Den tapte krigen

Krigen mot Taliban og Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida er vunnet på noen fronter. Krigen mot opiumsdyrkingen i Afghanistan er det gått dårligere med. Det vil vi merke også i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vant narkokampen

DA TALIBAN-REGIMET FALT sammen i fjor høst, var det ikke bare burkakledde kvinner og andre undertrykte afghanere som jublet. Afghanistans opiumsdyrkende bønder så muligheten til å gjenoppta produksjonen av sin dødelige grøde. For det såkalte verdenssamfunnet var bare opptatt av krigen mot terrorismen.

Nå høster afghanske opiumsbønder sin andre avling for året. Spådommene går ut på at årets produksjon blir på over 3000 tonn råopium, det samme som i 1997. Forsøkene på å stanse opiumsdyrkingen i det tidligere Taliban-styrte landet, har hittil slått feil. Mellom 70 og 80 prosent av verdens heroin kommer fra Afghanistans opiumsproduksjon. Europeiske narkomane har fått rundt 80 prosent av sine brukerdoser fra Afghanistan. Etter et halvår med lave overdosetall i Norge står man i fare for nye høye dødstall. Det sørger de afghanske opiumsprodusentene for.

Det så så bra ut for et par år siden. Taliban hadde erklært krig mot narkotika, som bevegelsen anså for å være uislamsk. Fra 1999 til 2000 gikk produksjonen av råopium ned fra 4600 tonn til snaue 3500 tonn. Nedgangen fortsatte de første månedene i 2001. Et skår i gleden var at det fortsatte å komme heroin fra Afghanistan til Europa. En del av dette var lagervarer, som onde tunger sa at Taliban hadde beholdt kontrollen over for å holde prisene oppe. Men lagrene kunne uansett ikke vare evig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer