Den «sykt pålitelige» professoren mener det er 87 prosent sikkert at Trump vinner. Men når får han i så fall vite det?

Når får egentlig USA ny president?

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikke noe lett spørsmål å svare på i et land med 50 delstater, et utall valgdistrikter og flere tidssoner - men det finnes en vei i maisvellinga.

New York Times anslår at Hillary Clinton – med maks flaks – kan krone seg som valgets vinner klokka 03 norsk tid. Donald Trump, med tilsvarende medvind i stemmeurnene, må vente en time lenger – han kan tidligst krone seg som seierherre klokka 04 onsdag morgen norsk tid.

Det samsvarer med en analyse historiker Hallvard Notaker framla overfor Dagbladet tidligere i dag:- Tre stater på Østkysten kan gi tidlige svar. Taper Trump Nord-Carolina og Florida, må han overraske i Midtvesten og nærmest gjøre rent bord fra Pennsylvania til Iowa. Taper han Pennsylvania også, er valget over, sa Notaker, som har skrevet bok nettopp om den amerikanske valgkampen.

Nøkkelstatene

Årsaken er når stemmelokalene stenger i de statene både der de respektive kandidatene har størst overtak, og i statene der kampen står som hardest men der den ene kandidaten har tilstrekkelig overtak.

For Hillary vil en så tidlig avgjørelse forutsette at hun vinner i Arizona, Florida, Georgia, New Hampshire, Nord-Carolina og Ohio. Donald Trump må vinne i ytterligere tre jevne stater som stenger klokka 04 onsdag morgen, for å kunne slå seg på brystet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer