Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den tunge reisen hjem

NESODDBÅTEN (Dagbladet): I over 11 år har Vadsø-gutten Harald Norvik vært blant Norges mektigste menn. I går opplevde Statoil-sjefen en av sine tyngste dager. - Jeg har vært forberedt på at dette kunne skje, men jeg er veldig skuffet, sier Norvik til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harald Norvik er vant til at det blåser friskt rundt ham. I går måtte 52-åringen fra Finnmark gå til det skrittet å stille sin plass til disposisjon for åpen mikrofon.

- Jeg hadde uansett planlagt å gå av i nærmeste framtid, nærmere bestemt ved årsskiftet. Men hva som skjer nå, vet jeg ikke. Jeg er fortsatt konsernsjef i Statoil, sier Norvik.

- Fortsetter du dersom det nye styret ber deg om det?

- Jeg kan ikke kommentere akkurat det nå, men én ting er klart: Jeg klamrer meg ikke til jobben. Likevel må diskusjonene tas formelt med styret, ikke i media, svarer han.

Men legger til:

- Jeg er optimistisk med tanke på framtida mi. Jeg har avtale om to års lønn (vel 4,4 millioner - red. anm.) og en pensjonsavtale når jeg forlater stillingen.

Var forberedt

Fredagens drama starter klokka 13.00. Da ringer Norviks telefon. Styreleder Kjell O. Kran er på den andre linja.

«Lahnstein sier at styret ikke vil bli gjenoppnevnt,» er meldingen Norvik får. Det tar ikke lang tid før han tar avgjørelsen om å legge jobben sin i det nye styrets hender.

Han snakker med sin nestkommanderende, Terje Vareberg.

- «Ja, ja,» sa Terje. «Ja, ja,» sa jeg. Så sa Terje at «kanskje vi skal bruke litt tid sammen, vi Harald», forteller Norvik.

Så snakker han med kona Kirsten og sine to sønner, som er full av støtteerklæringer.

17.30 samler Anne Enger Lahnstein pressekorpset for å fortelle at hun sparker hele Statoil-styret.

En time og to minutter seinere bøyer Harald Norvik seg fram over kontorpulten i første etasje på Statoils hovedkontor på Majorstua i Oslo:

«Jeg finner det riktig å stille min plass til disposisjon,» melder konsernsjefen. Han tar en rask prat med sine nærmeste medarbeidere, før han kvart på ni setter seg på Nesoddbåten M/S «Prinsen». Konserndirektøren titter ut av vinduet, lener seg tilbake og sier:

Ikke forbannet

- Jeg hadde bestemt meg for å gjøre dette dersom en slik situasjon skulle oppstå. Allerede da jeg tok stillingen for elleve år siden, sa jeg til kona og mine to sønner at dette kunne skje. Vi har alle vært forberedt på dette.

- Føler du deg personlig ansvarlig for overskridelsene på Åsgard?

- Vi har nå fått beskjed om at dette prosjektet ikke er ledet godt nok. Klart jeg føler et personlig ansvar for det. Vi har gjort en del feilvurderinger, men jeg har faktisk god samvittighet for det arbeidet vi har gjort.

Ikke har vi gjort noe gærent og ikke har vi gjort noe uetisk, svarer Norvik.

Ser framover

- Men du er skuffet?

- Jeg er veldig skuffet, men ikke forbannet. Klart det er vemodig, det som har skjedd i dag. Men jeg føler også et veldig engasjement for å motivere dem som skal drive dette videre. Jeg er ett av mange triste mennesker i Statoil i dag.

I 32 knop nærmer vi oss Nesoddtangen. - Jeg håper inderlig at ikke dette får en slags dominoeffekt i selskapet. Vi har noen av de aller beste personene, som det er en fryd å jobbe sammen med. Alle må se framover, sier han.

- En av dine tyngste dager?

- En tung dag, ja. Men de tyngste dagene hadde jeg da vi ble beskyldt for å ha en korrupsjonskultur.

En av Norges mektigste og fremtredende menn plukker opp veska, smiler og takker for i dag. Så går han hjem til kona Kirsten i Eventyrveien for å spise en god middag og drikke rødvin.

<B>LITEN BAG, TØFF DAG: </B>Sein i går kveld satt Statoil-sjef Harald Norvik aleine på M/S Prinsen. -Jeg er veldig skuffet, men ikke forbannet, sier Norvik