Den tunge veien hjem

STAVANGER (Dagbladet): Veien hjem fra jobb var tung for ekteparet Eivind og Veronica Moi i går. Om kort tid kan småbarnsfamilien stå uten inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tør ikke tenke på det engang. Hvis begge mister jobben, kommer det til å bli veldig, veldig tøft. Faktisk fins det mange par i Kværner. Jeg jobber med ei som har mann, hus og tre unger, sier Veronica.

Selv har hun en sønn på ti år, og ekteparet har flere lån å betjene.

Veronica og Eivind traff hverandre i kantina på Kværner Rosenberg i fjor. I går hadde de vært gift i nøyaktig to måneder. Da kom sjokkmeldingen:

Hver tredje Kværner-ansatte i Stavanger blir oppsagt. 1500 mister jobben på landsbasis. Konsernet har ingen store ordrer i sikte. Og hvis det ikke kommer oppdrag raskt, blir det massepermitteringer blant dem som er igjen.

Dødsliste

For de ansatte betyr dette en uhyggelig stemning på jobb, og en vond klump i magen når de åpner postkassa. De nærmeste dagene vil de 700 første få brev om at de står på direktørens dødsliste. Rundt 500 er ingeniører.

- Ikke akkurat hyggelig, og slett ikke inspirerende. Som den sist ankomne kan jeg vel ikke regne med noe som helst, sier sivilingeniøren Eivind.

Veronica driver med dokumentstyring og har vært i Kværner i 12 år. Det blir bittert hvis hun må slutte.

Bitterhet

Bittert var det også på pressekonferansen i går formiddag. Der rettet hovedtillitsvalgt Einar Risa skytset mot politikerne. Han mener de ikke har gjort noe for å forhindre det som nå skjer.

- Vinteren 1996 løp vi ned dørene til politikerne for å få dem til å sette i gang prosjekter. For vi så hva som ville skje, hevder Risa.

- Det er en utrolig bitterhet blant de ansatte over at norske myndigheter ga fregattoppdragene til Spania. Og regjeringen bagatelliserer situasjonen, sier han.

Det samme synes Eivind Moi.

- Det mest provoserende med dette er Lars Sponheim. Han kom til Stavanger for å møte de tillitsvalgte og sa egentlig ingenting. Det virker som regjeringen ikke synes dette er noe problem, sier han.

Galgenhumor

Hjemme i stua har galgenhumoren for lengst satt inn.

- Hvem skal gå ut og sjekke postkassa de neste dagene?

- Eila, sier Veronica og ler.

Eila er hunden.