Den store, stygge lobbyistenten

KYOTO (Dagbladet): Don Pearlman er den største, viktigste og mest hatede lobbyisten på klimakonferansen i Kyoto. Han har et enormt budsjett, han har enorm innflytelse og han arbeider mot alle forslag om å redusere utslippene av klimagass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne mannen står for det onde. Han gjør noe som egentlig burde vært forbudt. Pearlman motarbeider miljøet for framtidige organisasjoner, sier mannen som kan mest om klimalobbyens ukronede konge, dr. Jeremy Leggett.

Siden 1990 har advokaten Don Pearlman vært i sving som profesjonell lobbyist på vegne av oljeselskaper og kullindustri. Han leder en av de største lobbygruppene på Kyoto-konferansen.

Den går under det tilforlatelige navnet Global Climate Coalition (den globale klimakoalisjonen), GCC. Gruppen er kåret til årets klima-versting på Kyoto-konferansen.

Forfatteren Jeremy Leggett har skrevet bok om Pearlman og GCC. Han konkluderer med at ingen enkeltgruppe og personer har hatt større innflytelse på klimaprosessen enn nettopp GCC og Pearlman.

100 millioner

Bak Pearlman står blant annet oljeselskapene Exxon (Esso), Mobil, Texaco, bilindustrien, kullindustrien og energibedrifter. Pearlmans oppdragsgivere er rause. Bare i de siste to månedene har industrilobbyen, hvor GCC er en av de førende, brukt nærmere 100 millioner kroner på enorme annonsekampanjer i USA - mot Kyoto-konferansen.

Det snakkes åpent om at Pearlmans kampanje har innvirket direkte på USAs posisjon i disse forhandlingene. GCC-sjefen skriver innlegg på vegne av flere enkeltland. Hans innlegg, som både Kuwait og Saudi-Arabia holdt under klimakonferansens sesjon i Roma for to år siden, førte nesten til at forhandlingene kollapset.

Pearlman er også klimaforskernes verste fiende. Han hevder at det ikke er noen grunn til å frykte at utslippene av klimagasser fører til klimaendringer, snarere tvert imot.

Gjennomslag

GCC har stort gjennomslagskraft i den amerikanske Kongressen, som til sjuende og sist skal ratifisere Kyoto-avtalen. Dette har tvunget president Bill Clinton til å legge fram det svakeste kuttforslaget fra noe industriland på denne konferansen. USA vil stabilisere klimagassutslippene på 1990-nivå i løpet av perioden 2008 og 2012. Til sammenlikning går EU inn for 15 prosent kutt innen år 2012.

Så er det da heller ikke ubetydelige interesser som står bak industrilobbyen. De fire konsernene Ford, General Motors, Shell og Exxon har en finansiell tyngde som overgår hele Skandinavias samlede BNP, viser tall fra Greenpeace.