Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Den tiltalte moren (46) hentet av ambulanse

Fikk kritisk blodsukkerfall og ble fraktet til sykehus, som i fjor.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Rettssaken mot den 46-årige kvinnen som er tiltalt for å mishandlet sin datter Angelica (13) slik at hun døde, ble avbrutt etter en drøy halvtime på hovedforhandlingens andre dag. Årsaken er at kvinnen fikk kritisk føling og måtte fraktes til sykehus, som forrige gang rettssaken ble forsøkt gjennomført.

- Hun hadde et blodsukkernivå på 1,3 (mmol/l), opplyser hennes ektemann til Dagbladet.

Skulle forklare seg

Kvinnen ankom rettssalen i Gjøvik tingrett klokka 08.56. I dag skulle hun etter planen forklare seg.

- Jeg vil gjerne forklare meg, jeg vil gjøre mitt beste, sa kvinnen til dommer Pål Prestesæter.

FIKK FØLING: Den tiltalte 46-åringen fikk kritisk føling etter en drøy halvtime i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK FØLING: Den tiltalte 46-åringen fikk kritisk føling etter en drøy halvtime i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Men etter bare 37 minutter hadde kvinnen fått akutt pause to ganger, og forklaringen hadde ikke kommet langt.

En stund ut i den andre pausen ble tilhørerne kastet på dør, og forsvarer Aasmund Olav Sandland ringte ambulanse.

Stabilisert i retten

Etter noen minutter ankom ambulansen og tok med seg kvinnen. Årsaken er at den diabetessyke kvinnen fikk kritisk føling under forklaringen.

- Hun fikk et livstruende blodsukkerfall. Hun ble stabilisert inne i rettssalen og fraktet til sykehus, opplyser forsvarer Aasmund Olav Sandland.

ANMODET OM HJELP: Det var de sakkyndige, f.v. Helge Haugerud og Terje Tørrissen, som ba forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.) ringe ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANMODET OM HJELP: Det var de sakkyndige, f.v. Helge Haugerud og Terje Tørrissen, som ba forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.) ringe ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Medforsvarer Ann Turid Bugge bekrefter det svært lave blodsukkernivået overfor Dagbladet.

Det var de rettsmedisinsk sakkyndige, Helge Haugerud og Terje Tørrissen, som anmodet Sandland om å ringe etter ambulansen.

- Det er vår plikt å hjelpe i en slik situasjon, sier Haugerud til Dagbladet.

- Uheldig

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, kan bare konstatere at nøyaktig det samme har skjedd to år på rad: Kvinnen har fått kritisk føling på rettssakens andre dag.

- Det er selvfølgelig uheldig, men det får nå være. Det er viktig at hun nå får hjelp, og så får vi se om vi kan fortsette, sier han til Dagbladet.

Det er nå tingretten som avgjør hva som skjer med hovedforhandlingen. De kommer sammen for å drøfte spørsmålet klokka 12.

Gråt

I fjor måtte hele rettssaken avbrytes fordi diabetessyke kvinnen fikk føling under sin forklaring og måtte fraktes til sykehus. Hun fikk aldri fortalt om de tre månedene da hun og datteren bodde på ei hytte i Valdres, og skulle etter planen ta opp tråden der i dag.

46-åringen framsto svært følelsesmessig preget idet hun begynte sin frie forklaring. Det gikk svært sakte, og hun stoppet ofte opp og gråt.

- Alle må være klar over … det er så vondt for meg å snakke om Angelica. Jeg gråter om nettene. Det er det verste som kan skje, å miste barnet sitt. Jeg tror ikke jeg kan stå på beina igjen. Angelica er hjertet mitt, hun er livet mitt. Det er et sånt traume og så smertefullt, sa hun.

Lavt blodsukker

- Er det bedre om du får konkrete spørsmål? spør dommer Prestesæter.

- Nei! Jeg vil forklare meg, sier kvinnen.

AVVENTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.) har ikke annet valg enn å avvente tilbakmeldingene fra sykehuset og rettens avgjørelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVENTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland (t.h.) har ikke annet valg enn å avvente tilbakmeldingene fra sykehuset og rettens avgjørelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vil du forklare deg om perioden på Beitostølen, hvis du husker det? spør Prestesæter.

- Jeg tror jeg må få en pause. Nå er det 2,1, sa kvinnen 09.12 - og siktet til lavt blodsukkernivå, målt i millimol per liter.

- Er det bedre for deg etter den pausen å forklare deg fra det rommet? spurte Prestesæter og siktet til TV-rommet i retten som er innredet for henne.

Dermed var dagens første pause et faktum etter 14 minutter.

Etter nye 14 minutter kom kvinnen tilbake, hånd i hånd med sin ektemann. Hun forsikret overfor Prestesæter at hun ønsket å fortsette forklaringen.

MÅTTE AVBRYTE: Sorenskriver Pål Presesæter hadde ikke annet valg enn å avbryte hovedforhandlingen på grunn av den tiltalte kvinnens anfall. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅTTE AVBRYTE: Sorenskriver Pål Presesæter hadde ikke annet valg enn å avbryte hovedforhandlingen på grunn av den tiltalte kvinnens anfall. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Også i dag hadde hun et innrammet bilde av Angelia med seg i retten.

Etter hvert gikk forklaringen saktere og saktere, og kvinnen syntes å tappes for energi. Etter et par spørsmål fra aktor Arne Ingvald Dymbe ble det besluttet å avbryte forhandlingen, slik at 46-åringen kunne få tilsyn.

- PTSD

I går, på rettssakens første dag, måtte 46-åringen forlate salen etter 26 minutter etter å ha brutt sammen under aktor Dymbes opplesning av tiltalen. Hun tilbrakte resten av dagen på bakrom med TV-overføring.

- Å sitte og høre på det der ... det er som å bli voldtatt, forklarte kvinnen overfor Dagbladet seinere.

46-åringen hevder, med en egen psykolograpport i ryggen, at hun har posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og får traumer av å sitte i retten. I tillegg har Norsk Diabetikersenter konkludert med at det er stor risiko for at hun igjen får kritisk føling, som i fjor.

Begge disse to rapportene er imidlertid underkjent av rettens sakkyndige, som mener hun uten store problemer kan møte i salen.

Psykiater Synne Sørheim ble dessuten oppnevnt av retten i høst for å gjennomføre en tilleggsundersøkelse. I sin rapport diagnostiserer hun den tiltalte kvinnen med en personlighetsforstyrrelse og setter spørsmålstegn ved om hennes stadige sammenbrudd er ekte.

Ifølge Sørheim fører 46-åringens personlighetsforstyrrelse til at hun er manipulativ og utagerende, og overdriver betydningen av sine kroppslige plager.

Den tiltalte kvinnen har tidligere beskrevet Sørheims rapport som «et bestillingsverk», og fortalt at hun tok opp samtalen med psykiateren, til mulig bruk i retten seinere.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!