Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Østlandet helgas værvinner. I nord blir det hustrig

Den store værtaperen: - Ufyselig

Men folk på Østlandet bør lete fram skiene.

UFYSELIG: Det er varslet dårlig vær i Vesterålen, Lofoten, Troms og vestlige deler av Finnmark. Her en tidligere snøstorm på Moskenesøya i Lofoten. Foto: Bård Løken/Samfoto
UFYSELIG: Det er varslet dårlig vær i Vesterålen, Lofoten, Troms og vestlige deler av Finnmark. Her en tidligere snøstorm på Moskenesøya i Lofoten. Foto: Bård Løken/Samfoto Vis mer

Geir Ottar Fagerlid behøver ikke betenkningstid, da Dagbladet spør den vakthavende meteorologen på Meteorologisk institutt om helgas værvinner.

- Det beste været blir nok østafjells og på Sørlandet, sier han, og forteller om klarvær og fallende temperaturer - en ideell kombinasjon for skiinteresserte etter snøfallet torsdag.

Riktig nok blir det en sur trekk fra nord-nordvest, men den vil merkes mest i høyereliggende områder.

SNØMÅKING: Slik måker du best! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Best i Oslo

- Folk på Østlandet vil få se sola flere dager på rad, og det er jo lenge siden sist, sier Fagerlid. Da Dagbladet vil vite mer presist hvem som får det aller beste været, nøler han heller ikke:

- Oslo og det sentrale østlandsområdet får det beste været, for der slipper de unna vinden i fjellet, sier han.

Temperaturene vil gå ned mot 20 minus i indre strøk østafjells, mens det i Oslo-området blir mellom fem og ti grader.

De som vil gå på ski, bør uansett ikke vente med å finne fram skiene.

- Neste uke blir det omslag til mildvær og plussgrader, advarer Fagerlid.

- Ufyselig

Den store værtaperen er Nord-Norge.

- Folk i Nord-Norge får det verste været. Der blir det ufyselig vær denne helga, slår Fagerlid fast.

ANBEFALES: Eirik Harstad i Skiforeningen anbefaler Oslo-folk å gå fra Frognerseteren og ned mot Nordmarkskapellet, Tryvann og Skjennungstua. Foto: NTB Scanpix
ANBEFALES: Eirik Harstad i Skiforeningen anbefaler Oslo-folk å gå fra Frognerseteren og ned mot Nordmarkskapellet, Tryvann og Skjennungstua. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han framhever det dårlige været i Vesterålen, Lofoten, Troms og vestlige deler av Finnmark, med pålandsvind og et stormsenter i Barentshavet som kan gi storm på kysten.

Enda verre kan det bli på Svalbard.

I Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag kommer det mye snø, ifølge gule farevarsler som Meteorologisk institutt har sendt ut. Lenger sør blir det skiftende skydekke og kuling utsatte steder.

Fellesnevneren for hele Norge i helga, er kulden som kan komme ned mot minus 20 grader både på Østlandet og på Finnmarksvidda.

SNØVÆR: 11. november ble en av de første dagene i Oslo med ordentlig snøfall, og det blir det underholdning av. Video: @miralivviralim / Instagram. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ski-forslag

For den som vil gå på ski på Østlandet, har Skiforeningens Eirik Harstad en lang rekke forslag.

- Oslo-borgere kan gå fra Frognerseteren og ned mot Nordmarkskapellet, Tryvann og Skjennungstua, sier Harstad, som er ansvarlig for informasjon og brukertjenester.

Han har flere forslag:

- Sollihøgda passer bra for folk i Asker og Bærum, sier han, og legger også inn et godt ord for Ringkollen. Østmarka har han mindre tro på, men anbefaler folk å følge med på føremeldinger på skiforeningen.no.

Harstad forklarer at det er svært vått i marka etter mye regn i november, og at det derfor er best å velge løyper på veier, og ikke løyper i terrenget.

ELSPARKESYKKEL: Elsparkesykler er veldig populære, og flere av selskapene holder åpent om vinteren. Men er det egentlig så enkelt å elsparkesykle i snøen? Vi testet! Reporter: Christian Wehus. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Drømmestedet

Andre alternativer som Harstad kan anbefale, er Brovoll og Sjonken i Romeriksåsene.

- Poenget er at man må opp i høyden, helst over 200 meter. Der er det gode forhold, sier Eirik Harstad.

Så avslører han en personlig favoritt:

- Den som vil ha virkelig nydelige forhold, kan kjøre til Svartbekken i Nordmarka Nord. Der er det helt nydelig vakkert og flotte skiforhold.

Harstad forklarer at man i så fall må kjøre om Harestua.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media