Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den topphemmelige operasjonen for å få ut Syria-barna

Norske myndigheter forteller om dramatikken med å få hjem de fem barna fra Syria. Frp mener Norges innsats må stoppe her, mens Venstre vil gå lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i kveld lander fem foreldreløse norske barn på Gardermoen. Foreldrene deres er blitt drept eller er forsvunnet etter å ha reist til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS).

De fem barna har den siste tida befunnet seg i den overbefolkede al-Hol-flyktningleiren nord i Syria. Jobben med å få de ut derfra og over på et ombygd SAS-fly i Erbil i Irak i ettermiddag har vært komplisert.

Det har vært enighet i regjeringen om å hente hjem foreldreløse barn, men myndighetene har vært svært sparsommelige med informasjon om hva som ville skje med de fem barna. Nå forklarer de hvorfor.

- Kidnappinger, bomber og terror

FULLSATT: Flyktningeleiren al-Hol har i flere måneder vært over full kapasitet. De fem norske barna skal ha vært der, og blant annet blitt passet på av to Bærums-kvinner som vervet seg til IS i 2013. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB Scanpix
FULLSATT: Flyktningeleiren al-Hol har i flere måneder vært over full kapasitet. De fem norske barna skal ha vært der, og blant annet blitt passet på av to Bærums-kvinner som vervet seg til IS i 2013. Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo/NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært krevende å planlegge og gjennomføre hentingen av barna. De ble hentet til Norge under ledelse av UD, sier statsminister Erna Solberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide beskriver forholdene slik:

- Sikkerhetssituasjonen i området og i leirene er uoversiktlige. Det har skjedd kidnappinger, bombeangrep og terrorangrep i området. Dette er en kompleks operasjon som krever at mange brikker faller på plass. Pressen har respektert dette hemmeligholdet og ikke omtalt planene. Det har bidratt til å gjøre operasjonen mulig å gjennomføre, sier utenriksministeren.

Søreide sier at norske myndigheter har påvist barnas nasjonalitet gjennom DNA-testing gjort av norsk myndighetspersonell i tilknytning Rettsmedisinsk institutt.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

- De er norske statsborgere og har fått norsk personnummer og pass. Delegasjonen som hentet de ut var ledet av ansatte i UD, men det var også helsepersonell til stede for å gi barna omsorg og hjelp, sier hun.

IS-søstrene

Hun sier arbeidet har vært komplekst av både hensyn til norske myndighetspersoner og barna selv.

- Det er langt flere sikkerhetsmomenter enn man kan få inntrykk av fra utsida. Forholdene lokalt endrer seg veldig raskt, sier Eriksen Søreide.

Det ble tidligere i dag kjent at de to norsksomaliske IS-søstrene, som reiste for å slutte seg til terrororganisasjonen, selv er i live og oppholdt seg i al-Hol-leiren i Syria. Ifølge Aftenposten har de to søstrene, kjent fra Åsne Seierstads «To søstre», hjulpet til med å passe barna.

Begge de to søstrene har vært gift, men har mistet mennene sine i krigføringen i Syria, ifølge avisa.

Søstrene, som nå er 22 og 25 år, vil at barna deres, som er norske statsborgere, skal få komme til Norge, men de setter som krav at også de som mødre, skal få være med.

- Vil gjøre flere operasjoner

Det vil bli en av de virkelig politiske stridsspørsmålene framover.

TOPPHEMMELIG: Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide orienterte i dag om den hemmelige operasjonen med å få ut de fem foreldreløse barna fra Syria. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TOPPHEMMELIG: Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide orienterte i dag om den hemmelige operasjonen med å få ut de fem foreldreløse barna fra Syria. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Søreide og Solberg vil av sikkerhetsmessige hensyn ikke kommentere hva de kommer til å gjøre framover.

- Vi kommer ikke til å kommentere på andre operasjoner eller annet som skjer. Dette er området og saker der vi må ha ro og muligheter for løsninger, sier Søreide.

- Det er flere norske statsborgere i området og kan ikke gå i detalj i området, fordi vi vil gjøre nye operasjoner. Vi kommer ikke til å annonsere det før vi eventuelt har gjennomført det, sier Solberg.

- Begrenser seg til foreldreløse

Frp's innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, sier dagens aksjon, er helt forventet.

- Det har vært enighet om å hente foreldreløse barn, så dette er forventet. Jeg forutsetter at ID er grundig sjekket ut med DNA-test. Enigheten mellom regjeringspartiene begrenser seg også til foreldreløse barn. Norske myndigheter kan ikke reise rundt i verden og hente barn mot foreldrenes vilje og det er helt uaktuelt å bidra til å hjelpe terrorister, IS-krigere og sympatisører til Norge, sier han til Dagbladet.

Regjeringspartner Abid Raja i Venstre, som var den første politikeren som tok til ordet for å hente hjem norske barn av fremmedkrigere, ser annerledes på det. Han mener Norge må tilby seg å ta imot barna med foreldre som fortsatt er i live.

- Jeg er glad og lettet på vegne at de barna som nå hentes hjem til Norge fra Syria. Et viktig og riktig skritt, og noe som også vil stå seg over tid som etisk og moralsk riktig, sier Raja til Dagbladet.

Venstres oppfordring til Erna

- Så er det flere barn igjen i flyktningleirene. Og jeg mener regjeringen skal tilby mødrene til de barna om å frivillige gi sine barna fra seg til norske myndigheter, slik at de barna kan hentes hjem til deres besteforeldre og øvrige slektninger her hjemme i Norge.

KrF vil gå lengre og hente hjem mødrene også. Men Raja mener Norge skal konsentrere seg om barna og hente hjem også de barna som har mødrene i flyktningleir.

- Jeg oppfordrer statsminister Erna Solberg om å være krystallklar på at dersom IS-kvinnene samtykker, så er Norge villige til å hjelpe deres barn hjem til Norge og deres slektninger her. Det vi bør strekke oss svært langt på, det er å hjelpe alle barn, selv de som har mødre i live, sier Raja til Dagbladet.

Erna Solberg sa selv på en pressekonferanse i kveld at «det er barnas sikkerhet» som er det viktigste og viste til at det er forbudt å slutte seg til IS.

Barna har nå fått oppnevnt verge i Norge, og barnevernet er koblet inn. Solberg sier barna vil få all nødvendig oppfølging i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!