RASER MOT JORDANSKE MYNDIGHETER: Bushra al-Khalil er svært misfornøyd med at jordanske myndigheter har lekket hennes klients identitet til pressen. Rapporten som er lekket beskriver den terrortiltalte nordmannen som en erfaren etterretningsmann. Foto: Kassem Hamadé, privat
RASER MOT JORDANSKE MYNDIGHETER: Bushra al-Khalil er svært misfornøyd med at jordanske myndigheter har lekket hennes klients identitet til pressen. Rapporten som er lekket beskriver den terrortiltalte nordmannen som en erfaren etterretningsmann. Foto: Kassem Hamadé, privatVis mer

Den terrortiltalte nordmannens advokat raser mot jordanske myndigheter for å lekket sensitiv informasjon til pressen

- En skam, mener advokaten som tidligere har forsvart Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT / OSLO (Dagbladet): Bushra al-Khalil, en av Midtøstens kjendisadvokater, er rasende over at jordanske myndigheter har lekket etterforskningsmateriale om hennes klient til pressen.

- Det er en skam at et respektert land Jordan lekker sensitivt etterforskningsmateriale til media før min klient er dømt. Det er ikke fornuftig at etterretningstjenesten lekker navnet på min klient til media, sier Khalil til Dagbladet onsdag kveld.

Den 49 år gamle nordmannen som er tiltalt for terrorplanlegging av jordanske myndigheter, beskrives nå av avisa Al Rai som en erfaren etterretningsoffiser som på 80-tallet kjempa mot Sadam Husseins regime.

Tiltalt på tre punkter Nordmannen er nå tiltalt på tre punkter av jordanske myndigheter. For det første for å ha vært i besittelse av eksplosiver som skulle brukes i terrorhandlinger, men også for å ha satt allmennheten i fare og for å ha tilhørt en ulovlig gruppe, Quds-styrken (iransk militsgruppe).

Ifølge artikkelen som referer den lekkete forundersøkelsen, skal mannen ha flyktet fra Irak til Iran i 1980, under den iranske revolusjon. Der slo han seg ned med familie, og ble rekruttert og trent av iransk etterretning.

Videre skal mannen ifølge rapporten ha deltatt i revolusjonen, og kjempet mot Saddam Husseins regime i Irak. Han skal ha samarbeidet med iransk etterretning og vært delaktig i flere oppdrag i ulike deler av verden.

- Overdrivelse - At man beskriver han som «iransk agent» er en stor overdrivelse, sier kjendisadvokaten som tidligere har representert Saddam Hussein, som nettopp er en tidligere statsleder norskirakeren er anklaget å ha kjempet mot.

- Jeg har ingen informasjon om at han skal ha jobbet for opposisjonelle irakere mot Saddam Husseins regime. Hans kone har benektet at hennes mann har drevet med slike aktiviteter. Tidsperioden det spekuleres over - under krigen mellom Irak og Iran - var han veldig ung. Det er umulig at han deltok i kamper da, sier hun.

- Har hjerteproblemer Ifølge advokaten benekter mannens kone all informasjon om at han skal ha vært delaktig i militære operasjoner eller innom den iranske etterretningstjenesten.

At mannen har gått gjennom etterretningstjenesten treningsprogram, mener advokaten ikke er logisk.

- Man ser på kroppen hans at han ikke er trent opp slik etterretningsrapporten beskriver. Dessuten er han syk og har hjerteproblemer, sier advokaten.

45 kilo sprengstoff Barnefaren var sammen med familien sin på ferie da han ble pågrepet under dramatiske omstendigheter i Amman for tre måneder siden. Det skjedde bare timer før han skulle reise hjem til Norge.

- Samme dag som jeg besøkte fengselet, fikk jeg vite at min klient hadde fått et sammenbrudd, hvor han skrek: «Jeg er uskyldig! jeg er uskyldig!», forteller advokat Khalil.

Jordansk politi hevder at mannen fant 45 kilo sprengstoff nedgravd på et hemmelig gjemmested. En venn av ham ga ham et kjennemerke som skulle lede til plassen der det skulle ligge noen nedgravde beholdere. Manne oppsøkte stedet, og trodde han skulle finne penger og gull. Han skal ikke ha sett noe til kjennemerket.

- Han er ikke medlem av Quds-styrken, og har aldri begått noen terrorhandling, sier nordmannens advokat Bushra Khalil til Dagbladet.

Får bistand Utenriksdepartementet i Norge føler saken, og er i dialog med myndighetene i Jordan.

- Vi gir mannen kontinuerlig bistand. Jeg kan ikke gå i detalj på hva denne bistanden innebærer. Vi er i dialog med myndighetene og med mannen sjøl, sier Veslemøy Salvesen, pressekontakt i UD, til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at de kjenner til 49-åringen fra før. Han har i Norge tidligere blitt siktet for brudd på paragraf 91A, flyktningsspionasje.

- Vi har hatt en løpende dialog med jordanske myndigheter, sier seniorrådgiver Siv Alsén til Dagbladet om sakens videre gang fra de norske myndighetenes side.