Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den synlige forelskelsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hete kyss på terrassen

  • Dette er en historie fra Norge om sommeren. To unge mennesker kysser hverandre. De er åpenbart forelsket. Det er varme i lufta og mellom menneskene som er tilstede. Foreldregenerasjonen er der - mer formell i klesveien enn de unge - enda alle er på hytta. Den unge mannen bak solbrillene fyller 27 år, og skal feires. Det er så norsk at det nesten er overflødig å fortelle at scenen er kongelig.
  • Bildene fra kronprins Haakons fødselsdag på Mågerøy på Tjøme bekrefter hvorfor skillet mellom det personlige og det offentlige når det gjelder kongehuset i lengden blir umulig å opprettholde. Monarkiet er vår eneste offentlige institusjon hvor stillingenes fortsettelse, autoritet og utøvelse er knyttet direkte til arv, ekteskap og barn. Tidligere ble dette tatt vare på gjennom politiske familie allianser og seksuell tvang. I vår tid kan ikke et konge- eller kronprinspar overleve uten personlige bånd og forpliktelser som går langt ut over det som er vanlig. Trolig kreves det mer kjærlighet i slike posisjoner enn i nesten alle andre.
  • Det er dette vi skal lese inn i bildene av kronprins Haakon og hans kjæreste Mette-Marit Tjessem Høiby. Forelskelsen mellom de to er åpenbar og synlig. Men fødselsdagen på Mågerøy forteller også noe mer, som har konstitusjonell betydning. Den er et nytt skritt i aksepten og realiseringen av forholdet mellom kronprinsen og hans omstridte kjæreste. Formelt skal dette - hvis protokollen ennå holdes i hevd - bare skje gjennom forlovelse. Men dette er uansett en formsak som vil virke unaturlig når det gjelder en singel mann og en kvinne som allerede har et barn.
  • Spørsmålet er selvfølgelig om det kongelige kan overleve eller være nyttig når det løsrives fra det seremonielle og opphøyde. Men på en dag som denne - den første varme sommerdag på lenge på Østlandet - skjønner alle at et kyss går foran alle slike spørsmål. Hva skulle vi ellers bruke sommeren til?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media