HERJET: Orkanen Nate har herjet i Mellom-Amerika de siste dagene. Nå beveger stormen seg mot USA, der den søndag er ventet å treffe kysten øst for New Orleans. Bildet viser Nates herjinger i Masachapa i Nicaragua. Foto: Inti Ocon / Afp Photo
HERJET: Orkanen Nate har herjet i Mellom-Amerika de siste dagene. Nå beveger stormen seg mot USA, der den søndag er ventet å treffe kysten øst for New Orleans. Bildet viser Nates herjinger i Masachapa i Nicaragua. Foto: Inti Ocon / Afp PhotoVis mer

Orkanen Nate

Den tredje orkanen på halvannen måned er i ferd med å treffe USA

Har allerede tatt 24 liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langs kysten nord for Mexicogolfen, fra New Orleans og østover, gjør innbyggerne seg klare til å takle orkanen Nate.

Uværet er på vei nordover fra Mellom-Amerika, og er ifølge CNN ventet å treffe kysten søndag morgen norsk tid.

Nate har blitt kategorisert som en kategori 1-orkan av National Hurricane Center i USA. Det innebærer en vindstyrke på 119-153 kilometer i timen, og gjør at man kan forvente skader på hus, velting av trær og omfattende skade på kraftledninger, noe som kan føre til strømbrudd.

Nate blir den tredje orkanen på seks uker som treffer USA.

Orkanen Irma herjet på sørøstkysten av USA for en måned siden, mens orkanen Harvey gjorde stor skade i Texas i slutten av august.

Irma var på det verste en kategori 5-orkan, som er maksnivået, mens Harvey nådde kategori 4, ifølge LA Times og CNN.

24 mennesker drept

Nate har utviklet seg fra tropisk storm til orkan i løpet av det siste døgnet, men har herjet i Mellom-Amerika siden torsdag.

Ifølge CNN ble minst 24 mennesker drept i Costa Rica, Nicaragua og Honduras som følge av stormen.

Hundrevis av mennesker ble reddet fra flom og gjørmeskred, og mange mistet strøm og tilgang til rent vann.

FORTVILELSE: Ødeleggelsene etter orkanen Harvey preget USA. Innbyggere i delstaten Texas mistet både hus, dyr og familie. Video: CNNVis mer Vis mer

Beredskapstilstand

Langs sørøstkysten av USA har myndighetene gått ut og oppfordret innbyggerne til å ta forholdsregler før Nate treffer land.

Louisiana, Mississippi, Alabama og deler av Florida er ventet å bli berørt av orkanen, og mange fylker er allerede i beredskapstilstand, melder Fox News.

- Tiltak for å beskytte liv og eiendom burde iverksettes så snart som mulig i disse områdene, lyder en uttalelse fra National Hurricane Center, ifølge CNN.

Orkansenteret anslår at livstruende stormflo er sannsynlig langs deler av den nordlige Golfkysten.

Det var samme område som i 2005 ble rasert av orkanen Katrina, som tok over 1800 liv og blir regnet som en av de verste naturkatastrofene i USA noensinne.

Professor: - Sårbart område

Jan Ketil Rød er professor i geografi ved NTNU, og har forsket på effekter av klimaendringer.

Rød sier til Dagbladet at det er mye lavland i og rundt New Orleans, og at det derfor er et ekstra sårbart område.

- New Orleans er et veldig utsatt sted, og det bor masse folk der. Om det er stormflo eller ikke avgjør hvor stor skaden blir, mener Rød.

Professoren sier at vi i framtiden ikke nødvendigvis vil se enda flere orkaner, som resultat av global oppvarming, men at orkanene vil bli kraftigere.

FARLIG: Slik så det ut under herjingene til orkanen Irma. Video: CNNVis mer Vis mer Vis mer

- Orkaner tar næring av varmt vann. Når temperaturen i sjøen øker, blir orkanene kraftigere. De orkanene som kommer i framtiden blir sterkere og potensielt mer ødeleggende. Det er bekymringsverdig, sier Rød.

Han tror imidlertid ikke vi vil se orkaner i Norge i framtiden, global oppvarming til tross.

- Dette er fenomener som skjer nær ekvator der effekten av jordrotasjonen er størst, og som derfor skaper sirkulasjon av luft som er typisk for orkaner. Slike luftstrømmer vil ikke bli sterke nok her, og vannet blir heller aldri varmt nok. Det må være godt over 20 grader, sier professoren.