Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den tyngste skoledagen

Mange av pultene sto tomme da skolene åpnet på Sri Lanka i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De psykiske påkjenningene er uholdbare for de fra før krigstrette barna, mener barnelege.

Det skulle vært starten på et nytt år, men første skoledag på Sri Lanka ble nok en påminnelse om flodbølgens ufattelige omfang.

300 av 1200

På Sudarma High School i byen Galle sør på øya, møtte bare 300 av de 1200 elevene fram da skoleklokka ringte, melder BBC.

Ingen vet hvor mye av fraværet som skyldes at foreldrene har flyktet fra byen, eller om barna er blant de over 30 000 menneskene som omkom under flodbølgen.

Situasjonen er den samme langs hele den katastroferammede kysten. Barn er blant de omkomne, og barn er blant dem som kommer til å trenge mye oppfølging og langvarig støtte. Det sier barnelegen Joseph Soosai, som nylig kom tilbake til Oslo fra en rundreise i de tamilske områdene på Sri Lanka.

Krigstraumer

-  De fleste av barna vil trolig bli bra etter noen måneder, men ti til tjue prosent vil kunne få kroniske plager eller bli mentalt syke. Nå trengs det ikke bare penger, men profesjonell støtte, sier Soosai til Dagbladet.

 TILBAKE TIL HVERDAGEN:  Flodbølgen som feide innover strendene på Sri Lanka - og drepte flere tusen mennesker - har vært en enorm påkjenning, ikke minst for barna. Mange har mistet foreldrene sine, og i går sto pulter tomme på den første skoledagen etter katastrofen. Her fra en skole i byen Panadura, hvor elever følger læreren sin til timen. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Scanpix
TILBAKE TIL HVERDAGEN: Flodbølgen som feide innover strendene på Sri Lanka - og drepte flere tusen mennesker - har vært en enorm påkjenning, ikke minst for barna. Mange har mistet foreldrene sine, og i går sto pulter tomme på den første skoledagen etter katastrofen. Her fra en skole i byen Panadura, hvor elever følger læreren sin til timen. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Scanpix Vis mer

Barnelegen er imponert over innsatsen som blir gjort både av de tamilske tigrene (LTTE), og av enkeltpersoner og grupper i de tamilske områdene i nord og øst på Sri Lanka. Men ressursene er langt fra tilstrekkelige, sier han.

-  Folk får mat og grunnleggende medisiner, men det finnes nesten ikke spesialister som kan ta seg av dem som er psykisk syke. I de LTTE-kontrollerte områdene finnes maksimalt fire psykiatere, sier Soosai.

At Sri Lanka har vært i borgerkrig i over 20 år, gjør landet ekstra sårbart, mener han.

Trenger ekspertise

-  Rundt 60 prosent av barna har opplevd krig, og svært mange lider av posttraumatisk stress. Man må se situasjonen på Sri Lanka i lys av hva slags samfunn det var da flodbølgen inntraff, sier Soosai.

Pengestøtte til oppbygging er bra, mener legen.

-  Men det som trengs mest nå, er eksperter innen psykiatri og helsepersonell innen mental helse på Sri Lanka, slik at de som er psykisk syke, får behandling, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media