- Den største krisen siden den kalde krigen

Pressekonferanse med utenriksminister Brende. Norge holder regjeringen og prinsesse Märtha tilbake fra Paralympics i Sotsji.

REAGERER: En alvorstynget utenriksminister Børge Brende meddeler at Norge ikke vil bli representert på topplan i Sotsji under Paralympics. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
REAGERER: En alvorstynget utenriksminister Børge Brende meddeler at Norge ikke vil bli representert på topplan i Sotsji under Paralympics. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) holdt i ettermiddag pressekonferanse om situasjonen i Ukraina, og Norges holdning til krisen.

Norge reagerer på Russlands framferd i Ukraina med å holde tilbake regjeringen og prinsesse Märtha Louise fra Paralympics i Sotsji. Dette kommer i tillegg til utstrakt diplomatisk aktivitet.

- Russland har begått helt klare brudd på folkeretten gjennom sin opptreden i Ukraina. Den militære opptredenen vi har sett de siste dagene, er helt uakseptabel, og det er ikke naturlig for Norge være representert med et regjeringsmedlem i en slik situasjon, sier Brende til Dagbladet.

Konsultasjonsråd Nato sitter nå i et såkalt konsultasjonsråd - dette har bare skjedd to ganger tidligere - og drøfter utviklingen på Krim-halvøya, som Russland i praksis har tatt kontroll over de siste dagene. Samtidig øker de internasjonale reaksjonene mot Russland i omfang.

- Vi står overfor den alvorligste situasjonen mellom øst og vest siden den kalde krigen, sier Brende.

Han understreker viktigheten av at Nato stiller opp overfor medlemsland som Polen, som grenser til Ukraina.

- Et territorialt krav som vi ser nå, er et brudd på folkeretten, sier han.

Overfor Dagbladet utdyper Brende at Russland, gjennom å gå inn med militære styrker, har krenket Ukrainas territorielle intergritet og suverenitet.

- Det å gå inn med soldater innenfor et annet lands grenser er et brudd på folkeretten, slår han fast.

Børge slår også fast at Krim-halvøya er en del av Ukraina.

- Ingen militær løsning Han sier Norge ikke vil bidra til å eskalere konflikten.

- Det fins ingen militære løsninger på denne konflikten.

- Det vi gjør, skal være innenfor Nato-alliansens arbeid. Blant annet har vi i dag deltatt på Natos rådsmøte, i henhold til artikkel 4, og viser med det at vi støtter land som grenser til Ukraina, sier Brende.

Artikkel 4 lar medlemslandene innkalle til møte når de frykter at den territoriale integriteten er truet, og det var Polen som tok initiativet til dagens samling av de 28 medlemslandene.

- Vi vil delta i ulike samtaler i dagene framover for å bidra til å finne politiske løsninger, sier utenriksministeren.

Travelt program I morgen deltar Brende på et møte om Libanon i Frankrikes hovedstad Paris, hvor det ifølge Brende også blir mulig å få noen oppdateringer om situasjonen i Ukraina. Både USAs utenriksminister John Kerry, som tirsdag besøkte Kiev, og Frankrikes president François Hollande deltar på møtet.

- Vi deltar nå i nær kontakt med EU mht. koordinering, sier utenriksministeren.

Torsdag reiser Brende til Kiev for å møte ukrainske myndigheter. Han sier de store Nato-landene vil danne ei såkalt kontaktgruppe.

- Det fins bare politiske løsninger på den situasjonen vi står oppe i nå. Militære opsjoner er ikke akseptable.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer