvetaking i tilfelle smittespredningen skulle øke igjen.

Smittetrykk

Tirsdag ble det registrert 1156 nye smittetilfeller i Norge og 495 nye smittetilfeller i Oslo. Det er mer enn noen gang før. I forrige uke ble det også for første gang registrert over 5000 tilfeller i løpet av ei uke i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer