Den store styrkeprøven

Jasmina Ahmadi (22) og Shaheen Henna Hussein (28) satser alt på å bli politi. Her kan drømmen bli knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett å komme inn på Politihøgskolen. Av årets 2399 søkere, er 1400 kalt inn til opptak. Om to uker vil bare 288 av dem få tilbud om en studieplass. I øyeblikket vrakes resten gjennom opptaksprøver og intervjuer.

Viktig dag

- Å, jeg er så nervøs! Det var helt umulig å sove i natt.

Morgensola har så vidt krøpet over hustakene når vi møter Jasmina i porten inn til Politihøgskolen i Oslo. Klokka er halv åtte. Snart skal hun gjennom de fysiske opptaksprøvene som kan bringe henne et steg nærmere politidrømmen - eller knuse den. I årets søkerkull finnes bare 80 med minoritetsbakgrunn, og av disse er 47 kalt inn til opptaksprøver. Politietaten bruker store ressurser på å rekruttere flere, men det vil ta tid før politiet er like fargerikt som samfunnet rundt.

Dagbladet.no har fulgt kurdiske Jasmina og norsk-pakistanske Shaheen fram mot denne dagen, som avgjør om de går videre. Jasmina skal først i ilden.

- Nå må jeg bare gjøre mitt beste, sier hun og tusler inn på skolen der opptaksprøvene venter.

En halv time seinere sitter 22 politisøkere samlet til et kort informasjonsmøte med Trygve Lundsten, som skal lede dagens opptaksprøver.

- Jeg regner med at alle er klare? sier han og smiler.

Fem minutter seinere tar han de håpefulle kandidatene med seg til skolens gymsal. Der venter fire instruktører. Alle er erfarne politimenn som er håndplukket for dagens oppdrag: Å luke ut de som ikke er i god nok politiform.

God start

Jasminas første øvelse er kroppsheving i bom. Instruktør Gunnar Klem viser hvordan øvelsen skal utføres.

- Ser jeg at noen rører på beina eller bruker hofta, slutter jeg å telle, sier han.

Jasmina fester grep, og heiser seg opp 16 ganger. Det betyr 1 poeng - beste karakter.

Gruppa går over til en 80 kilo tung dukke som skal slepes 15 meter langs gulvet. 51 kilo tunge Jasmina klarer å få den med seg, men etterpå slipper hun dukka tungt i bakken.

- Oj, oj, oj... der ble det visst en hjerneskade, sier instruktøren og ler. Alle består øvelsen, og stemningen er god.

Turen er kommet til benkpress. En av jentene har allerede fått toppkarakter etter å ha løftet 35 kilo i været 18 ganger. Nå er det Jasminas tur. Etter tolv løft skjelver armene. Hun puster tungt mellom sammenbitte tenner.

- Kom igjen, du klarer en til.

Instruktørene roper oppmuntrende, men Jasmina må gi opp. Hun får godkjent tolv, og får tre poeng.

På dypt vann

I stille lengde blir det en femmer, som er nest dårligste karakter. Jasmina ligger likevel godt an foran dagens hardeste øvelse: Løp alt du orker på ti minutter, med innlagte hindre på hver langside - helt ned på rygg, så helt ned på mage. Under 1101 meter betyr stryk og farvel til skoleplass. Jasmina løper inn til en firer, og nå må hun bare klare de to siste testene i bassenget.

Alle søkerne klarer dykkestesten, men når de skal svømme 75 meter bryst og 25 meter rygg, må norsk-pakistanske Omar (21) bryte. Det betyr stryk.

- Jeg klarte ikke å puste. Jeg er så skuffa nå, men jeg kommer tilbake neste år, sier han og går i garderoben.

Like etter svømmer Jasmina i mål på siste øvelse. Instruktøren stopper klokka på to minutter og ti sekunder. Jasmina bryter ut i latter. Hun har til sammen fått 17 poeng - tre poeng mindre enn makssummen.

- Jeg klarte det! Det er utrolig, jeg er videre!

Shaheens tur

- Jeg er så nervøs at jeg er kvalm.

Klokka er kvart på ett, og Shaheen er på vei inn til sine opptaksprøver. Hun vet så altfor godt hvor viktig disse opptaksprøvene er, for hun har prøvd og feilet to ganger tidligere.

- Men nå skal jeg klare det, sier hun og ler.

22 kandidater deles inn i to grupper, og så er de i gang. Etter styrketestene har Shaheen bare ni poeng. Hun føler seg i slag, og tar sikte på toppkarakter i løpetesten. De fem første rundene går knirkefritt.

- Ti foran skjema, sier instruktør Bjørn Bråthen idet Shaheen passerer ham for sjette gang. Han ler litt oppgitt.

- Jeg tror hun har åpnet for hardt. Det er lenge igjen ennå.

Etter tolv runder har Shaheen gitt opp håpet om toppkarakter. Kroppen er i ferd med å stivne, og hindrene på hver langside blir stadig tyngre.

- Ikke noe kosing med matta! Kom dere opp igjen!

Etter at det er blåst i fløyta blir hun liggende på gulvet og hive etter pusten noen sekunder.

- Å fy faen, hikster hun og kjemper seg på beina. De er stive av melkesyre, men nå gliser hun. Det ble en treer. Det betyr at hun ikke trenger å tenke på poeng i bassenget. Hun må bare bestå øvelsen hun strøk på for to år siden.

«Hva skjedde?»

Svømmetreningen har gitt resultater. Shaheen ligger godt innenfor kravet idet hun ryggsvømmer inn de siste 25 meterne.

Politihøgskolens opptakskrav:

Formelle krav:

 • Minst fylt 21 år i løpet av opptaksåret
 • Førerkort klasse B.
 • Norsk statsborger
 • Plettfri vandel
 • Generell studiekompetanse
 • Minst karakteren 3 i norsk hovedmål

  Fysiske krav:

 • Bestå test i:
  - Lengde uten tilløp
  - Styrke
  - Kroppsheving i bom
  - Kondisjonstest
  - Svømme- og dykketest
 • God helsetilstand
 • Normalt fargesyn og synsstyrke

  Vektlegges:

 • Intervju
 • Personlige egenskaper
 • Utdanning
 • Muntlig og skriftlig framstillingsevne
 • Høyde
 • Attester
 • Yrkeserfaring

 • Les artikler, nettmøter og reportasjer - og send inn spørsmål og innspill til aspirantene på www.dagbladet.no/aspirant

- Kom igjen, dette klarer du!

Instruktørene er oppmuntrende, men nådeløse. Før dagen er omme har de sendt 11 kandidater hjem.

Shaheen tar ut det siste hun har av krefter. Da hun legger hånda på bassengkanten er det likevel med et skrekkslagent ansiktsuttrykk. Hun har ikke hørt at hun svømte 13 sekunder raskere enn minstekravet.

- Hva skjedde? Hva ble tida? roper hun.

Instruktøren med stoppeklokka er gått for å rapportere resultatet, og panikken griper Shaheen. Hun tror hun har strøket for tredje gang. Stemmen blir gråtkvalt.

Først da de andre kandidatene bøyer seg ned for å gratulere, går det opp for henne at hun har bestått. Det tar enda noen sekunder før det synker inn.

- Er det virkelig sant?

Nåløye

Etter dagens styrkeprøver er Shaheen og Jasmina ett skritt nærmere Politihøgskolen. Men de er langt fra inne: I løpet av de neste dagene skal opptaksnemda intervjue alle som har bestått de fysiske prøvene. Det vil bli den store utsilingen.

- Nå får jeg ikke sove på to uker, sier Jasmina.

GOD START: Jasmina starter med å løfte seg 16 ganger i bommen. Det er toppkarakter. Målet med opptaksprøvene er å komme under 20 poeng - alt over er stryk. Alle foto: SØLVI GLENDRANGE
TUNG BØR: Instruktør Gunnar Klem vurderer Jasminas håndlag med dukka, som skal forestille et bevisstløst menneske.
UTSTYRSTEST: Shaheen stiller inn de nyinnkjøpte svømmebrillene før hun går inn til opptaksprøvene.
I SVEVET: Lengde er Shaheens første test, og hun får en treer for 202 centimeter. I benken løfter hun vektstanga åtte ganger. Det er åtte flere enn hun klarte i fjor, da hun slet med en senebetennelse i skulderen.
SATSER FRISKT: Shaheen ber instruktør og politioverbetjent Bjørn Bråthen om å ta rundetidene hennes, og sier hun vil prøve på en ener.
TRENING GIR RESULTAT: - Svømming er en utfordring for oss med innvandrerbakgrunn. Det handler om tradisjon og det å vise kroppen, men jeg har gått på kurs og trent jevnlig, sier Shaheen.
DAGENS TØFFESTE: Løpetesten er den mest fryktede på programmet. Her er Jasmina innom et av de innlagte hindrene på langsida.
PUST I BAKKEN: Shaheen tar fem minutter på benken etter løpingen. Snart skal hun i bassenget, der de to siste testene venter.
MELLOM SLAGENE: Instruktørene korter ventetida mellom kandidatpuljene med litt kurvball.
STIVERE OG STIVERE: Anstrengelsen kan leses i ansiktet da Shaheen løper inn i det siste minuttet.