Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den talen må ha vært på Shakespeares språklige nivå

Bernie Sanders latterliggjorde Hillary Clinton for å være pengegrisk på elektrisk folkemøte midt i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Titusenvis av entusiastiske tilhengere strømmet den berømte Washington Square Park i New York natt til torsdag norsk tid og ventet i timesvis for for å se den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders og «feel the Bern».

- Han er sosialist, og jeg er sosialist. Jeg trodde aldri jeg skulle få se en sosialist stille til valg i dette landet. Jeg har ikke hatt det så morsomt på mange år, sier Bernie-supporter Marianne Miller til Dagbladet og smiler der hun står tett i tett med det Sanders-kampanjen hevder er 27 000 mennesker.

JUBEL: Stemningen i Washington Square Park i New York var skyhøy da den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders kom på besøk. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
JUBEL: Stemningen i Washington Square Park i New York var skyhøy da den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders kom på besøk. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

De fikk se bandet Vampire Weekend opptre og kjendiser som Spike Lee, Rosario Dawson og Tim Robbins hylle og introdusere presidentkandidaten. I vinduer og på balkonger i bygningene rundt parken fulgte folk med. Til sammenlikning var det om lag 24 000 mennesker i den samme parken da presidentkandidat Barack Obama var der i 2007.

Momentum Den demokratiske sosialist-senatoren fra Vermont kjemper i motbakke mot Hillary Clinton før primærvalget i delstaten tirsdag. Ifølge Realclearpolitics.com, ligger han på et gjennomsnitt av meningsmålingene 13,3 prosentpoeng bak den tidligere New York-senatoren Clinton i den svært folkerike delstaten.

Samtidig er det en voldsom begeistring rundt den utradisjonelle politikeren, som har vunnet de sju foregående delstatene. Den siste tida har valgkampen mellom Sanders og Clinton hardnet kraftig til, og de har begge anklaget hverandre for ikke å være godt nok kvalifisert. Torsdag møttes de til TV-sendt debatt i Brooklyn.
 
I natt gikk han til frontalangrep mot Clinton for å være en grisk og grådig politiker som er i lomma på USAs rikeste.

- Representerer ikke milliardærer - Du kan lære mye om en kandidat og deres valgkamp utfra hvordan de samler inn penger til å drive valgkamp. Da vi begynte denne valgkampen måtte vi foreta et valg: Skulle vi gjøre som alle andre og etablere en super PAC (uavhengig politisk organisasjon hvor folk og selskaper kan donere ubegrenset med penger journ. anm.)? Men vi representerer ikke milliardærene, de største selskapene i USA eller Wall Street. Vi vil ikke ha pengene deres, sier Sanders til voldsom jubel fra publikum i parken i Greenwich Village, som blant annet var et viktig møtested for protestsangere på 1960-tallet.

HAR IKKE GITT OPP: Selv om han ligger langt bak Hillary Clinton på meningsmålingene i New York, har ikke Bernie Sanders gitt opp håpet om å vinne demokratenes primærvalg tirsdag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
HAR IKKE GITT OPP: Selv om han ligger langt bak Hillary Clinton på meningsmålingene i New York, har ikke Bernie Sanders gitt opp håpet om å vinne demokratenes primærvalg tirsdag. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Han mener dette skiller ham fra Clinton, som har såkalte super PACs i ryggen. Han viser til hvordan én av dem har samlet inn 25 millioner dollar (om lag 207,5 millioner kroner) fra særinteresser og at 15 av disse millionene (om lag 124,5 millioner kroner) kommer fra gigantbankene på Wall Street.

Deretter langet han ut mot de fett betalte talene Clinton holdt for Wall Street-selskaper. Enkelte ganger tok hun så mye som 225 000 dollar (snaut 1,9 millioner kroner) for én tale. Sanders krever at Clinton offentliggjør innholdet i disse talene.

KJENDISSTØTTE: Skuespiller Rosaria Dawson varmet opp publikum for Bernie Sanders i Washington Square Park. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
KJENDISSTØTTE: Skuespiller Rosaria Dawson varmet opp publikum for Bernie Sanders i Washington Square Park. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Det må ha vært en ekstraordinær tale. Det må ha vært en tale som kan løse de fleste av verdens problemer. Det må ha vært en tale skrevet på Shakespears språklige nivå, sier Sanders sarkastisk.

Dårlige odds Vanligvis er de amerikanske presidentnominasjonene avgjort lenge før primærvalget i New York, men Sanders har gjort det bedre enn noen hadde forestilt seg da han stilte til valg for elleve måneder siden.

Nå forsøker både den 74 år gamle senatoren, som selv er oppvokst i Brooklyn og snakker med tykk Brooklyn-dialekt, og Clinton, som var senator for delstaten, å overbevise om at de er ekte new yorkere. Selv om New York er mer liberal enn de fleste steder i USA, er det likevel lite sannsynlig at venstrefløykandidaten Sanders skal klare å vinne. I stedet handler det mest om Clinton klarer å vinne overbevisende.

KJENDISSTØTTE: Regissør Spike Lee varmet opp publikum for Bernie Sanders. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
KJENDISSTØTTE: Regissør Spike Lee varmet opp publikum for Bernie Sanders. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Det blir et tøft primærvalg for oss, erkjente Sanders i talen som varte i over én time.

Årsakene er sammensatte. Selv trakk han fram det at Clinton har et svært sterkt politisk nettverk i delstaten. Dessuten er valgreglene slik at uavhengige velgere ikke kan stemme i det demokratiske primærvalget.

 HISTORISK: Natalia Plaza (t.v.) og Suzanne Tufan skjuler ikke hvem de støtter i presidentvalgkampen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
HISTORISK: Natalia Plaza (t.v.) og Suzanne Tufan skjuler ikke hvem de støtter i presidentvalgkampen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Tidsfristen for å registrere seg som velger gikk også ut for lenge siden. Dermed er det særlig mange førstegangsvelgere, som ikke får stemme. Dette rammer trolig Sanders, som har mange svært unge tilhengere, svært tungt. I tillegg har Sanders slitt med å tiltrekke seg viktige latinamerikanske og afroamerikanske velgergrupper.

- Historisk Under det gigantiske valgmøtet i New York var det imidlertid en ganske mangfoldig, men ung forsamling som hadde kommet for å se Sanders.

- Jeg er her fordi Bernie Sanders er den ekte Obama. Han kan virkelig tilby forandring. Dette er den første gangen jeg har sjansen til å være med på noe så historisk som dette, sier Natalia Plaza (29) til Dagbladet.

BEGEISTRET: Marianne Miller (nummer to f.v.) trodde aldri hun skulle få oppleve at en sosialist stilte til valg i USA. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BEGEISTRET: Marianne Miller (nummer to f.v.) trodde aldri hun skulle få oppleve at en sosialist stilte til valg i USA. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Hun har malt fjeset i fargene til Bernie Sanders og står sammen med venninnen Suzanne Tufan.

- Hillary Clinton representerer dynastiene av politiske familier vi ønsker å rømme fra. Dette er vår sjanse. Sanders representerer ekte demokrati, slår Plaza fast.

Heller ikke Oscar Salazar, som kaller seg «Bernie Boy», går med en t-skjorte fullstendig dekket av Vermont-senatorens ansikt og holder et skilt hvor han lover å dele ut gratis Bernie-klemmer, har gitt opp håpet om seier i primærvalget.

- Jeg kom hit fordi jeg støtter Sanders, og for konserten. Nå venter jeg bare på at Bernie skal crowdsurfe, spøker han til Dagbladet og legger til:

BERNIE-BOY Oscar Salazar kaller seg Bernie Boy og deler ut gratis Bernie-klemmer. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BERNIE-BOY Oscar Salazar kaller seg Bernie Boy og deler ut gratis Bernie-klemmer. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Vi har ei uke. Det samme kommer til å skje som skjedde i Michigan. Det blir en politisk rystelse.

 

Hele Norges coronakart