Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den tyngste dagen

De etterlatte etter togulykken i Egypt må gjennom enda en forferdelig opplevelse. De skal identifisere sine kjære. Det blir for tungt for mange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det utspilte seg grusomme redselsscener i vognene da toget som gikk mellom Kairo og Luxor begynte å brenne natt til onsdag. Livredde mennesker skrek mens flammene kom nærmere og nærmere. Det brøt ut panikk, og mange døde da de hoppet av toget i fart. Minst 370 mistet livet.

- Jeg sto foran i vogna og så flammene komme mot meg. Det var helt sinnssyke flammer, som om de kom rett fra helvete, sier 31 år gamle Hasan Ahmed Hasan.

Han kom seg i sikkerhet, og ligger nå på et lokalt sykehus med brannskader og armbrudd.

Barneklær

Det tok flere timer før brannen kunne slokkes. De sterke vindene fungerte nesten som bensin, og mange va om omkommende var innesperret i toget i lang tid før de måtte gi tapt. Redningsmannskap begynte raskt den tunge jobben med å bære ut alle de forkullede likene.

Synet som møtte dem inne i togvognene kommer de aldri til å glemme. Forkullede lik lå i stabler, mange voksne ble vunnet med armene beskyttende rundt barna sine. Noen hadde prøvd å unnslippe flammene ved å legge seg under stolsetene.

En bibel, barneklær og en bryllupskjole minnet redningsarbeiderne på at det bare var timer siden vognene var fulle av liv. Alt de kunne se nå var død.

- De fleste likene lå i én haug i hver togvogn. De hadde prøvd å unnslippe flammene, sier Mamdouh Salem, som var blant det første ambulansepersonalet på stedet.

Orker ikke

Men den tyngste byrden hviler på de etterlattes skuldre. De må inn på likhuset i Kairo sentrum for å lete etter sine kjære. Bare én fra hver familie får komme inn. Identifiseringen er svært vanskelig fordi de fleste likene er brent til det ugjenkjennelige.

Abdel Atti Mohammed har vært inne på likhuset. Han sier at flere av likene bare er kull, men han klarte å identifsere nevøen sin Mohammed fordi ID-kortet hans fortsatt var lesbart.

Mohammed Hassan har vært innom seks sykehus før å lete etter broren sin, Ali Hassan. Håpet ble svakere og svakere etter hvert som han lukket sykehusdørene bak seg. Det eneste stedet han ikke har sjekket er likhuset.

- Dit vil jeg ikke. Jeg har vært der en gang tidligere.

Kilder: AP, Reuters, Ananova

NEDBRENT: </B>Slik så det ut i en av vognene etter at flammene hadde herjet. Eksperter tror brannen kan ha startet fordi en av passasjerene tok med en liten ovn som kan ha eksplodert.
DØDENS TOG: </B> Egyptiske redningsmannskaper henter ut lik fra togvognene ved Al-Ayatt, 70 kilometer sør fra den egyptiske hovedstaden Kairo.
KATASTROFE: </B> Innbyggerne i Al-Ayatt ser på de forkullede likene som er hentet ut fra toget. Minst 370 mennesker mistet livet.
Hele Norges coronakart