Den store taperen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Miljøvernet ble den store taperen på Arbeiderpartiets landsmøte i helga. Partiet vedtok med stort flertall å gå inn for at gasskraft kan brukes her i landet. I tillegg ble et forslag om å verne Øvre Otta oversendt stortingsgruppa. Der går det et sikkert nederlag i møte.
  • Gasskraftvedtaket bryter med både partiets program og tidligere vedtak. Programmet fastslår at Norge i normalnedbørsår skal være selvforsynt med kraft fra fornybare energikilder. Dette vedtaket ble oppfattet som en betydelig seier for miljøvernet, ikke minst fordi det måtte bety en sterk satsing på enøk og alternative kraftkilder. Nå er programmet satt til side. I tillegg har partiet forsikret at all gasskraft skal eksporteres, slik at den skal kunne erstatte forurensende kullkraftverk og atomkraft. Men nå er det fritt fram for gasskraft til innenlandsk forbruk.
  • Dermed har Arbeiderpartiet også erkjent at de tidligere vedtakene bare var et narrespill for å dempe motstanden mot gasskraftverk i egne rekker. Thorbjørn Jaglands krumspring under valgkampen i fjor for å utsette byggingen av kraftverkene på Kollsnes og Kårstø, glir pent inn i dette bildet. En anleggsstart kunne ha ødelagt valgkampen. Nå vet vi at miljøvernerne er ført bak lyset.
  • Det er verdt å merke seg at partivedtaket ikke tar forbehold om at gasskraften bare skal produseres av den nye miljøvennlige teknologien som Norsk Hydro skal ta i bruk, og som reduserer COæ-2å-utslippene med 90 prosent. Arbeiderpartiet gir grønt lys for de enorme forurensningene fra Naturkrafts to anlegg. Det er et betydelig og høyst beklagelig tilbakeslag for miljøvernet. Med støtte fra høyrepartiene er det nå fritt fram både for gasskraftverkene og reguleringen av Øvre Otta.
  • I den generelle debatten på landsmøtet var det bare Thorbjørn Berntsen som snakket om miljøvern. Det viser hvor svakt saken står for tida. Kraftsosialistene har igjen overtatt hegemoniet i en tid da det er større behov for miljøvern enn noen gang.