Den syriske diktatoren advarer amerikanerne mot å gå til angrep

Bashar al-Assad stilte opp til intervju med amerikansk journalist.

SNAKKER: Syrias president, Bashar al-Assad henvender seg nå til det amerikanske folk. Foto: EPA/SANA HANDOUT
SNAKKER: Syrias president, Bashar al-Assad henvender seg nå til det amerikanske folk. Foto: EPA/SANA HANDOUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW  YORK (Dagbladet): For første gang på to år har den syriske diktatoren, Bashar al-Assad, gitt et intervju til amerikanske medier, og timingen er ikke tilfeldig. Intervjuet med den erfarne TV-journalisten Charlie Rose kommer mens Obama forsøker å overbevise kongressen og amerikanske velgere om at USA bør gå til militære angrep mot al-Assad.

Obama mener nemlig at det finnes solide bevis for at al-Assads regime brukte kjemiske våpen mot sin egen befolkning i en forstad til Damaskus 21. august. Mer enn 1400 mennesker skal ha dødd da de ble rammet av den giftige gassen sarin.

Tidligere har Obama beskrevet det som al-Assad krysset en «rød linje» dersom han tok i bruk kjemiske våpen, og trolig planlegger Obama et kort angrep.

Intervjuet vil bli vist på amerikansk TV mandag, og Rose fortalte i dag om intervjuet til CBS News.

Selv nekter al-Assad for å stå bak gassangrepet, og for at det i det hele tatt er sikkert at det dreide seg om kjemiske våpen.

- Han sa at det ikke er nok bevis til å konkludere endelig. Han sa at han ikke kan bekrefte eller avkrefte om det syriske regimet har kjemiske våpen. Han sa imidlertid at hvis vi har slike våpen, så vil de være under sentralisert kontroll, og ingen andre vil ha adgang til dem, forteller Rose.

Advarer amerikanerne Ifølge ham antyder al-Assad at opprørerne kan ha hatt noe med gassangrepet å gjøre.

- Det viktigste han sa var at det ikke er noen beviser for at han har brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk. Han mener også at amerikanske myndigheter faktisk burde legge fram sine beviser hvis de hadde hatt noen, sier Rose.

I intervjuet forteller også al-Assad at han forbereder seg på et mulig amerikansk angrep.

- Han sa at det kunne komme en eller annen form for motangrep fra noen av hans støttespillere dersom USA gikk til militært angrep. Beskjeden hans til det amerikanske folk var at det ikke hadde vært noen god erfaring for dem å involvere seg i kriger og konflikter i Midtøsten, at de ikke burde involvere seg nå, og at de burde presse sine folkevalgte i Washington D.C. til ikke å godkjenne et angrep, sier Rose.

Lærte av faren Rose spurte blant annet den syriske presidenten om han følte noen form for anger.

- Hans svarte: «Selvfølgelig gjør jeg det». Men han svarte ikke på en måte som om han virkelig mente det dypt og inderlig, sier Rose.

FN anslår at minst 100 000 mennesker er drept i den blodige syriske borgerkrigen, som nå er inne i sitt tredje år. Millioner av mennesker har også blitt drevet på flukt.

INTERVJUER: Den kjente amerikanske TV-journalisten Charlie Rose fikk komme til Damaskus og intervjue Bashar al-Assad. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP
INTERVJUER: Den kjente amerikanske TV-journalisten Charlie Rose fikk komme til Damaskus og intervjue Bashar al-Assad. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP Vis mer

al-Assad blir spurt om han vil være villig til for eksempel å gi opp sine kjemiske våpen for å unngå et angrep.

- Jeg spurte ham også om han fryktet at et angrep ville svekke hans militære styrke og dermed tippe balansen. Han var veldig, veldig bekymret for dette. Han snakket om det han lærte av faren om at krig er grusomt, og hvordan faren på et tidspunkt brukte all sin makt på å ødelegge Det muslimske brorskap, sier Rose.

Faren Hafez al-Assad styrte Syria med jernhånd fra han tok makta på begynnelsen av 1970-tallet og fram til sin død i 2000.

Intervjuet med Bashar skal sendes på PBS mandag kveld, og kommer samtidig som Obama stiller opp til intervju med NBC, CBS, ABC, PBS, CNN og Fox News for å overbevise amerikanerne om at det er nødvendig med et begrenset militært angrep mot Syria. Obama har også varslet at han vil holde en tale til nasjonen tirsdag kveld.

Presidenten kjemper dessuten for å få kongressens støtte til et slikt angrep.

Men Obama kan gå på et sviende nederlag. Ferske meningsmålinger viser nemlig at krigstrøtte amerikanere med Afghanistan og Irak friskt i minnet i stor grad sier nei til et slikt angrep, og mange av de folkevalgte føler presset fra sine velgere.

.