Den største ekplosjonen i fredstid

Mer enn 200 millioner liter brennstoff ble antent utenfor London i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I alt 20 tanker med mer enn 13 millioner liter brennstoff i hver var involvert i kjempebrannen i oljedepotet i Hertfordshire nordvest for London.

Brannvesenet mener det er den største hendelsen av sin art i Europa i fredstid.

- Vi advarer folk mot å oppholde seg i området, på grunn av den voldsomme røykutviklingen, sa britisk politi på en pressekonferanse klokken 11.00 som ble sendt direkte på BBC.

Politiet rapporterte samtidig 43 skadde, to av dem alvorlig. De blir behandlet på et nærliggende sykehus.

Illeluktende sky

Det har utviklet seg en enorm illeluktende sky av røyk rundt ulykkesstedet, som strekker seg flere kilometer utover fra depotet.

Skyen beveger seg nå østover.

Ifølge eksperter som Sky News har snakket med, er det lite politi og brannvesen kan gjøre i en slik situasjon, man må bare vente til drivstoffet brenner ut. Brannen etter eksplosjonen er under kontroll, men ikke slukket. Ifølge CNN kan brannen komme til å vare i flere dager.

Politiet sier de forventer nye eksplosjoner.

VOLDSOMME EKSPLOSJONER: Flammene stiger opp over olje-depoet Buncefield i Leverstock Green nær Hemel Hempstead utenfor London søndag morgen. Foto: SKY news/AP
VOLDSOMME EKSPLOSJONER: Flammene stiger opp over olje-depoet Buncefield i Leverstock Green nær Hemel Hempstead utenfor London søndag morgen. Foto: SKY news/AP Vis mer

Beboerne i området skal være evakuert. Vitner forteller at flere hus er helt ødelagt, og at taket ble løftet av andre hus under eksplosjonen. Politiet beskriver situasjonen som en «alvorlig hendelse».

Foreløpig betrakter politiet eksplosjonene som en ulykke.

- Dommedag

- Det er helt utrolig, jeg har aldri sett flammer som dette i mitt liv. De må stå mange hundre meter opp i været. Det er som dommedag, sa et vitne til BBC i morgentimene.

- Det er mange hus som er ødelagt. Himmelen er oransje, sa vitnet Sam Matton til BBC.

Beboere sier de hørte et voldsomt smell og så flammer, etterfulgt av flere mindre eksplosjoner. Den første eksplosjonen skal ha blitt hørt omlag klokken 07.00 søndag morgen norsk tid.

- Det er en kolossal søyle av svart røyk som stiger opp fra området. Folk er sjokkert. Mange går rundt i nattøyet, uttalte Sky News\' reporter Enda Brady til tv-kanalen.

Tidlig i morgentimene ble det spekulert i om det har vært et fly som styrtet inn i depotet. Ifølge BBC avviser politiet dette, og kaller eksplosjonene for en «ulykke».

Dagbladet.nos reporter Anne Marte Blindheim mellomlandet i London i morgentimene i dag. Hun og de andre flypassasjerene så den voldsomme brannen tydelig fra luften.

- Jeg så fire svære flammesøyler og en enorm, svart røyksky over det. Jeg skjønte ikke hva det kunne være, men det så veldig dramatisk ut. Det så ut som et skikkelig inferno, sier Blindheim til Dagbladet.no.

- Røykskyen dekket halve himmelen, forteller Blindheim.

Omfattende redningsaksjon

Motorveien M10 skal være helt stengt, og deler av M1, motorveien som leder til London sentrum, er også stengt.

Det er minst 12 brannbiler fra Hertforshire involvert i redningsarbeidet, melder AP. I tillegg er det redningsmannskap, helsepersonell og politi på stedet.

Eksplosjonene kunne høres mer enn 40 kilometer unna, helt inn til London sentrum. Et hotell i området, Ramada Hotel, skal være evakuert etter at vinduene knuste i eksplosjonene, melder Sky News.

Det er ikke klart hva som er årsaken til eksplosjonene.

ENORM RØYKSKY: Det er fare for at brannen etter eksposjonen vil vare i flere dager. Det har utviklet seg en enorm røyksky som beveger seg østover. Politiet ber folk holde seg innendørs.
36 SKADDE: Det kom tidlig meldinger om drepte og skadde. Nå opplyser britisk politi at 36 mennesker er skadet, to av dem alvorlig.
- DEKKET HALVE HIMMELEN: Dagbladets reporter fløy over London i morgentimene i dag. Hun forteller at røykskyen dekket halve himmelen.