Den ukjente helten

I én korridor på Scandinavian Star overlevde alle. De ble reddet av Kristen Blindheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SYKKYLVEN (Dagbladet):

- De kan takke Blindheim for livet, sier politiinspektør Agne Knutsson ved Uddevalla-polisen.

Med vanvittige kraftanstrengelser klarte ungkaren fra Sykkylven å løsne branndøren i korridoren utenfor lugaren fra kraftige magneter. Han klarte å lukke døren og stenge røyken og brannen ute. Like etter slo brannen som en ildkule tvers over skipet i etasjen over, før flammene ble ført nedover trappehuset.

I dette intervjuet forteller Blindheim for første gang om hendelsene på skipet.

Slokket første brannen

Dersom branndøren hadde stått åpen, ville ikke passasjerene i denne korridoren hatt den minste sjanse til å overleve. I stedet ble flammehavet dratt videre nedover i skipet der ildtungene nærmest flamberte varebilen som sto nærmest. Alle i Blindheims korridor ble evakuert og kom seg sikkerhet gjennom de røykfylte korridorene og ut på baugdekket.

Dramatikken for idrettslederen fra Møre-bygda Blindheim startet allerede med et branntilløp tidligere på natta.

Sammen med Arvid Rusten var han reiseleder for fire ungdommer som skulle på bordtennisturnering i Danmark. Blindheim forteller at han var urolig og ikke klarte å sovne fordi han følte seg utrygg på hele ferja.

Etter en times tid hørte han knitring ute i korridoren. Der så han flammene stå i taket, like ved lugar 416.

Sammen med sin reisekamerat fikk han slokket branntilløpet. Blindheim pådro seg annengradsforbrenninger under fotsålene da han i bare truse kastet seg over og fikk slokket den aller første brannen på Scandinavian Star.

Pyroman

- Vi forlangte at hele båten skulle sjekkes fordi vi mente det var en pyroman om bord, sier han.

- Mannskapet tok oss ikke alvorlig. De sa vi skulle gå og legge oss igjen fordi de hadde full kontroll. Besetningen virket svært trøtte, ja, nærmest sløve. Jeg tror de hadde hatt lange arbeidsdager med å sette ferja i drift, sier han.

Blindheim ble sittende og våke i køya. Etter en kort stund hørte han at det ble ropt «FIRE!» på høyttaleranlegget. Blindheim styrtet ut i korridoren og oppdaget tett røyk i det første trappehuset på babord side aktenfor hans lugar.

Giftig røyk

53-åringen pustet inn så mye giftig røyk at han selv mener at han skulle vært død. I nesten 10 år etter brannen var han svært plaget av hosting - som regel hostet han blod.

- Etter at jeg ble berget, hostet jeg så mye sot at vasken på hotellet ble helt svart, sier han.

Under arbeidet med å låre en livbåt skadet han flere ledd på tærne.

Ødelagt tilværelse

Etter brannen fikk Blindheim og Rusten 20 000 kroner i erstatning fordi de ikke kom til Danmark.

- Jeg forventet å bli innkalt til en helseundersøkelse. Men det skjedde ikke. Forsikringsselskapet ville heller ikke betale en spesialistundersøkelse på Rikshospitalet, slik jeg ba om, sier han.

- Den første tida klarte jeg ikke å arbeide. Jeg orket snaut å ta et spadetak før jeg var utmattet.

Han våget ikke å ta 100 prosent uføretrygd, fordi han fryktet at han ville miste tilskuddene til gardsdriften.

Mange tror han ble rammet av en posttraumatisk stressreaksjon etter de voldsomme påkjenningene under brannen

Egen lomme

- Jeg har fått litt hjelp av sosialkontoret til å betale rotfyllinger og briller. Resten av behandlingene har jeg betalt av egen lomme, sier Blindheim.

Blindheim legger ikke skjul på at han har hatt til dels store økonomiske problemer etter katastrofen. For tre måneder siden kom e-verket og klippet ledningene til løa.

- Jeg har ikke hatt råd til å reise til Oslo på samlingene som støtteforeningen har holdt, sier han.

- Jeg har lært meg å ikke være kravstor, sier Blindheim.

7. APRIL 1990: 159 mennesker omkom i Scandinavian Star-tragedien 7. april 1990. Det svenske politiet er ikke i tvil om at det kunne vært flere om ikke Kristen Blindheim med en kraftanstrengelse hadde klart å lukke en branndør på dekk 4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer