- Den største operasjonen i luftfartshistorien

Søket etter mysterieflyet kan bli det dyreste noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søkene etter det savnede MH370-flyet ligger an til å bli de dyreste noensinne. Prisen ligger foreløpig på nesten 600 millioner kroner.

Analytikere innenfor feltet tror letingen vil dyrere enn letingen etter Air France-flyet som forsvant i 2009.

Letingen og sikringen av de svarte boksene tok to år og kostet mellom 650 og 800 millioner kroner, ifølge det franske byrået for undersøkelser og analyser (BEA).

Ravikumar Madavaram, en flyekspert ved Frost & Sullivan Asia Pacific, mener Malaysia, Australia og Kina er de som bruker mest penger og regner med at den totale kostnaden til nå ligger på opp mot 599 millioner kroner.

Enorme kostnader - Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye denne operasjonen har kostet, men det er definitivt den største i luftfartshistorien noensinne. Og med hensyn til kostnadene, vil den bli den dyreste, sa han til AFP.

En rekke fly deltar i letingen etter MH370-flyet, som var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing da det antas å ha styrtet i havet 8. mars. 239 passasjerer var om bord.

Australia leder søket, men har hittil ikke opplyst om utgiftene, mens malaysiske myndigheter har uttalt at letingen kommer til å bli svært kostbar.

- Dersom vraket skal hentes opp fra 4,5 kilometers dybde, blir vi nødt til å få hjelp av entreprenører og kostnadene vil bli enorme, sa fungerende transportminister Hishammuddin Hussein torsdag.

Ifølge Pentagon kostet amerikanernes leteinnsats den første måneden 43 millioner kroner.

Leter fortsatt Både Australias statsminister Tony Abbott og Malaysias fungerende transportminister Hishammuddin Hussein har kommet med gjentatte lovnader om å finne flyet.

Fortsatt er det ikke gjort store funn i det pågående søket i Indiahavet vest for Perth, men det er heller det ikke gitt noen signaler på at letingen vil bli trappet ned. Det settes lit til at en torpedoformet miniubåt fra den amerikanske marinen skal kunne løse mysteriet. Miniubåten Bluefin-21 har søkt på 4.500 meters dyp i området der det skal ha blitt fanget opp fire signal fra de svarte boksene fra flyet.

Fredag opplyses det at miniubåten på sin fjerde tur har brutt sin egen grense for hvor dypt den kan klare å komme. Båten er nå i gang med sitt femte søk.

Skanner havbunnen - Å nå slike dyp medfører noe risiko for utstyret, men dette blir nøye overvåket, heter det i en pressemelding fra australske myndigheter. Dataanalyser fra turen viste ingen nye spor etter flyet.

Bluefin-21 kartlegger havbunnen ved bruk av sonar og har foreløpig undersøkt 110 kvadratkilometer.

Australias statsminister Tony Abbott har satt en frist på en uke på finne flyet med ubåten.

(NTB)