- Den svarte boksen viser at MH17 ble skutt ned av rakett

Det opplyser en luftfartssikkerhetskilde til NBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pro-russiske separatister overleverte natt til tirsdag de svarte boksene fra det nedskutte Malaysia Airlines-flyet til malaysiske eksperter. Boksene skal ha vært i god stand, selv om det var litt skadd på utsiden.

Data fra flyregristratoren er foreløpig ikke offentliggjort. Men en kilde med tilknytning til europeisk luftfartssikkerhet sier til NBC News at funnene viser at skadene på flyet er forenlig med at det har blitt truffet flere ganger av splinter etter en raketteksplosjon.

- Raketten gjorde det den er designet for å gjøre, nemlig å skyte ned fly, sier kilden til NBC News.

- Ikke tuklet med De svarte boksene som inneholder taleregistratoren og ferdskriveren ble overlevert til malaysiske myndigheter tirsdag. Siden har britiske eksperter overtatt dem.

ICAO bistår nederlandske og ukrainske myndigheter i etterforskningen av flystyrten. De fleste av de 298 menneskene om bord var nederlendere.

Det nederlandske luftfartsverket, som leder granskningen av ulykken, sa onsdag at det ikke var tegn til at det var tuklet med taleregistratoren.

Malaysia Airlines flight MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Prorussiske separatister i området beskyldes for å ha skutt ned flyet.

Fortsatt finnes det levninger etter de døde som omkom i MH17-flystyrten, på åstedet i Ukraina.

Sikre tilgang Statsministrene fra Malaysia og Nederland møtes for å diskutere hvordan etterforskere skal sikres tilgang til stedet der det malaysiske flyet MH17 krasjet forrige uke.

Malaysias statsminister Najib Razak reiser til Nederland til uka for å diskutere saken med Nederlands statsminister Mark Rutte, ifølge en uttalelse fra Najibs kontor, ifølge NTB.

Han sier prorussiske separatister, som kontrollerer området, har innfridd to av betingelsene i en avtale med Malaysia — å returnere likene og de «svarte boksene», men at en full etterforskning ennå ikke har startet opp.

- Min hovedprioritet er å se til at den tredje delen av avtalen holdes, og at internasjonale etterforskere blir gitt full og sikker tilgang til krasjstedet. Det vil kreve samarbeid mellom de som har kontrollen og det ukrainske militæret, sier Najib i uttalelsen.