Den tilregnelige terroristen

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik visste hva han gjorde. Nå må han ta sin straff.

TILREGNELIG TERRORIST: Anders Behring Breivik er ifølge retten tilregnelig, han visste altså hva han gjorde 22. juli i fjor. Foto: BJØRN LANGSEM
TILREGNELIG TERRORIST: Anders Behring Breivik er ifølge retten tilregnelig, han visste altså hva han gjorde 22. juli i fjor. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I timesvis har etterlatte, overlevende og presse stått i kø rundt tinghuset. Tinghuset er igjen omringet av TV-kameraer. Rettslokalet er fylt opp. Og dommeren setter rett:

- Domsslutningen vil nå bli lest og jeg ber om at alle reiser seg. Tilhørerne reiser seg og Arntzen begynner å lese. Hun går i gjennom hvilke paragrafer Breivik blir dømt for.

Og så kommer dommen: Dømmes til forvaring. Forvaring. Det er nøkkelordet. Og den er enstemmig, hvert eneste medlem av retten har funnet Anders Behring Breivik tilregnelig. Han vil bli kjent ansvarlig for sine handlinger. dømt til fengselsstraff og sendt til fengslet.

Anders Behring Breivik smiler fornøyd. Det er dette han vil, det er dette han har gitt sine forsvarsadvokater beskjed om å kjempe for. I hans hode var en utilregnelighetsdom være et karakterdrap. Han visste hva han gjorde da han drepte.

Så kommer resten av domsopplesningen. I hele dag skal de to dommerne skifte på å lese hele dommen, bare med en kort pause hver time. Der vil de redegjøre hvilken forståelse av fakta som ligger til grunn for dommen, vitneforklaringen. De vil forklare hvordan de har vektlagt de motstridende erklæringene fra de fire utvalgt rettspsykiatrisk sakkyndige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer