IKKE VENNER: USAs president, Donald Trump, mener forgjengeren, Barack Obama, står bak det største lovbruddet i amerikansk politisk historie. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo. Video: AP Vis mer

Trumps twitterstorm:

- Den største politiske forbrytelsen

Mens USA lider og sliter tungt med coronapandemien, er landets president, Donald Trump, opptatt med å angripe TV-kjendiser og støtte opp om konspirasjonsteorier om Barack Obama.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mer enn 80.000 amerikanere har mistet livet til coronaviruset. Mer enn 1,3 millioner er bekreftet smittet. Over 20 millioner står uten arbeid. Ikke noe av dette ser ut til å være det USAs president, Donald Trump, er mest opptatt av.

KRITIKK: Tidligere president Barack Obama skal ha kritisert Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset forrige uke. Nå slår republikaneren Mitch McConnell tilbake. Vis mer

I løpet av en twitterstorm søndag, som var voldsom selv til han å være, var det særlig Russland-etterforskningen som var hovedfokus.

IRRITERT: USAs president Donald Trump sørget for en brå avslutning under mandagens pressekonferanse om coronaviruset i USA. Video: AP Vis mer

- Tenker på gjenvalg

-Trump har veldig kort oppmerksomhet når det gjelder coronaviruset, men veldig lang hukommelse når det gjelder Russland. Han pleier å ta ting veldig personlig. Det er særlig gjenvalg han tenker mest på, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

Er Trump en twittercowboy? Hva mener du

Diskuter på Dagbladet debatt!

Han er mildt sagt lite imponert over Trumps oppførsel og håndtering av coronapandemien.

BLEMME: USAs president Donald Trump har lenge skrytt av egen håndtering av coronaviruset. Selv følger han ikke alltid de gjeldende smittevernrådene. Video: CNN Vis mer

- Håndteringen hans har skapt monumentale problemer for landet. Responsen har vært den man kunne vente fra et land i den tredje verden. 80.000 mennesker er døde, men for presidenten er dette bare statistikk han kan leke med og si at det kunne vært én million døde. Han har skuffet oss alle, sier Baker.

Morsdagstvitring

Innen klokka var 8.20 lokal tid søndag, hadde Trump tvitret og retvitret 52 ganger. Under den første bølgen av twittermeldinger rakk han også å minne om hvilken dag det var.

- GRATULERER MED MORSDAGEN! skrev han med store bokstaver klokka 8.10.

Da klokka var 16, hadde han passert 100 meldinger. Da dagen var omme, havnet han bare 16 twittermeldinger bak sin personlige rekord på 142 meldinger i løpet av én dag, som han satte under riksrettssaken mot ham i januar.

Bortsett fra morsdagsgratulasjonen, var han sint og langet ut i mange retninger.

Meldingene hans om coronasituasjonen handlet ikke om å vise medfølelse med alle de som nå lider. De var heller ikke forsøk på å beskrive hvordan han vil lede landet framover. Twittermeldingene handlet om hvor bra han selv har håndtert situasjonen, og hvordan golfbanen han selv eier i California, nå kan åpne opp igjen.

PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat
PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat Vis mer

Russland-etterforskningen

Presidenten rakk også å angripe ulike TV-programledere som Chuck Todd, Jimmy Kimmel og Chuck Stelter, samt andre journalister. Men aller mest var han fortsatt sint over Russland-etterforskningen.

Det er over ett år siden spesialetterforsker Robert Mueller leverte sin rapport. Han konkluderte ikke med at Trump burde siktes for lovbrudd, men dokumenterte omfattende kontakt mellom Trump-leiren og Russland.

Samtidig er det bare få dager siden Trumps eget justisdepartement varslet at de ikke vil straffeforfølge Michael Flynn, som var Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver. Flynn mistet jobben tidlig i 2017 og har innrømmet at han løy til FBI om sin kontakt med Russland.

- Den største politiske forbrytelsen i amerikansk historie, med god margin! skrev Trump i en twittermelding.

Der retvitret han også en påstand fra den konservative programlederen Buck Sexton om at USAs forrige president, Barack Obama «brukte sine siste uker som president på å angripe innkommende medarbeidere og sabotere den nye administrasjonen».

Han fortsatte med å retvitre en rekke meldinger og memes fra ytterste høyre fløy som hevder at det har pågått en anti-Trump-konspirasjon. Og han kom med ytterligere angrep mot blant annet tidligere FBI-sjef James Comey og den demokratiske kongressrepresentantent Adam Schiff, skriver The Guardian.

- OBAMAGATE! var det eneste som sto i en av meldingene fra Trump.

- Kaotisk katastrofe

Presidenten har også fortsatt med disse anklagene på Twitter mandag.

På en pressekonferanse mandag blir Trump spurt om hvilken forbrytelse han anklager Obama for, og om Obama bør blir straffeforfulgt.

- Du vil se hva som foregår i løpet av de neste ukene. Du vet hva forbrytelsen er, svarer Trump.

Reaksjonen fra Trump kommer etter at Obama i forrige uke kritiserte Trump i harde ordelag under en privat samtale med tidligere medarbeidere.

- Situasjonen ville vært ille med verdens beste regjering. På grunn av denne administrasjonens tankesett så har dette vært en kaotisk katastrofe. De tenker bare på hva de får igjen for det, og blåser i alle andre, sa den tidligere presidenten, ifølge CNN.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Mangel på lederskap

Den erfarne demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby mener håndteringen av pandemien startet brukbart.

- Innsatsstyrken til Trump mot coronaviruset er kompetent, og det ble vedtatt store økonomiske redningspakker. Men problemet er blitt en komplett mangel på lederskap fra Trump, sier Zogby til Dagbladet.

Han lister opp tre punkter for lederskap hvor han mener presidenten har sviktet.

- For det første er det mangel på medfølelse. Alle andre spør hverandre hvordan de har det. Alle andre hyller helsearbeidere og andre som jobber hardt. Unntatt presidenten, sier Zogby og fortsetter:

FORSVARER: President Donald Trump forsvarer demonstrantene som torsdag samlet seg utenfor delstatsforsamlingen i Michigan. De ville ha en slutt på coronatiltakene til Michigans guvernør. Video: Storyful. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- For det andre er det mangel på tydelighet. Jeg var ikke en stor fan av New York-guvernør Andrew Cuomo tidligere, men han er blitt vår Churchill. Presidenten prøver å lede med forvirring. Vi får beskjed om å bruke ansiktsmaske, men han gjør det ikke. Vi får beskjed om sosial distansering, men han håndhilser. Han ber landet om å følge rådene fra myndighetene, men støtter samtidig demonstranter. Han gir penger til delstatene, men sier samtidig at guvernørene at de må klare seg selv. For det tredje må en leder skape trygghet og håp i en vanskelig situasjon. Det gjør ikke Trump. I stedet ser han ut til å gi støtte til dem som ønsker å angripe vår fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, forklarer Zogby

- Hvorfor tror du han opptrer på denne måten?

- Det dreier seg om fundamentale personlighetstrekk som går langt forbi det som kan forklares med statsvitenskap. Men Trump var ikke forberedt på denne jobben. Han spiller bare for kjernevelgerne og klarer ikke å gjøre noe annet.

CORONAVIRUS: USAs president Donald Trump møtte pressen torsdag 23. april, og snakket om hvordan coronaviruset på overflater reagerer på varme, fuktighet og lys. Noen av resonnementene vekker oppsikt. Video: CNN Vis mer

Jevnt valg

Til tross for denne svikten i lederskap, spår Zogby et svært jevnt valg mellom Trump og demokratenes antatte kandidat, Joe Biden.

- Trump ligger etter i meningsmålingene, men bare med 4-5 prosentpoeng. Man skulle tro at han lå lenger bak ut fra situasjonen, men foreløpig står kjernevelgerne ved ham, sier Zogby.

David Birdsell er dekan ved Baruch College Marxe School of Public and International Affairs og ekspert på politisk kommunikasjon.

- Det er bred enighet om at Trump-administrasjonen har gjort en fryktelig jobb i hver fase av denne pandemien. De eneste som er uenige i dette er en håndfull republikanske guvernører og administrasjonen selv, sier han til Dagbladet.

Birdsell mener det største problemet er at administrasjonen har unnlatt å følge vitenskapen, at nøkkelpersonell er erstattet med politiske ansatte og at ekspertise ikke blir verdsatt.

- Selv motsier Trump sine egne eksperter og skaper forvirring. For eksempel gir han beskjed til guvernørene om at det er opp til dem å styre gjenåpningen av delstater. Så oppfordrer han til opprør mot dette. Det er absurd. Og jeg skal ikke engang nevne hvordan han åpnet opp for muligheten til å behandle viruset ved å injisere desinfiserende væske, sier Birdsell.

Undertrykking

Han mener Trumps kjernevelgere foreløpig forsetter å støtte ham.

- Men vi ser at eldre og kvinner er blitt mer skeptiske. Likevel er ikke valget til høsten er en «slam dunk» for demokratene. Det virkelige spørsmålet for meg er om vi får et ryddig valg. Trump gjør ikke noe for å nå ut til en breiere gruppe velgere. Dersom han ikke kommer over 42 prosent, kan det bety massive forsøk på å undertrykke muligheten til å stemme blant enkelte grupper, sier Birdsell.

Professor Baker, som også er tilknyttet Brookings Institution og tidligere har jobbet som konsulent for en rekke demokratiske politikere siden 1970-tallet, mener at selv Trumps tilhengere nå ser at denne krisa kunne ha blitt håndtert bedre.

- Presidenten har en veldig solid kjerne på 44-45 prosent av velgerne, så ethvert valg vil bli jevnt. Men den ene fordelen han hadde, var at økonomien var sterk. Den er nå borte, og det er derfor han er så ivrig etter å gjenåpne og pumpe opp økonomien, selv om hans egne eksperter sier det ikke er mulig å få til allerede i tredje kvartal, sier Baker.

- Politisk død

Han mener demokratene og Biden inntil videre bør fortsette å holde en relativt lav profil.

- Dersom noen bedriver selvdestruksjon, så ikke still deg i veien for det, sier Baker.

Samtidig erkjenner han at det vil bli en stor utfordring både for Biden og Trump å drive valgkamp under pandemien.

- Men det er spesielt en utfordring for Trump, som har brukt veldig mange store folkemøter som en viktig del av sin valgkampstrategi, sier Baker.

Professoren tror også at andre republikanere kan bli rammet av Trumps oppførsel.

- De republikanske senatorene jeg hører fra, er svært bekymret. Men de prøver fortsatt å finne ut hvordan de kan finne en formel for å distansere seg, men på en trygg måte, sier Baker.

- Tror du Trump kommer til å klare å vinne gjenvalg?

- Jeg var én av de få som trodde at han ville klare å vinne i 2016, men denne gangen tror jeg coronaviruset kommer til å bli hans politiske død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer