Kina raser mot Pelosis besøk:

- Den største ødeleggeren

Natt til onsdag besøkte Nancy Pelosi Taiwans parlament. Kinas utenriksminister omtaler amerikanske politikere som «bråkmakere».

BESØKTE PARLAMENTET: Nancy Pelosi vinket til journalistene da hun besøkte Taiwans parlament natt til onsdag norsk tid. Foto: NTB / Sam Yeh / AFP
BESØKTE PARLAMENTET: Nancy Pelosi vinket til journalistene da hun besøkte Taiwans parlament natt til onsdag norsk tid. Foto: NTB / Sam Yeh / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi ankom seint tirsdag kveld Taiwan, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

Natt til onsdag norsk tid besøkte hun Taiwans parlament og hadde et møte med president Tsai Ing-wen. Hun gjorde det klart at USA ville fortsette sin støtte til Taiwan, og at hun kom til øya på søken etter fred i regionen.

- I dag kom delegasjonen vår til Taiwan for å gjøre det utvetydig klart at vi ikke vil forlate vårt engasjement til Taiwan, og vi er stolte av vårt varige vennskap, sa hun, ifølge CNN.

- Nå - mer enn noen gang - er USAs solidaritet med Taiwan avgjørende, og det er budskapet vi bringer hit i dag, sa Pelosi.

TAIWAN-BESØK: Nancy Pelosi har landet på Taiwan for det omstridte besøket i Taipei. Video: AP Vis mer

Kina raser

I en uttalelse natt til onsdag raste Kinas utenriksminister Wang Yi mot kongresslederens besøk på Taiwan.

- Handlingen er et alvorlig brudd med «ett Kina»-prinsippet, det har krenket Kinas suverenitet og er en åpenbart politisk provokasjon, sier han, og legger til:

- Dette beviser nok en gang at noen amerikanske politikere har blitt «bråkmakere» i forholdet mellom Kina og USA, og USA har blitt den «største ødeleggeren» av fred og regional stabilitet i Taiwanstredet.

- BRÅKMAKERE: Kinas utenriksminister Wang Yi omtaler amerikanske politikere som bråkmakere. Foto: NTB / Greg Baker/Pool Photo via AP
- BRÅKMAKERE: Kinas utenriksminister Wang Yi omtaler amerikanske politikere som bråkmakere. Foto: NTB / Greg Baker/Pool Photo via AP Vis mer

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.

USA har imidlertid siden bidratt med omfattende militærhjelp til øya, men uten å love direkte hjelp dersom styrker fra det kinesiske fastlandet angriper, ifølge NTB.

Allerede en time etter at Pelosi satte sine bein på taiwansk jord meddelte det kinesiske forsvarsdepartementet at de ville iverksette målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis besøk til Taiwan.

Reuters meldte at de allerede tirsdag kveld ville starte felles militære operasjoner rundt Taiwan-øya.

Kalt inn på teppet

Kina kalte tirsdag USAs ambassadør i Beijing inn på teppet for å protestere mot besøket.

I sin samtale med ambassadør Nicholas Burns uttrykte viseutenriksminister Xie Feng sin «sterke protest» mot det han kalte Pelosis uhørte besøk på øya som Kina anser som en del av landet.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / Kameraone Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Besøket er uhørt, og konsekvensene er alvorlige, Kina vil ikke sitte stille og godta det, sa Xie til Burns ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Taiwan anser seg som en selvstendig stat med egen valuta og sitt eget politiske system, mens Kina anser øya som en del av sitt territorium.

Pelosi er nå den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker Taiwan siden 1997.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer