DONERER ALT: Britiske Richard Cousins og hele hans familie døde i en flyulykke i Sydney på nyttårsaften i fjor. Hele hans formue blir nå donert til hjelpeorganisasjonen Oxfam. Video: NTB Scanpix Vis mer

Den styrtrike briten døde sammen med hele familien. En detalj i testamentet vekker oppsikt

Den respekterte britiske forretningsmannen Richard Cousins etterlater seg en enorm formue.

Den respekterte britiske forretningsmannen Richard Cousins (58) døde sammen med hele sin familie i en tragisk sjøflyulykke i Australia den siste dagen i 2017.

Flyet styrtet i elva Hawkesbury nær Sydney-forstaden Cowan, om lag 50 kilometer nord for Sydney. Det ble observert flydeler og olje på overflaten av vannet da et redningshelikopter ankom ulykkesstedet på nyttårsaften.

Cousins fikk sønnene William (25) og Edward (23) sammen med kona Caroline som døde av kreft i 2015. Men forretningsmannen fant kjærligheten igjen med Emma Bowden. De to forlovet seg i 2017.

Den tragiske desemberkvelden i fjor var de alle sammen på flytur, sammen med Bowdens elleve år gamle datter Heather. Ingen av dem overlevde flystyrten.

DØD: Den britiske forretningsmannen Richard Cousins døde sammen med hele sin familie i en tragisk sjøflyulykke i Australia den siste dagen i 2017. Foto: Compass Group
DØD: Den britiske forretningsmannen Richard Cousins døde sammen med hele sin familie i en tragisk sjøflyulykke i Australia den siste dagen i 2017. Foto: Compass Group Vis mer

Sjøflyet ble funnet på 13 meters dyp og dykkere fra politiet i New South Wales hentet opp den britiske familien på fem og den erfarne australske piloten Gareth Morgan (44), som alle mistet livet i ulykken.

Flyet tilhørte selskapet Sydney Seaplanes, som driver sightseeingturer for turister og som er populært blant kjendiser. Selskapet har tidligere hatt passasjerer som Pippa Middleton, søster til Storbritannias hertuginne Kate, som gjest da hun var i Australia på sin bryllupsreise med ektemannen James Matthews i fjor, ifølge NTB.

Ulykken fant sted bare timer før nyttårsfeiringen startet.

Enorm formue

58 år gamle Cousins var sjef for det internasjonale cateringselskapet Compass Group. Han har også tidligere sittet i styret i Tesco, en av Storbritannias største supermarkedkjeder.

I løpet av en lang karriere tilegnet han seg en enorm formue, som ifølge britiske medier nærmet seg en halv milliard norske kroner.

Og takket være en detalj i Cousins testamente havner nå så godt som hele formuen på kontoen til den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam, melder britiske Sky News.

Ifølge The Sun skal Richard Cousins ha endret sitt testamente ett år før ulykken, og fått ført inn et tillegg som sier at dersom hele familien døde samtidig, så skulle formuen gå til den veldedige organisasjonen.

Med unntak av tre millioner pund, hvorav Cousins brødre Simon og Andrew får én million hver, så går resten av pengene til Oxfam. Totalt får organisasjonen 41 millioner pund, som tilsvarer 444 millioner norske kroner, ifølge Sky News.

Skandalerammet

Summen kommer godt med for organisasjonen, som det siste året har opplevd at givere har flyktet fra dem, etter at det ble kjent at flere Oxfam-medarbeidere anklages for å ha kjøpt sex av unge prostituerte haitiere etter jordskjelvet i 2010. Organisasjonen har også blitt anklaget for ikke å ha tatt saken på alvor.

KRISE: Hjelpeorganisasjonen Oxfam opplever sitt livs omdømmekrise. Foto: NTB Scanpix
KRISE: Hjelpeorganisasjonen Oxfam opplever sitt livs omdømmekrise. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hele 7000 personer trakk seg som faste givere i organisasjonen bare i løpet av ti dager, opplyste Oxfam-sjef Mark Goldring under en høring i det britiske parlamentet i februar i år.

Goldring fikk selv krass kritikk i forbindelse med anklagene.

- Intensiteten og raseriet i angrepet får deg til å lure, hva har vi gjort? Drepte vi babyer i sprinkelsengene deres, spurte Goldring retorisk i et avisintervju.

Uttalelsene førte til at han måtte rykke ut og beklage. Han hevdet selv at uttalelsen ble gitt mens han var stresset.

En talsperson for Oxfam sier til Sky News nå at de ikke kan bekrefte summen de har fått fra Cousins, men de takker for gaven.

- Vi er ekstremt takknemlig for denne arven, som vi nylig fikk vite om, sier talspersonen og legger til:

- Vi jobber med familien og vårt styre for å finne ut hvordan disse pengene vil bli brukt.