Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs president Donald Trump tok kontakt

Den tidligere statsadvokat på Manhattan beskriver «ubehagelige» telefoner fra Trump før han fikk sparken

Den tidligere statsadvokaten på Manhattan, Preet Bharara fikk sparken av Donald Trump.

FIKK SPARKEN: Preet Bharara var statsadvokat på Manhattan, men fikk sparken av USAs president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
FIKK SPARKEN: Preet Bharara var statsadvokat på Manhattan, men fikk sparken av USAs president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Siden han fikk sparken i mars, har Bharara holdt en relativt lav profil. I et intervju med ABC News forteller han for første gang om tida før han fikk sparken.

Trump skal ha ringt Bharara to ganger i november, like etter at han vant valget. Den tidligere statsadvokaten beskriver samtalene som «uvanlige», og at de opplevdes «ubehagelige». Han mener også de brøt den vanlige grensa mellom presidenten og uavhengige kriminaletterforskere. Bharara forteller også at han fikk sparken etter at han nektet å svare tredje gangen Trump ringte.

RINGTE: USAs president, Donald Trump, forsøkte å ringe statsadvokaten på Manhattan. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
RINGTE: USAs president, Donald Trump, forsøkte å ringe statsadvokaten på Manhattan. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File Vis mer

- Veldig merkelig

- Det var en veldig merkelig ting å ha en én-til-én-samtale uten justisministeren og uten forvarsel mellom presidenten og meg eller hvilken som helst statsadvokat, som er blitt bedt om å etterforske en rekke ting, og som hypotetisk sett er i en posisjon til å etterforske forretningsinteresser og bekjente av presidenten, sier Bharara til ABC News.

Han forteller også at han aldri snakket direkte med Barack Obama da han var president.

Ifølge den tidligere statsadvokaten ringte Trump ham to ganger etter valget i november for å snakke om løst og fast.

- Det var litt ubehagelig, men han var ikke president ennå, sier Bharara.

To dager etter innsettelsen ringte Trump igjen.

- Telefonen kom. Jeg fikk beskjed. Vi diskuterte det, og syntes det var upassende å besvare henvendelsen. 22 timer seinere ble jeg bedt om å si opp sammen med 45 andre personer, sier Bharara.

Etter Comey-høringen

Det skapte store overskrifter i USA da Bharara fikk sparken 11. mars. Han og 45 andre juridiske tjenestemenn hadde blitt bedt om å si opp jobben, ettersom de satt igjen fra Obama-administrasjonen. Bharara nektet, fordi han mente Trump hadde lovet ham at han kunne få fortsette. Dermed fikk han sparken.

Bhararas uttalelser kommer få dager etter at den tidligere FBI-sjefen James Comey vitnet for etterretningskomiteen i Senatet om at Trump hadde bedt ham om å droppe etterforskningen av Trump-medarbeideren Michael Flynn og hans eventuelle bånd til Russland.

Comey sa også at han trodde han seinere fikk sparken av Trump på grunn av Russland-etterforskningen.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer
Hele Norges coronakart