Den tredje vei forsvant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Tony Blair går trolig til valg til våren. Blairs ambisjon er å bli historisk ved siden av Margaret Thatcher, som vant tre valg i sin karriere. Deretter ble hun kastet som leder for sitt parti. Den skjebnen risikerer også Blair dersom han vinner til våren, men fristes til å bli sittende lenger enn partiet og velgerne ønsker. Hans finansminister har ambisjoner om å ta over, og markerte seg i sin tale til landsmøtet i Brighton som en framtidig statsmann.

I går talte Tony Blair med ryggen mot veggen. Det er flertall i folket mot den politikken han har ført sammen med USAs president George W. Bush i Irak-spørsmålet. Det er også et klart flertall i Labour mot krigen i Irak. Kravet om å trekke de britiske styrkene ut øker i styrke. Blair møtte forventningene om et lederskifte i partiet med å hylle finansministeren som en av de beste i historien, og som en personlig venn gjennom 20 år. Det spørs om det er nok til å dekke over maktkampen mellom de to.

Blair møtte kritikken mot Irak-invasjonen på samme frontale vis, med å beklage at en del av etterretningsmaterialet viste seg å være feil, mens han nektet å beklage at Saddam Hussein nå sitter i fengsel og ikke ved makten i Bagdad. Det er et åpent spørsmål om det får kritikerne til å føle at de likevel ikke ble ført bak lyset av Tony Blair.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer