TILREGNELIG TERRORIST: Anders Behring Breivik er ifølge retten tilregnelig, han visste altså hva han gjorde 22. juli i fjor. Foto: BJØRN LANGSEM
TILREGNELIG TERRORIST: Anders Behring Breivik er ifølge retten tilregnelig, han visste altså hva han gjorde 22. juli i fjor. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Den tilregnelige terroristen

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik visste hva han gjorde. Nå må han ta sin straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I timesvis har etterlatte, overlevende og presse stått i kø rundt tinghuset. Tinghuset er igjen omringet av TV-kameraer. Rettslokalet er fylt opp. Og dommeren setter rett:

- Domsslutningen vil nå bli lest og jeg ber om at alle reiser seg. Tilhørerne reiser seg og Arntzen begynner å lese. Hun går i gjennom hvilke paragrafer Breivik blir dømt for.

Og så kommer dommen: Dømmes til forvaring. Forvaring. Det er nøkkelordet. Og den er enstemmig, hvert eneste medlem av retten har funnet Anders Behring Breivik tilregnelig. Han vil bli kjent ansvarlig for sine handlinger. dømt til fengselsstraff og sendt til fengslet.

Anders Behring Breivik smiler fornøyd. Det er dette han vil, det er dette han har gitt sine forsvarsadvokater beskjed om å kjempe for. I hans hode var en utilregnelighetsdom være et karakterdrap. Han visste hva han gjorde da han drepte.

Så kommer resten av domsopplesningen. I hele dag skal de to dommerne skifte på å lese hele dommen, bare med en kort pause hver time. Der vil de redegjøre hvilken forståelse av fakta som ligger til grunn for dommen, vitneforklaringen. De vil forklare hvordan de har vektlagt de motstridende erklæringene fra de fire utvalgt rettspsykiatrisk sakkyndige.

Det vi nå vet, er at domstolen har valgt å legge meste vekt på psykiaterne som fant Breivik tilregnelig. De kan ikke ha funnet at de to første psykiaternes klare vurdering av utilregnelighet har skapt tilstrekkelig tvil om Breiviks tilregnelighet til at han kan finnes utilregnelig.

Hvor er vi med en slik dom? Breivk blir holdt ansvarlig for sine gjerninger. Han drepte menneskene i regjeringskvartalet og på Utøya mens han var klar over hva han gjorde. Selv om han hadde mulighet til å handle annerledes. Han ble ikke drevet fram av krefter og vrangforestillinger utenfor hans egen kontroll.

Når en slik massakre begås, oppleves det godt at gjerningsmannen blir tatt, dømt og må sone. Det vil være lettere for mange at gjerningsmannen sitter i fengsel, ikke på sykehus

Det er lettere å leve med at gjerningsmannen virkelig må ta sin straff, ikke bare få behandling.

Det er også en menneskerett å bli holdt ansvarlig for sine handlinger. Terrorister bør ikke umyndiggjøres. Men siste ord er ikke sagt. Kommer dommen som i disse timer leses opp i Oslo Tinghus til å bli anket?

Aktoratet må vurdere om de kan akseptere en dom som konstaterer at Breivik er tilregnelig. Dommen er i direkte strid med aktoratets påstand.

Breivik selv har sagt han vil anke dersom han ble kjent utilregnelig. Han har virket villig til å la en fellende dom bli stående, siden den bekrefter hans oppfatning om at han er tilregnelig. Men vil han fortsatt mene det når dommen er ferdig lest opp?

Det kan hende at noe i dommen for ham vil oppleves krenkende. Vi har sett at han med sitt oppblåste selvbilde er svært lettkrenket. Han mener jo at hans drapshandlinger er til å forstå og forsvare. Han mener også at han handlet i nødrett.

Etter å fordøyd dommen kan han finne på å anke likevel: Enten for å forsvare seg mot det han opplevelser krenkelser, eller for å fortsette det han oppfatter som sin kamp. Eller for å fortsatt være i rampelyset, i stedet for endelig å å forsvinne inn i den cellen der han de neste årene skal sone sin straff.  

Kanskje stopper saken her. Det hadde vært godt.

Kanskje må Norge, etterlatte og ofre leve med nok en runde før Brevik begynner med det han virkelig bør bruke resten av sitt liv til: Å sone.