Den tredje mann

Trond Giske passer best til å overta som partileder hvis både Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg faller bort. Det svarer 21 prosent i en meningsmåling MMI har utført for Dagbladet. - Hyggelig, men totalt uaktuelt, mener Giske selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I MMIs undersøkelse svarer 21 prosent at tidligere utdanningsminister Trond Giske «passer best til ledervervet» hvis de ser bort fra Jagland eller Stoltenberg. Det er ti prosent flere enn de som velger seg partiets nåværende nestleder Hill-Marta Solberg. Bjarne Håkon Hanssen, en annen som ofte nevnes som framtidig lederkandidat, havner som nummer to, seks prosent under Giske. Bare seks prosent mener eks-statsråd Karita Bekkemellem Orheim ville vært den beste til å lede partiet.

Svekker autoriteten

- Dette blir tullete, fordi problemstillingen er så uaktuell, sier Giske.

Men grunnen til at Dagbladet ba MMI stille spørsmålet, er at svært mange i partiet snakker om at den bitre lederstriden kan ødelegge for både Jagland og Stoltenberg. Det er over åtte måneder til landsmøtet og autoriteten til begge to kan brytes ned av stadige omdreininger i persondebatten.

Dessuten hevder Jaglands støttespillere at Jens Stoltenberg ikke evner å samle partiet - hvis Jagland taper kampen.

Mulig nestleder

Men om Giske som leder av Ap etter høstens landsmøte er uaktuelt, gir det likevel en pekepinn på hvem folk oppfatter som kommende stjerner. Og vervet som nestleder ved siden av Hill-Marta Solberg kan bli ledig. Det største kommunepartiet i Nord-Norge, Tromsø Ap, har allerede foreslått Giske til det vervet. Den tidligere AUF-lederen sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere utspillet.

- Men hvis valgkomiteen ber deg om å bli nestleder?

- Jeg vil ikke bidra i persondebatten, for den er oppkonstruert. Vi har Jagland som leder og Stoltenberg som nestleder. Slik bør det fortsatt være.

- Hvordan kan du si den er oppkonstruert når den opprivende lederstriden får stadig flere til å snakke om en tredje kandidat?

- Jeg er ikke den tredje mann, slår Giske fast. Han er lei fokuset på sin egen person.

Rik støtte

MMIs meningsmåling viser imidlertid ikke bare hvor mange som peker på Trond Giske som naturlig lederkandidat. Den gir også et bilde på hvem som støtter ham.

Mens Bjarne Håkon Hanssen er favoritten blant de lavest utdannede og de eldste, velger de unge, rike og høyt utdannede Trond Giske. Dermed tiltrekker han seg de samme gruppene som Jens Stoltenberg.

Trond Giske

Født: 7. november 1966 i Trondheim

Utdannelse: Cand.mag. (sos.øk., statsvitenskap og jus) i 1997

Politisk virksomhet:

Leder Trondheim AUF 1988

Leder AUF Sør-Trøndelag 1989- 90

Medlem i AUFs sentralstyre 1990- 96

Leder i AUFs sentralstyre 1992- 96

Medlem i DNAs sentralstyre 1992- 96

Stortingsrepresentant fra 1997

Finanskomiteen 1997- 2000

Kirke-, utdannings- og forskningsminister 2000- 2001

Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen fra høsten 2001

Samtidig viser tallene at Giske som leder har størst oppslutning blant de som sier de stemmer SV. Bjarne Håkon Hanssen derimot henter sin sterkeste støtte blant sine egne.

Trond Giske, med statsvitenskap mellomfag, forklarer resultatet med at «det er så små tall at det blir meningsløst å bryte ned på grupper».

- Hadde det passet bedre for deg å være mest populær blant de fattigste og minst utdannede?

- Nei, det vil jeg ikke mene noe om, flirer Giske. - Jeg går ut fra at jeg som andre helst vil være populær hos flest mulig.

SMIGRET OG UTILPASS: Trond Giske hevder han misliker at hans navn stadig nevnes som en aktuell leder- eller nestlederkandidat i Ap. Her sammen med Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal. - Jeg vil ikke bidra i persondebatten, for den er oppkonstruert, sier Giske.