Den topphemmelige operasjonen for å få ut Syria-barna

Norske myndigheter forteller om dramatikken med å få hjem de fem barna fra Syria. Frp mener Norges innsats må stoppe her, mens Venstre vil gå lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint i kveld lander fem foreldreløse norske barn på Gardermoen. Foreldrene deres er blitt drept eller er forsvunnet etter å ha reist til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS).

De fem barna har den siste tida befunnet seg i den overbefolkede al-Hol-flyktningleiren nord i Syria. Jobben med å få de ut derfra og over på et ombygd SAS-fly i Erbil i Irak i ettermiddag har vært komplisert.

Det har vært enighet i regjeringen om å hente hjem foreldreløse barn, men myndighetene har vært svært sparsommelige med informasjon om hva som ville skje med de fem barna. Nå forklarer de hvorfor.

- Kidnappinger, bomber og terror

- Det har vært krevende å planlegge og gjennomføre hentingen av barna. De ble hentet til Norge under ledelse av UD, sier statsminister Erna Solberg.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide beskriver forholdene slik:

- Sikkerhetssituasjonen i området og i leirene er uoversiktlige. Det har skjedd kidnappinger, bombeangrep og terrorangrep i området. Dette er en kompleks operasjon som krever at mange brikker faller på plass. Pressen har respektert dette hemmeligholdet og ikke omtalt planene. Det har bidratt til å gjøre operasjonen mulig å gjennomføre, sier utenriksministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer