STERKE MENN: Vladimir Putin og Ramzan Kadyrov er nære støttespillere. Foto: AFP / SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV / NTB scanpix
STERKE MENN: Vladimir Putin og Ramzan Kadyrov er nære støttespillere. Foto: AFP / SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV / NTB scanpixVis mer

Den tsjetsjenske «bøddelen» i kattekrangel med HBO-stjerna John Oliver

Begynte med etterlysning av katten som er «veldig, veldig lik en tigerunge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ramzan Kadyrov, president og fungerende statsminister i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia, er blitt omtalt som en bøddel. Han ledet den paramilitære gruppering «Kadyrovtsy», har i praksis vært leder av området siden 2005, og ble formelt utpekt av Vladimir Putin i 2007.

Nå har han, av alle ting, havnet i en slags kattekrangel med TV-stjerna John Oliver.

Det hele startet da Oliver omtalte at Kadyrov spurte sin følgere på Instagram om noen hadde sett katten hans («den er veldig, veldig lik en tigerunge», skrev han).

Din katt? Oliver vitset søndag med katteetterlysningen i sitt program «Last Week Tonight» på HBO. Han brukte fem minutter på Kadyrov og katten på sedvanlig John Oliver-vis, og mente blant annet at Kadyrov «er som boks med Monster Energy som våkner til liv». Han tullet også med Kadyrovs til stadighet poserer i t-skjorter med bilder av Putin. Oliver fulgte opp med et å tvitre et bilde av seg selv og en katt til Kadyrov, og med å spørre om det var hans.

svarte Kadyrov på Instagram, med en manipulert versjon av Olivers bilde, hvor han er iført en Putin-t-skjorte. Kadyrov spøker med at katten antakelig er ute på et våreventyr for å stifte familie, og at han har fått tips om at den er sett i Vladivostok, Japan, Island, New Zealand og i Det hvite hus i Washington.

Direkte til Oliver skriver han at det er millioner som går i t-skjorter med bilde av Putin, «vår nasjonale leder», og kaller ham en klok og uredd leder som har klart å «stå i mot en uvennlig kampanje som er orkestrert av USA og deres allierte». Han skriver videre om Russlands bombing i Syria, og at det «ikke er rart at Oliver går med t-skjorte med bilde av Putin og ikke Obama», en henvisning til det manipulerte bildet.

Anklages for menneskerettsbrudd Kadyrov er tidligere blitt beskyldt for å komme med drapstrusler på Instagram, skriver The Guardian.

I de årene han formelt har ledet republikken, har Russland maktet å skape noe roligere forhold i republikken etter år med krig mellom separatister og russiske styrker. Men menneskerettsgrupper mener Kadyrov står bak en rekke menneskerettsbrudd og at han holder grepet om makten ved hjelp av frykt. Det er tidligere blitt meldt at det forsvinner over hundre mennesker årlig under Kadyrovs styre, og det har kommet rapporter om tortur, voldtekter og korrupsjon.