Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store STUDENT-guiden

I disse dager starter landets 170 000 studenter høstsemesteret. Flere tusen har aldri vært student før. Men vet du hvilke rettigheter du har som student i Norge? Dagbladet gir deg rådene - og oversikten over de «ukjente» rettighetene. SOM STUDENT har du langt flere rettigheter enn de fleste er klar over. Det gjelder bare å finne fram i regel-jungelen. Få studenter er klar over hvilke fordeler som finnes i studietida - langt færre benytter seg av dem. Det å være student i et høgskole-eller universitetssystem er ganske annerledes enn å være elev i den videregående skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ventes at du er mer aktiv, tar initiativ, har selvdisiplin og at du planlegger arbeidet ditt.

Som betaler av semesteravgift kommer du også inn i et omfattende system, der du er beskyttet av lover og forskrifter.

- Likevel lever vi ikke i et perfekt studiesystem. Mye er bra, men en rekke ting kunne vært gjort bedre. Vi kjemper hele tida for studentenes rettigheter, sier leder i Norsk Studentunion (NSU), Christine Nilsen.

Som nyoppmeldt student blir du enten automatisk registrert i en organisasjon, eller du har muligheten til å melde deg inn.

En viktig kampsak for NSU er arbeidsmiljøloven: Studenter kommer ikke inn under denne, og er dermed ikke beskyttet slik som ordinære arbeidstakere, for eksempel på områder som arbeidsmiljø.

- Renten i Lånekassen er for høy. I dag er renten for studielån vesentlig høyere enn andre sammenliknbare lån. I tillegg er stipendandelen for lav. I to år har vi fått løfte om utarbeidelse av et studentbudsjett over hva studentene trenger for å leve. Studentene møter blant annet et knalltøft boligmarked, og få kan leve av bare studielån og stipend, mener Christine Nilsen.

Oppstår det problemer i studietida, kan du henvende deg til ulike instanser, avhengig av hva problemet er. Ved faglige problemer kan du kontakte foreleser, studie- eller fagansvarlig. Kontakt studieadministrasjonen, studieveilederne eller studentorganisasjonene dersom du trenger hjelp.