ARRESTASJONER: Mannen i 40-åra fra Fredrikstad har i flere år blitt sett på som en sentral person og aktivist i det radikale og ekstremistiske islamske miljøet i Norge. Han ble på midten av nittitallet dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap - tidligere omtalt som et såkalt æresdrap. Flere unge menn fra Fredrikstad har de siste åra reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat. PST mener mannen i 40-åra skal vært en sentral påvirker i dette radikale ekstremistiske islamistiske miljøet i bydelen Lisleby. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
ARRESTASJONER: Mannen i 40-åra fra Fredrikstad har i flere år blitt sett på som en sentral person og aktivist i det radikale og ekstremistiske islamske miljøet i Norge. Han ble på midten av nittitallet dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap - tidligere omtalt som et såkalt æresdrap. Flere unge menn fra Fredrikstad har de siste åra reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat. PST mener mannen i 40-åra skal vært en sentral påvirker i dette radikale ekstremistiske islamistiske miljøet i bydelen Lisleby. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Den terrorsiktede mannen i 40-årene er tidligere dømt for æresdrap

Sønnen tiltalt for å ha kjempet for IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST har siktet en tidligere drapsdømt nordmann i 40-åra av pakistansk etnisitet og en tsjetsjener i 20-åra for å ha deltatt i krigshandlinger i Syria eller Irak.
 
Tidlig i går slo Politiets sikkerhetstjeneste til på to adresser på Østlandet. En mann av tsjetsjensk opprinnelse ble arrestert i en bydel øst i Oslo. Samtidig ble en norsk statsborger av pakistansk etnisitet arrestert i Fredrikstad.

Begge er siktet etter straffelovens paragraf 147 d - deltakelse og støtte til en terrororganisasjon.

- Av hensyn til den videre etterforskning kan jeg ikke bekrefte mer enn at vi har pågrepet to personer, og at PST mener dette er en svært alvorlig sak, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Æresdrap Mannen i 40-åra fra Fredrikstad har i flere år blitt sett på som en sentral person og aktivist i det radikale og ekstremistiske islamske miljøet i Norge. Han ble på midten av nittitallet dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap - tidligere omtalt som et såkalt æresdrap.

Fredrikstadmannen skal de siste åra ha blitt fulgt tett av sikkerhetspolitiet.

Flere unge menn fra Fredrikstad har de siste åra reist til Syria og sluttet seg til Den islamske stat. PST mener mannen i 40-åra skal vært en sentral påvirker i dette radikale ekstremistiske islamistiske miljøet i bydelen Lisleby.

Førstkommende mandag starter en rettssak i Oslo tingrett. Da er det hans 24 år gamle sønn som står tiltalt for å ha vært i Syria og kjempet sammen med Den islamske stat.

Sønnen kom hjem til Norge for noen måneder siden. Han var skadet etter å ha blitt skutt, og ble behandlet på Ahus - Akershus universitetssykehus.

Knyttes til krigshandlinger Dagbladet får bekreftet av PST at mener de har beviser som knytter den faren til krigshandlinger i Midtøsten.

Tsjetsjeneren er også siktet for å ha vært i Syria eller Irak, og for å ha deltatt i krigshandlinger sammen med Den islamske stat.

Han er derimot totalt ukjent for den norske offentligheten, men skal ha en nær tilknytning til miljøet rundt grupperingen Profetens Ummah.

Først i dag vil Politiets sikkerhetstjeneste ta stilling til om de to siktede mennene skal framstilles for varetektsfengsling. De vil eventuelt bli framstilt i Oslo tingrett i morgen.

Den alvorlige siktelsen har en strafferamme på seks års fengsel.

- Nekter straffeskyld Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for mannen i 40-åra. Advokaten er også forsvarer for hans 24 år gamle sønn som neste uke sitter terrortiltalt i Oslo tingrett.

Mannen er foreløpig ikke avhørt. Først tirsdag vil avhørene av ham starte.

- Min klient nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Elden.

Det var mandag kveld noe uklart hvem som skal forsvare den siktede tsjetsjeneren.