UTESTENGT: Forholdet mellom Ap-nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske var anstrengt lenge før varslingssakene mot den avgåtte nestlederen, ifølge en ny bok. Her er de to avbildet under et landsstyremøte i 2015.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UTESTENGT: Forholdet mellom Ap-nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske var anstrengt lenge før varslingssakene mot den avgåtte nestlederen, ifølge en ny bok. Her er de to avbildet under et landsstyremøte i 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Ap-bok: Tajik utelatt fra «gutteklubb» i partiledelsen

«Den uformelle makta ligger ikke hos meg»

Et internt notat fra Hadia Tajik til Ap-leder Jonas Gahr Støre viser at nestlederen følte seg utelatt fra «gutteklubben grei» i og utenfor partiet.

- Den uformelle makta ligger ikke hos meg. Den ligger hos dem som sitter lenge på kvelden og drikker øl med alle, som bygger nettverk, og som har gjort dette i årevis, i håp eller påvente om å få en posisjon i partiet, skriver Tajik.

Det personlige notatet til Ap-leder Jonas Gahr Støre er gjengitt i boka «Arbeiderpartiet - alle skal ned», som lanseres i dag. Notatet skal ha blitt sendt høsten 2015 og antyder at forholdet i Ap-toppen var anstrengt og problematisk lenge før vinterens metoo-varsler mot avgått nestleder Trond Giske.

- To funksjoner

Den direkte foranledningen til at notatet ble sendt, skal ha vært et forslag fra Giske om å samle stillingene som kommunikasjonssjef for stortingsgruppa og partikontoret. Giske foreslo at Tajiks personlige rådgiver Svein Tore Bergestuen burde få jobben.

Snart skulle samarbeidet mellom Tajik og Bergestuen surne betraktelig for så å skjære seg helt, men på dette tidspunktet ville hun svært gjerne beholde ham.

- Han har to funksjoner. Den ene er å være en politisk rådgiver. Den andre er å flytte tyngdekraften i min retning, skriver Tajik.

I notatet kaller hun ham et «gravitasjonssentrum», som mange sirkler rundt.

- Samtidig har han tilgang på arenaer som tradisjonelt er forbeholdt gutteklubben grei - i og utenfor dette partiet. Det er poenget. Jeg trenger en som er min mann i gutteklubben. Han flytter uformell makt i min retning, skriver Tajik.

Verken Støre, Tajik, Giske eller Bergestuen vil kommentere opplysningene i boka overfor Dagbladet.

Tillitskrise

I stedet for Bergestuen pekte Tajik i notatet på en lang rekke andre kandidater til en nyopprettet kommunikasjonssjefstilling. Blant dem er toppbyråkrat og kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor Trude Måseide, tidligere Ap-rådgiver Mina Gerhardsen og journalistene Aslak Eriksrud og Jarle Roheim Håkonsen, som begge har bakgrunn fra AUF.

TILLITSKRISE: Lederkvartetten i Arbeiderpartiet samarbeidet til tider svært dårlig, ifølge boka. Fra venstre: Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TILLITSKRISE: Lederkvartetten i Arbeiderpartiet samarbeidet til tider svært dårlig, ifølge boka. Fra venstre: Partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Det ble aldri noe av en sammenslåing av de to infostillingene, men tidligere NRK-anker Roheim Håkonsen overtok tidligere i år som kommunikasjonssjef i stortingsgruppa.

I boka til de to VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård framgår det at forholdet mellom de to nestlederne var anstrengt så å si fra første stund.

Tajik skal ha følt at Giske bevisst holdt henne utenfor flere viktige sammenhenger og gått sine egne veier. Forsøk på å bøte på det dårlige forholdet fra partileder Jonas Gahr Støre og andre skal ikke ha ført fram.

Tvert imot skal samarbeidsproblemene ha eskalert i tida fram mot valget. Intern misnøye i organisasjonen med Ap's valgkamp, det katastrofale valgresultatet og de påfølgende varslene mot Giske skapte en tillitskrise i Ap, som i høy grad også omfattet partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Støre selv.

Truet med å gå av

Ap-boka er i hovedsak basert på samtaler med anonyme kilder. Dagbladet har selv omtalt det anstrengte forholdet i Ap-toppen i flere artikler.

Flere steder i boka blir tillitskrisen beskrevet i detalj. Konflikten toppet seg under vinterens behandling av varslingssakene mot Giske. Tajik var så misfornøyd med håndteringen at hun var villig til å sette vervet sitt på spill, skriver NTB.

- Jeg forstår at det er jeg som må velge, sa Tajik i en telefonsamtale med Støre, som er gjengitt i boka.

«Hun ønsket ikke å bli værende i partiledelsen om Giske ble», påpeker forfatterne. Det som beskrives som et ultimatum skal ha blitt framsatt da Giske så ut til å kunne fortsette som nestleder etter å ha beklaget sin oppførsel.

Tajik satt sammen med to av varslerne da telefonsamtalen fant sted. Ifølge boka var hun svært opprørt over at sakene ikke lot til å få større konsekvenser. Etter samtalen skal hun ha fortalt de to kvinnene at «hun ikke hadde samvittighet til å være med på å legitimere Giskes oppførsel og maktmisbruk».