Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Den tøtta der visste hva hun gikk til»

Lagrettsmedlemmer i voldtektssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Medlemmer av lagretten bruker i stor utstrekning moral når de skal vurdere beviser i voldtektssaker. Det kommer fram i rapporten som ble offentliggjort av Riksadvokaten i dag.

Tidligere lagdommer Lars-Jonas Nygaard bisto arbeidsgruppen og intervjuet lagrettens formann eller et lagrettemedlem i seks voldtektssaker som endte med frifinnelse i lagmannsretten.

Lagrettemedlemmene bruker moral

De seks sakene hadde som fellesnevner at tingretten hadde domfelt for voldtekt, mens lagretten hadde svart nei på skyldspørsmålet. Temaet for intervjuene var både forståelse av faktum og det som ble framført under hovedforhandlingen, lovforståelsen og lagmannens rettsbelæring samt hva som ble diskutert under lagrettens rådslagning før de svarte ja eller nei på skyldsspørsmålet.

I tillegg til at lagrettens medlemmer brukte moral under bevisvurderingen kom det også fram at de i liten grad brukte en helhetsvurdering av bevisene som var tilgjengelig.

- Den tøtta der visste hva hun gikk til

I rapporten ble det lagt vekt på flere punkter fra undersøkelsen.

•  Flere av lagrettemedlemmene ga uttrykk for at de ikke husket fra innledningsforedraget hvilke bevistemaer som kunne bli sentrale i saken.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

•  Noe av bevismaterialet fremsto som overflødig.

•  Fornærmede var beskjeden og forknytt, snakket lavt og utydelig og hun fikk liten hjelp til å forklare seg.

•  Enkelte mente at aktor var for passiv, blant annet under bevisføringen.

•  Alle hadde en oppfatning av skyldsspørsmålet før de gikk til rådslagning.

•  Flere opplyste at holdbarheten av fornærmedes forklaring var et sentralt tema under rådslagningen, herunder spørsmålet om hvilket motiv fornærmede hadde for anmeldelsen.

•  Flere ga uttrykk for en moralsk oppfatning av fornærmedes handlemåte i forkant av voldtekten, og som eksempel kan nevnes: «Pene piker gjør ikke sånt.» «En ordentlig jente blir ikke igjen slik» og «Den tøtta der visste hva hun gikk til.»

•  Flere var skeptiske til fornærmedes festing og livsførsel.

•  Flere ga uttrykk for forutinntatte holdninger, eksempelvis i form av sympati for tiltalte: «Synd å måtte dømme slike gutter», «- og så den kjekke gutten som får livet sitt ødelagt hvis han dømmes.»

•  Det ble gitt uttrykk for at lagretten burde vært bedre sammensatt med hensyn til kjønnsfordeling og spredning av alder.

•  Det ble uttrykt undring over at lekdommerne skulle avgjøre skyldspørsmålet alene uten støtte av fagdommerne.

•  Sprik mellom politiforklaringer og rettslige forklaringer virket forvirrende.

Tre fellestrekk i alle sakene

Bjørn K. Soknes var leder for arbeidsgruppen. Rapporten ble presentert på en pressekonferanse i ettermiddag, og han sa at det var tre gjennomgående fellestrekk i sakene gruppen hadde jobbet med.

I de fleste sakene kjente fornærmede og tiltale hverandre fra før. Noen kjente hverandre godt i form av at de hadde hatt et forhold, mens andre ble kjent kort tid før hendelsen skjedde.

Gjerningsstedet var ofte fornærmedes, den mistenktes eller deres felles bolig.

Der hvor anmeldelsen angikk voldtekt som resulterte i samleie, var det sjelden mistenkte nektet for tilstedeværelse.

- Kompetansen ligger hjemme og sover

I rapporten kommer det fram at det fins spesialkompetanse i politidistriktene, men det er sjelden de som har denne kunnskapen er på arbeid når voldtektene skjer.

- Kompetansen ligger hjemme og sover eller er på ferie når kompetansen skulle vært i avhørsrommet, sa Soknes.

Han la vekt på at disse anmeldelsene ikke skjer i kontortiden.

- De kommer fredag kveld. I litt for mange tilfeller kunne det vært gjort bedre. Kompetansen fins, men er ofte ikke tilgjengelig sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media