Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den «sykt pålitelige» professoren mener det er 87 prosent sikkert at Trump vinner. Men når får han i så fall vite det?

Når får egentlig USA ny president?

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke noe lett spørsmål å svare på i et land med 50 delstater, et utall valgdistrikter og flere tidssoner - men det finnes en vei i maisvellinga.

New York Times anslår at Hillary Clinton – med maks flaks – kan krone seg som valgets vinner klokka 03 norsk tid. Donald Trump, med tilsvarende medvind i stemmeurnene, må vente en time lenger – han kan tidligst krone seg som seierherre klokka 04 onsdag morgen norsk tid.

Det samsvarer med en analyse historiker Hallvard Notaker framla overfor Dagbladet tidligere i dag:

- Tre stater på Østkysten kan gi tidlige svar. Taper Trump Nord-Carolina og Florida, må han overraske i Midtvesten og nærmest gjøre rent bord fra Pennsylvania til Iowa. Taper han Pennsylvania også, er valget over, sa Notaker, som har skrevet bok nettopp om den amerikanske valgkampen.

SMØRBLID: Donald Trump i Miami i Florida, en av de viktigste statene i det amerikanske presidentvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SMØRBLID: Donald Trump i Miami i Florida, en av de viktigste statene i det amerikanske presidentvalget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Nøkkelstatene

Årsaken er når stemmelokalene stenger i de statene både der de respektive kandidatene har størst overtak, og i statene der kampen står som hardest men der den ene kandidaten har tilstrekkelig overtak.

For Hillary vil en så tidlig avgjørelse forutsette at hun vinner i Arizona, Florida, Georgia, New Hampshire, Nord-Carolina og Ohio. Donald Trump må vinne i ytterligere tre jevne stater som stenger klokka 04 onsdag morgen, for å kunne slå seg på brystet.

I både Florida og Nord-Carolina har det vært så godt som dødt løp på meningsmålingene. I Pennsylvania, en av de andre nøkkelstatene, er ifølge Real Clear Politics Clinton 2,4 prosentpoeng foran.

I tillegg må Trump vinne i Alaska, men det anses for svært sannsynlig.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Hillary favoritt

Hvor stor er så sjansen for at det ene eller det andre skjer?

Derom strides de selverklært lærde. New York Times, som har gått åpent ut med sin støtte til Hillary Clinton, holder på bakgrunn av sitt tallmateriale Hillary som kjempefavoritt med 85 prosents seierssjanse - mot stusselige 15 prosents sjanse for Trump.

Reuters er enda hissigere på grøten, og mener det er 90 prosent sjanse for at Hillary vinner. Nerdenettstedet FiveThirtyEight har en noe mer moderat prognose, men anser fortsatt at det er over 70 prosent sjanse for Hillary-seier.

HØYDEPUNKTENE: Penisskryt, bjeffing, snufsing og trussel om fengsling. Se høydepunktene fra kampen mellom Hillary Clinton og Donald Trumps kamp for å bli USAs neste president. Video: CNN. Vis mer

Sikker på Trump

Trump-vennlige medier er ikke enige.

New York Post, som har hatt en rekke Trump-vennlige oppslag gjennom valgkampen, mener at det er mest sannsynlig at Donald Trump vinner valget.

De siterer en «sykt pålitelig» universitetsprofessor, Helmut Norpoth, på dette. Han mener sågar at det er 87 prosent sikkert at Trump vinner - 99 prosent, hadde motstanderen vært Bernie Sanders.

Dette er også gjengitt hos Breitbart, som er blitt nærmest et valgkamporgan for Trump. Breitbart-sjef Steve Bannon ble i høst Trumps høyre hånd .Verdt å merke seg er imidlertid sitater fra meningsmålingsguru Nate Silver - som sier at meningsmålinger er langt mer upålitelige enn tidligere.

TOPPLØSE MOT TRUMP: To toppløse Trump-motstandere protesterte mot Trump i valglokalet presidentkandidaten senere skulle avgi sin stemme. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!