Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bob Woodward: «Fear: Trump in the White House»

- Den største j...a feilen jeg har gjort

Avsløring i ny Trump-bok: Angret på nazi-unnskyldning.

TALTE ETTER ANGREPET: President Donald Trump fordømmer angrepet på Charlottesville. Her kan du se hele talen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 år gamle Heather Heyer ble drept og 19 skadd lørdag 12. august i fjor i forbindelse med demonstrasjoner som ble holdt av nynazister og såkalte hvite nasjonalister i Charlottesville.

Kvinnen døde da en bil pløyde inn i en gruppe motdemonstranter.

Donald Trump måtte tåle mye kritikk fra flere hold for sin uttalelse etter angrepet. I uttalelsen vektla presidenten at det var «hat, intoleranse og vold på mange sider».

- Vi fordømmer på det sterkeste denne framvisningen av hat, intoleranse og vold «på mange sider». Det har pågått lenge i landet vårt, uttalte Trump.

Trump fikk massiv kritikk, blant annet innad i eget parti, for at han ikke tok nok avstand fra rasister og antisemitter. Trump-rivalen Marco Rubio kritiserte også presidenten for ikke å ha kalt hendelsen for et terrorangrep.

I en ny tale dementerte Trump sin egen uttalelse, men dette skal ikke ha vært smertefritt, ifølge ei ny bok.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: En bil kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville lørdag. Et vitne fanget det hele på video. Video: Brennan Gilmore Vis mer Vis mer

Motvilje fra Trump

CNN har fått tak i en kopi av journalist og forfatter Bob Woodwards kommende bok «Fear: Trump in the White House», som slippes 11. september.

Boka gir et innblikk i Trumps sinne over rådgivernes forsøk på å ordne opp i «begge sider»-uttalelsen.

I boka avslører Woodward hvordan Rob Porter, som den gang var sekretær i Det hvite hus, prøvde få Trump til å skrive en ny tale for å bøte på uttalelsen.

Porter prøvde å overbevise presidenten om at han måtte klargjøre sin uttalelse, noe Trump var motvillig til å gjøre.

Ifølge boka skal Trump ha gjentatt: «Jeg vet ikke. Dette føles ikke riktig for meg».

- Til slutt gikk Trump med på å holde en ny, tv-sendt tale der han fordømte rasisme, KKK, nynazister, hvite nasjonalister og andre hatgrupper, skriver Woodward i boka.

Woodward beskriver videre lettelsen blant de ansatte. Ifølge Woodward skal Trumps stabssjef John Kelly ha oppmuntret staben til å rose presidenten for jobben han gjorde.

Trump skal ha blitt rasende over mediedekningen av den nye talen.

Eksploderte

En Fox News-kommentator lovpriste Trump for den nye talen, men tilføyde at talen nesten var en innrømmelse fra Trump om at han hadde tatt feil. En annen Fox News-kommentator, Kevin Corke, sa at «rundt 48 timer inn i den største utfordringen han har hatt innenlands i sitt unge presidentskap har Trump endret kurs».

Ifølge Woodward eksploderte Trump over dekningen.

«Det er den største jævla feilen jeg har gjort», sa presidenten til Porter.

- Man skal aldri gjøre slike innrømmelser. Man skal aldri unnskylde. Jeg gjorde ikke noe galt i første omgang. Hvorfor se svak ut? Jeg kan ikke tro at du tvang meg til å gjøre det. Det er den verste talen jeg noensinne har holdt. Jeg skal aldri gjøre noe liknende igjen.

En dag seinere overrasket Trump sine ansatte da han snakket på et Trump Tower arrangement og igjen understreket budskapet fra sin aller første tale etter Charlottesville.

- Du hadde en gruppe på en side som var dårlig og en dårlig gruppe på den andre siden som også var veldig voldelig. Ingen vil si det, men jeg sier det nå, sa Trump.

Woodward skriver videre at Porter ble sjokkert og skal ha fortalt Trump at han mente at presidentens andre tale var den eneste gode talen.

- Jeg vil ikke snakke med deg, svarte Trump, kom deg unna meg!

- Fabrikkerte historier

Det hvite hus har beskyldt Woodward for å spre fabrikkerte historier om Trump, men har ikke tilbakevist noe av informasjonen om Charlottesville.

- Denne boka er ingenting mer en fabrikkerte historier. De kommer fra mange tidligere misfornøyde ansatte som har fortalt ting for å sette presidenten i et dårlig lys, uttalte Sarah Sanders, pressesekretær i Det hvite hus.

Forfatter og Washington Post-journalist Bob Woodward har vunnet to Pulitzer-priser, den ene for sin dekning av Watergate-skandalen som førte til at president Richard Nixon måtte gå av.

Boka om Trump er basert på hundrevis av timer med opptak av konfidensielle intervjuer og dusinvis av kilder fra Trumps indre sirkel. I tillegg har Woodward hatt dokumenter, filer og dagboksnotater, inkludert et håndskrevet notat skrevet av Trump selv.

Ville slutte etter Charlottesville

Ifølge boka skal dønningene etter Charlottesville ha vært et vendepunkt for mange av Trumps ansatte i Det hvite hus.

Stabssjef Kelly skal ha fortalt Steve Bannon, som den gangen var Trumps sjefsstrateg, at han fryktet at flere i Trumps kabinett ville trekke seg.

I boka beskrives også en scene i det ovale kontor med daværende økonomirådgiver Gary Cohn. Cohn prøvde å si opp sin stilling etter Trumps Charlottesville-kommentar.

Trump skal ha gått til motangrep og lagt skylda på Cohns kone og deres «liberale Park Avenue-venner». Trump skal også ha sagt at Cohn var en forræder.

Cohn sa seg til slutt villig til å bli.

Kelly, som skal ha vært vitne til scenen, skal ha rost Cohn for hans selvkontroll.

- Hadde det vært meg hadde jeg tatt avskjedsbrevet og dyttet det opp i rumpa hans på seks forskjellige måter, skal Kelly ha sagt, ifølge Cohns notater fra hendelsen.

RØD VAN: Like etter at den første bilen kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville, gjorde denne røde vanen det samme. Angrepet i Charlottesville tok livet av én person, og 19 ble skadd. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!