MED HØYREEKSTREME:  På torsdag avslørte svenske Expressen at Kaplan, som er fra det svenske Miljöpartiet, deltok i en middag med den høyreekstreme organisasjonen De grå ulver, en tyrkisk nasjonalistisk ungdomsorganisasjon. Her er Kaplan lengst høyre i bildet. Nærmest i bildet, fra venstre, er Ilhan Senturk, leder av De grå ulvene, og Barbaros Leylani, tidligere nestleder for det Tyrkiske riksforbundet. Foto: Expressen
MED HØYREEKSTREME: På torsdag avslørte svenske Expressen at Kaplan, som er fra det svenske Miljöpartiet, deltok i en middag med den høyreekstreme organisasjonen De grå ulver, en tyrkisk nasjonalistisk ungdomsorganisasjon. Her er Kaplan lengst høyre i bildet. Nærmest i bildet, fra venstre, er Ilhan Senturk, leder av De grå ulvene, og Barbaros Leylani, tidligere nestleder for det Tyrkiske riksforbundet. Foto: Expressen Vis mer

Den svenske ministeren delte bord med høyreekstreme og sammenliknet israelere med nazister: - Han er en antisemitt, punktum

Politisk storm rundt boligminister Mehmet Kaplan i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er politisk storm rundt Sveriges boligminister Mehmet Kaplan etter en rekke avsløringer denne uka.

På torsdag avslørte svenske Expressen at Kaplan, som er fra det svenske Miljöpartiet, deltok i en middag med den høyreekstreme organisasjonen De grå ulver, en tyrkisk nasjonalistisk ungdomsorganisasjon.

Kaplan, som tidligere har fått kritikk for omgang med antisemitter og islamister, er nå hardt presset.

På søndag økte presset enda litt mer.

Sammenliknet israelere med nazister Svenska Dagbladet avslører nemlig at han i 2009, under et møte om islamofobi, sammenliknet israelernes behandling av palestinerne med Nazi-Tysklands behandling av jøder på 1930-tallet. Det hele ble fanget på video, og har nå nådd den svenske offentligheten.

- Under Nazi-Tysklands hets på 1930-tallet håndterte man mennesker som ble sett på som avvikende, slik at de hele tiden måtte forsvare hvorfor de levde som de gjorde, sier Kaplan i videoen, og utdyper:

- Det som er interessant, og som jeg skal komme tilbake til, er at israelere i dag behandler palestinere veldig likt som slik man behandlet jøder på det tyske 1930-tallet.

- Bagatelliserer nazismens forbrytelser Idéhistoriker Henrik Bachner sier til avisa at han mener dette er en lite gjennomtenkt måte å diskutere Israel-Palestina-konflikten på.

- Den typen sitater er en falsk analogi som bagatelliserer nazismens forbrytelser og demoniserer Israel. Det finnes utallige måter å formulere en kritikk mot Israel på uten å ty til slik demagogi, sier Bachner.

Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman, forteller til Aftonbladet at han synes sammenligningen mellom israelere og nazister Kaplan gjorde, er forferdelig.

- Som ambassadør så vil jeg ikke blande meg inn i regjeringens beslutninger, men jeg kjenner meg ikke komfortabel med en minister som er en sånn subjektiv ensidig syn som også er antisemittisk

- Han er en antisemitt, punktum Blant dem som har gått hardest ut mot Kaplan og de siste avsløringene rundt ham, er den 91 år gamle svenske Holocaust-overlevende og forfatteren Emerick Roth.

Han er helt tydelig på han mener om den svenske ministeren.

- Han er en antisemitt, punktum, sier Roth til Aftonbladet.

I et kvart århundre har den Holocaus-overlevende forfatteren Roth reist rundt i Sverige og forelest om rasisme, antisemittisme og sine egne opplevelser.

- Han kan ikke være noen slags minister. Men jeg er overrasket over at noen i det hele tatt er overrasket over dette her, sier Roth og peker Kaplans fortid.

Og den siste ukas avsløringer av mildt sagt uheldige møter og uttalelser, har gitt svensk presse anledning til å se nærmere på Kaplans politiske fortid.

Har fått kritikk tidligere I en lengre artikkel lister Expressen opp flere hendelser Kaplan har fått pepper for de siste åra. Den lista er lang.

I 2011 inviterte han en britisk antisemitt til Sveriges riksdag, landets lovgivende forsamling.

To år senere inviterte han en britisk TV-predikant og imam til riksdagen. TV-predikanten og imamen hadde da nylig vært nødt til å gi seg i det britiske parlamentsvalget etter at han ble koblet sammen med en muslimsk gruppe som ble anklaget for å spre antisemittisme.

Sommeren 2014, noen måneder før han tiltrådte som minister i Sverige, stormet det også rundt Kaplan da han sammenliknet Syria-farere med frivillige som deltok i den finske vinterkrigen under andre verdenskrig.

Svarer på antisemitt-kritikken I et skriftlig svar til Svenska Dagbladet vedrørende kommentarene karakterisert som antisemittiske, og kritikken av dem, skriver Kaplan:

- Det er beklakelig hvis dette blir sett på som et forsøk på å skape konflikt eller minske betydningen av forfølgelsen jøder ble utsatt for under Holocaust samt i våre dager. Antisemitismen er en av de største farene jeg ser i dagens samfunn.

Om middagen med den høyreekstreme organisasjonen han deltok på, sier han til Expressen at han ikke har noe omgamg med den høyreekstreme organisasjonen:

- Miljöpartiet og jeg tar fullstendig avstand fra høyreekstreme organisasjoner og ytringer. Som gjest på en tilstelning kan jeg ikke kontroller hvilke andre som deltar, det må organisasjonen som arrangerer tilstelningen ta ansvar for.

 SKANDALE ETTER SKANDALE:  Søndag ble det avslørt at han tidligere har sammenliknet israelernes behandling av palestinerne med Nazi-Tysklands behandling av jøder på 1930-tallet. Foto: NTB Scanpix
SKANDALE ETTER SKANDALE: Søndag ble det avslørt at han tidligere har sammenliknet israelernes behandling av palestinerne med Nazi-Tysklands behandling av jøder på 1930-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer