Den største helten reddet tilslutt

Luis Urzua ledet de 32 arbeiderne sine i 70 dager under jorda og til frihet. Som sistemann ble han i natt heist opp.

PÅ JOBB: Luis Urzua diskuterer arbeidet med kollega Mario Sepulveda. Sistnevnte var nest først opp fra gruva, mens skiftleder Urzua i natt ble sistemann. Foto: Reuters
PÅ JOBB: Luis Urzua diskuterer arbeidet med kollega Mario Sepulveda. Sistnevnte var nest først opp fra gruva, mens skiftleder Urzua i natt ble sistemann. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 5. august raste San Jose-gruva sammen og 33 gruvearbeidere ble fanget nede i gruvegangene.

17 dager tok det før de 33 mennene fikk kontakt med verden utenfor. 17 dager i mørket, på streng rasjon, der håpet ble mindre og mindre for hver eneste dag.

Men de overlevde, alle sammen.

«Don Lucho» I natt kom Luis Urzua (54) - eller «Don Lucho» - som sistemann opp til overflata. Lederen for de alle.

Klokka 02.57. Der ventet champagne og skryt fra presidenten.

- Du var den siste ut, som en god kaptein. Vi er stolte av deg, tusen takk, sa president Sebastian Pinera.

- Et skift på 70 da

Som leder sørget Don Lucho for at alle de andre kom seg i sikkerhet, før han selv tok Føniksen opp i friheten. Flere har trukket fram nettopp Urzuas innsats som leder som en av grunnene til den enorme suksessen for redningsoperasjonen.

Skiftlederen gikk på jobb som normalt for 70 dager siden, men ble kastet inn i en av de største lederutfordringene man kan tenke seg: Holde livsmotet og moralen oppe i 17 dager fulle av fortvilelse og motløshet, for så å lede 33 menn videre til friheten, mens boret ovenfra sakte nærmet seg.

- Dette er en gruppe med forskjellige personligheter. Alle er forskjellige typer. Det var en fase i livene våre vi aldri planla for, og som vi håper vi aldri opplever igjen, men sånn er livet til en gruvearbeider, har Don Lucho sagt til The Guardian fra dypet.

- Vært leder i evigheter Viktigheten av en sterk leder, som alle har tillit til er livsviktig i en slik situasjon.

- Hierarkiet i en gruve er ekstremt, sjefen er svært mektig, det er militær disiplin, sier Chiles helseminister Jaime Manalich om sjefsrollen til Urzua.

- Gruvearbeidet er veldig farlig, derfor er det viktig med et stramt regime. Skiftlederen «eier» mina når han er på jobb.

Foto: Reuters
Foto: Reuters Vis mer

Ikke bare fra regjeringshold blir lederens rolle trukket fram. Andreas Llarena fra den chilenske marinen har vært med å lede redningsarbeidet fra utsiden, han trekker fram rutinen til Urzua.

- Urzua er en leder og har vært det i evigheter. Han nyter stor respekt blant arbeiderne. For en gruvearbeider er skiftlederen hellig og urørlig. De ville aldri tenkt tanken på å erstatte ham som leder. Det er som hugget i stein for dem, sier Llarena.

Så hva gjorde Luis Urzua?

Knallhard rasjonering Da gruva kollapset og de 33 arbeiderne ble fanget 700 meter under bakken, sendte han ut tre menn for å finne ut om de virkelig var fanget, eller om det var noen mulighet til å komme seg ut. Da det ble klart at de var fanget, satte han opp rigide regler som var avgjørende for at de skulle overleve fysisk - og mentalt.

Rasjoneringen av mat var knallhard, de hadde ingen aning når - eller om - redningen noengang ville komme, så hver fullvoksne gruvearbeider fikk én spiseskje med tunfisk og et halvt klass melk, hver 48. time.

Allerede i denne fasen etterlignet gruvearbeiderne dagslys for å holde på døgnrytmen. Ved å bruke lys fra trucker, fikk de et slags dagslys, Urzua delte også opp de 33 i lag og satte dem på 12 timers skift. Selv tegnet han detaljerte kart over gruvegangene de var fanget i, samtidig som han holdt sine arbeidere i aktivitet for å holde motet oppe.

- Vi måtte være sterke, alle arbeiderne oppfylte sine roller. Vi jobbet hardt for vår egen redning, har Urzua sagt fra dypet da han ble intervjuet om hvordan han organiserte mennene.

Da den nå legendariske lappen kom til overflata, der det sto «Alle oss 33 i gruva har det bra» var det heller ingen tilfeldighet.

- Urzua sørget for å ha penn og papir klart til redningsaksjonen han visste ville komme. I tillegg hadde man datert lappene, for å vise at de var ved sine fulle fem etter alle dagene i mørket, sier helseminister Manalich.

12 timersskift i 70 dager Rasjoneringen traff han også perfekt med. Da det endelig var mulig å sende ned mat til de 33 fangede gruvearbeiderne, var de tomme - og hadde ikke spist på 48 timer. Redningen kom i nødstid, helsetilstanden til arbeiderne var iferd med å bli kraftig forverret på grunn av mangelen på mat.

En liten anekdote på hvor knallhard Urzua var på å holde mennene i arbeid: Sist fredag satt han i en konferanse med ministeren om helsesituasjonen til gruvearbeiderne. Urzua ba helseministeren om å ikke bruke lang tid, fordi vi har «mye arbeid å gjøre».

Det som skulle gjøres, kun få dager før redningen kom, var å bytte «hus». Urzua flyttet alle gutta 200 meter lengre bort i gruvegangen, fordi det var mindre gjørme der. Så lot han dem holde på i dagesvis med å hugge løs stein fra taket for å ikke få småstein i hodet.

- Vi gjorde kanskje ikke de mest fornuftige tingene, smilte Don Lucho etter å ha blitt reddet til overflaten.

MIRAKELET: Chiles president, Sebastian Pinera, viser fram lappen som fortalte at de 33 gruvearbeiderne var i live. Foto: EPA
MIRAKELET: Chiles president, Sebastian Pinera, viser fram lappen som fortalte at de 33 gruvearbeiderne var i live. Foto: EPA Vis mer

- Men det hjalp oss å beholde fornuften.

Historisk Urzua har også vært involvert i hvilken redningsplan som tilslutt ble brukt, mye av arbeidet med redningen måtte gjøres nede i gruva.

Nå er de altså alle oppe, i det som er en historisk redningsaksjon.

De 33 hadde aldri overlevd uten menneskelig klokskap og lederskap som Urzua har stått for. De hadde heller aldri overlevd uten ingeniørkunst, som klarte å bore ned 700 meter og få samtlige trygt til overflaten.

Flere av gruvearbeiderne ønsket å være sistemann ut. Det var imidlertid aldri tvil om hvem det skulle være.

PS! Det er fortsatt fem redningsarbeidere i gruva, de heises opp nå.