Den tredje vei forsvant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Tony Blair går trolig til valg til våren. Blairs ambisjon er å bli historisk ved siden av Margaret Thatcher, som vant tre valg i sin karriere. Deretter ble hun kastet som leder for sitt parti. Den skjebnen risikerer også Blair dersom han vinner til våren, men fristes til å bli sittende lenger enn partiet og velgerne ønsker. Hans finansminister har ambisjoner om å ta over, og markerte seg i sin tale til landsmøtet i Brighton som en framtidig statsmann.

I går talte Tony Blair med ryggen mot veggen. Det er flertall i folket mot den politikken han har ført sammen med USAs president George W. Bush i Irak-spørsmålet. Det er også et klart flertall i Labour mot krigen i Irak. Kravet om å trekke de britiske styrkene ut øker i styrke. Blair møtte forventningene om et lederskifte i partiet med å hylle finansministeren som en av de beste i historien, og som en personlig venn gjennom 20 år. Det spørs om det er nok til å dekke over maktkampen mellom de to.

Blair møtte kritikken mot Irak-invasjonen på samme frontale vis, med å beklage at en del av etterretningsmaterialet viste seg å være feil, mens han nektet å beklage at Saddam Hussein nå sitter i fengsel og ikke ved makten i Bagdad. Det er et åpent spørsmål om det får kritikerne til å føle at de likevel ikke ble ført bak lyset av Tony Blair.

Den britiske statsministeren forsvarte sitt nære samarbeid med president George W. Bush. Han understreket at dersom noe av betydning skal skje i internasjonal politikk, må USA være med. Statsministerens tale var krydret med ironi og selvironi. Han sa at det ikke fantes en tredje vei i forhold til Irak. Han visste det, for han hadde sett grundig etter, sa Blair med en underliggende henvisning til den plattformen han sto på da han vant sitt første valg. Blairs problem foran det tredje valget er at hans tredje vei fortsatt er en svært flyktig størrelse både i britisk politikk og Labours retorikk. Svært mange mener at den tredje vei var en god idé som dessverre forsvant et eller annet sted underveis.