Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den svenske statsministeren gikk til angrep på de andre EU-landene under toppmøtet

Møtes i Brussel.

KLAR MELDING: Den svenske statsministeren Stefan Löfven ankommer EU-toppmøtet i Brussel. Der gjorde han det klinkende klart at Sverige ikke akter å ta imot flere kvoteflyktninger før resten av EU-landene også gjør sin del av jobben. Foto: AP Photo/Francois Walschaerts/NTB Scanpix
KLAR MELDING: Den svenske statsministeren Stefan Löfven ankommer EU-toppmøtet i Brussel. Der gjorde han det klinkende klart at Sverige ikke akter å ta imot flere kvoteflyktninger før resten av EU-landene også gjør sin del av jobben. Foto: AP Photo/Francois Walschaerts/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager møter EUs statsledere i Brussel for å diskutere det som er Europas verste flyktningkrise siden andre verdenskrig.

Sverige er blant landene som har sagt seg villig til å ta imot sin del kvoteflyktninger, men statsminister Stefan Löfven sparte ikke på kruttet da han kom med følgende melding til de andre medlemslandene.

- Nå må de andre landene begynne å vise initiativ. Vi har tatt en beslutning, vi har tatt hverandre i hendene. Nå er det dette som gjelder, vi skal fordele disse 120 000 flyktningene og da kan det ikke være sånn at det er Sverige som skal gjøre sin del og at alle andre sitter der og ikke gjør sitt. Det er ikke akseptabelt, sier han ifølge nettstedet europortalen.se.

Truer Dette er fjerde gang i år at flyktningkrisen er tema for et toppmøte i EU, og det er ifølge den svenske avisa Expressen ventet at møtet vil pågå i hele natt.

Löfven kom også med trusler om at Sverige kom til å slutte å ta imot flyktninger dersom de andre medlemslandene fortsatte å dra ut tiden.

- Det innebærer at Sverige ikke kommer til å fortsette å ta imot sin andel med mindre de andre gjør sitt. Det kommer jeg til å være veldig tydelig med, for nå er det alvor. Sverige kan ikke gjøre alt.

Et annet tema som skal diskuteres på toppmøtet, er et fransk forslag om en felles kyst- og grensebevoktning. Löfven er ikke fremmed for ideen, men understreker samtidig at det å bevokte svenske grenser er noe svenskene selv vil ta seg av.

- Vi er mer enn villige til å delta i et samarbeid så vi kan opprettholde grensene. Det har vi alle nytte av.

Bare noen rammet, resten ser på I forrige uke ble Sverige det første EU-landet som tok imot kvoteflyktninger da 15 eritreere ble føyet inn fra Italia. Det skriver Aftonbladet. Expressen understreker også dette poenget, men skriver at det er snakk om 19 eritreiske flyktninger.

Og Löfven er ikke den eneste som er opprørt. Også den franske presidenten Francois Hollande grep muligheten til å lufte sin frustrasjon under dagens møte.

- Det er bare noen få land som er rammet av flyktningkrisen. Alle de andre står ved siden av og ser på, sier han.

Så langt i år har 710 000 flyktninger kommet til EU-landene uten dokumenter eller via «ulovlige innfartsveier». De aller fleste har satt kursen for Tyskland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!