Kriminaltekniker om Vollen-åstedet:

- Den tryggheten om at det ikke skulle være skarpe gjenstander der, var ikke helt reell

Miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble knivstukket 21 ganger. 

DREPT PÅ JOBB: Miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av en den gang 15 år gammel jente som bodde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB: Miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av en den gang 15 år gammel jente som bodde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Borgarting lagmansrett forteller i dag kriminaltekniker Petter Huse fra Asker og Bærum politidistrikt om funnet av drapsofferet Anna Kristin Gillebo Backlund (30), den 28. oktober 2014.

Ankesaken er i dag inne i sin tredje dag, og den tiltalte 16 år gamle jenta er ikke til stede i retten. Hun nekter straffskyld etter tiltalen, men har erkjent at det er hun som drepte 30-åringen. Hovedtemaet i lagmansretten er om hun er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den tiltalte jenta har erkjent at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund, men nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin
NEKTER STRAFFSKYLD: Den tiltalte jenta har erkjent at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund, men nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

21 knivstikk

Huse ankom barnevernsinstitusjonen Små Enheter, der den tiltalte jenta bodde og Gillebo Backlund arbeidet, tidlig på morgenen den 28. oktober for to år siden.

I retten forteller han om synet som møte ham og kollegaene. Han viser bilder av de ulike rommene, og også av avdøde Gillebo Backlund, som ble funnet drept i stua.

- Totalt hadde hun 21 stikk i kroppen, sier Huse i retten.

AVDØDE: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) døde av en kombinasjon av kvelning og knivstikk, ifølge rettsmedisinerne som i dag forklarer seg for Borgarting lagmannsrett. Foto: Privat
AVDØDE: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) døde av en kombinasjon av kvelning og knivstikk, ifølge rettsmedisinerne som i dag forklarer seg for Borgarting lagmannsrett. Foto: Privat Vis mer

- Fant flere kniver

Etter en hendelse som skjedde forut for drapet, der 16-åringen utøvet vold på boenheten, hadde det blitt besluttet at det ikke skulle være kniver eller skarpe gjenstander der.

Men ifølge Huse fant politiet flere kniver på boenheten da de gjennomsøkte den etter drapet.

- Det skulle altså ikke være kniver der, men tiltalte har fortalt at hun tok et par nøkler og låste seg inn på et kott der det både var kniver og saks, sier han.

Ifølge tiltalen har den 16 år gamle jenta fortalt at hun først kvalte Gillebo Backlund. Deretter tok hun miljøarbeiderens nøkler, og låste seg inn på et kott hvor hun fant en kniv hun brukte til å påføre miljøarbeideren flere knivstikk.

Flere skarpe gjenstander

Huse viser også bilder av kjøkkenet på boenheten, og forteller at den tiltalte jenta satt der sammen med en mannlig miljøarbeider hun vekket etter at drapet ble begått.

- På kjøkkenet fant vi en barnesaks på kjøleskapet. Som nevnt var dette et sted der det ikke skulle være skarpe gjenstander. I oppvaskmaskinen var det imidlertid masse gjenstander, flere av dem så skarpe at de åpenbart kunne bli brukt, så den tryggheten om at det ikke var skarpe gjenstander på boenheten var ikke helt reell, sier han.

Huse understreker at kniven som ble brukt i forbindelse med drapet var blant dem som fantes inne på det låste kottet, og sier også:

- Det som er funnet på stedet stemmer overens med tiltaltes forklaring. Det er ingen tvil om at det ikke har vært andre uvedkommende der inne.

Flere fra ledelsen ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter skal vitne i denne ankesaken. Det er lagt opp til at de skal forklare seg i midten av neste uke.

Obduksjon

Professor Torleiv Ole Rognum ved Rettsmedisinske institutt utførte åstedsundersøkelse og obduksjon av avdøde Backlund Gillebo.

Han forteller retten at den kniven de fant på boenheten, som de mener var drapsvåpenet, hadde et 15 centimeter langt blad.

Etter sine undersøkelser av offeret er hans konklusjon at 30-åringen døde av en kombinasjon av kvelning og stikkskader med blodtap.

Ikke i salen

Før kriminalteknikeren startet sin forklaring for retten informerte Siv Hallgren, som er bistandsadvokat for de pårørende etter Anna Kistin Gillebo Backlund, at familien følger denne delen av rettsaken fra et annet rom, der rettsforhandlingen videooverføres.

I går ble de første avhørene av den tiltalte jenta spilt av i retten. Backlund Gillebos bror, Amund Gillebo, var da til stede i salen. Han fortalte etterpå at det var belastende for familien og se og høre på disse avhørene.

- Vi har lest avhørene før, så innholdet var sånn sett ikke nytt. Samtidig er det noe helt annet å se det med lyd og bilde. Det var beintøft og forferdelig, sier Gillebo til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer