STYRTET: Et fly på vei fra Barcelona til Düsseldorf styrtet tirsdag. Nå er en av flyets svarte bokser, som kan gi svar på hvorfor flyet styrtet, funnet.  REUTERS/Jean-Paul Pelissier
STYRTET: Et fly på vei fra Barcelona til Düsseldorf styrtet tirsdag. Nå er en av flyets svarte bokser, som kan gi svar på hvorfor flyet styrtet, funnet. REUTERS/Jean-Paul PelissierVis mer

Den svarte boksen er funnet

- Nå er det bare å håpe at opptaket ikke er skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske myndigheter bekrefter nå at de har funnet en av de såkalte svarte boksene etter at et Airbus-fly fra Germanwings styrtet i de franske alpene tirsdag formiddag.

- Analyse klar på onsdag Den ene svarte boksen fra ulykkesflyet som er funnet, vil straks bli sendt til analyse, opplyser innenriksministeren i Frankrike, Bernand Cazeneuve.

Utfallet av analysen kan trolig legges fram onsdag klokka 16, melder innenriksdepartementet.
Boksen ble funnet blant vrakrestene i nærheten av byen Digne-les-Bains i Provence. Området befinner seg på mellom 1500 og 2000 meters høyde, og er ikke mulig å til seg til for fots.

Å finne flyets svarte bokser er blant etterforskernes høyeste prioriteter etter en flyulykke. Alle passasjerfly er utstyrt med to stykker, en som tar opp stemmene i cockpit og en som registrerer trafikkdata.

- Uansett hvilken som er funnet, er det til stor hjelp. Nå er det bare å håpe at opptaket ikke er skadet, sier leder i Norsk Flygerforbunds Flysikkerhetskomité, Jo Bjørn Skatval til Dagbladet.

- Vil skje raskt Skatval forteller at boksen nå vil bli sendt til et laboratorium, som skal analysere dataen og gjøre den tilgjengelig for havarikommisjonen.

- Dette vil skje ganske raskt. Når vi andre får vite noe er et annet spørsmål. Dersom det er ting som er essensielt å få ut til andre operatører, kommer de til å sørge for å få det ut så fort som mulig. Hvis ikke vil de bruke tiden på å dobbeltsjekke og trippelsjekke før de kommer med en konklusjon, sier han.

I motsetning til hva navnet tilsier er de «svarte» boksene i virkeligheten oransje. De er vanntette og designet for å tale en massiv trøkk uten at informasjonen de lagrer blir ødelagt.

Airbus tilbyr assistanse Airbus har tatt kontakt med franske myndigheter og tilbudt å assistere i etterforskningen.

Det var 148 personer om bord i Germanwings-flyet som var på tur fra Barcelona til Dusseldorf. Iølge franske myndigheter er det ingen overlevende.