Den store vinneren er McCain

Demokratene rives i filler. Hver tredje Clinton-tilhenger stemmer heller McCain enn Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nominasjonstrilleren hos Demokratene i USA er i ferd med å bli et mareritt for partiet.

Den tilspissede kampen mellom Hillary Clinton og Barack Obama kan bli en gavepakke for republikanernes presidentkandidat John McCain.

Valgdagsmålingene fra Indiana og North Carolina viser at en tredjedel av Clintons tilhengere heller vil stemme på John McCain hvis Obama blir partiets presidentkandidat. En av fem Obama-tilhengere vil velge McCain fremfor Clinton hvis hun vinner.

Splittet parti

Dette er svært dårlig nytt for Demokratene, som nå opplever at primærvalget de håpet skulle gi økt oppslutning om partiet og sakene, er i ferd med å rive dem i filler.

Velgerne i Indiana og North Carolina gir en klar pekepinn på hvordan frontene nå tilspisser seg. To tredjedeler av Clintons tilhengere sier de vil bli svært misfornøyd hvis Obama vinner nominasjonen. Dette er et klart hopp i forhold til tidligere meningsmålinger, som har vist at i snitt 52 prosent vil være misfornøyd.

Det samme viser Obama-tilhengerne, der nå 60 prosent vil være svært misfornøyd med Clinton som demokratenes presidentkandidat.

Det er for lengst klart at de 800 såkalte superdelegatene vil avgjøre hvem som blir Demokratenes presidentkandidat.

Den store vinneren er McCain

Selv om Hillary Clinton har en ørliten ledelse blant superdelegatene som har flagget sin side, knappes dette forspranget inn dag for dag.

Før helgen gikk tidligere partisekretær og Clinton-tilhenger Joe Andrew ut med en henstilling til alle superdelegatene om å slutte seg om Obama og med det avslutte den splittende nominasjonskampen.

- Delegatene presset

- Det er riktig at noen av Clintons velgere kan stemme for McCain. Samtidig er det mange nye velgere som har kommet til partiet på grunn av Obama. De blir ordentlig sinna og vil muligens bli sittende hjemme i november, skulle Hillary bli nominert. Superdelegatene må til slutt se på hvem har fått mest støtte fra velgere gjennom primærvalgprosessen. De kan overkjøre prosessens resultat, men det skal mye til, svarte Dagbladet.nos USA ekspert Michael Meyer i et nettmøte med leserne tidligere i dag.

Meyer tror Clinton vil trekke sitt kandidatur hvert øyeblikk, og er overrasket over at det ikke har skjedd før. Han mener nattens runde gjør det klart at hun nå ikke vil kunne få superdelegatene på sin side.

Har fått sine sjanser

- Det kan tenkes at superdelegatene har prøvd å gi Clinton alle muligheter til å demonstrere at hun er en sterkere kandidat enn Obama. Muligens ut av respekt for Clintons status i partiet, eller frykt for konsekvensene skulle hun vinne nominasjonen likevel. Men nå er det vanskelig å argumentere for at hun er sterkere enn Obama. Tvert imot. Han klarte å tette ledelsen i en delstat hun burde ha vunnet klart. Superdelegatene har nok fått det med seg, sier Meyer.

Han mener Clinton er i ferd med å skade seg selv ved å holde det gående. Også meningsmålingene viser at velgerne oppfatter Clinton som mindre ærlig og mer aggressiv enn Obama - og at hun ikke har vært real i sine utspill mot Obama under valgkampen.

- Jeg mener hun er på grensen nå. Om hun trekker seg før hun blir tvunget til det, kan partiet glemme hennes merkelige oppførsel under valgkampen - hun har brukt en splittende taktikk i partiet. Hun kan trekke seg tilbake til senatet og forbedre folkets syn på henne. Jeg tror ikke hun har så mye annet å gjøre enn politikk, og hun vil derfor neppe forsvinne, mener Meyer.

Les også: Nettmøtet i dag med USA-ekspert Meyer

Les også: Dødsstøtet for Hillary? - alt om nattens valg

Les også: Alt om presidentvalget i USA

Kilder: Foreløpige resultat av valgdagsmålingen innhentet av Edison Media Research og Mitofsky International for The Associated Press og TV-stasjoner.