Den ukjente historien om den norske storspionen

Gunvor Galtung Haavik var en langt viktigere spion enn tidligere kjent. Sovjetunioens mektige leder, Leonid Brezjnev, fikk Haavik-dokumenter servert rett på pulten.

TILSTO AT HUN VAR SPION: Inntil Arne Treholt ble arrestert i 1984 var Gunvor Galtung Haavik Norges mest kjente spion. I 1977 ble hun anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. Før hun døde tilsto Haavik at hun jobbet for KGB. Foto: JAN. A. MARTINSEN/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX
TILSTO AT HUN VAR SPION: Inntil Arne Treholt ble arrestert i 1984 var Gunvor Galtung Haavik Norges mest kjente spion. I 1977 ble hun anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. Før hun døde tilsto Haavik at hun jobbet for KGB. Foto: JAN. A. MARTINSEN/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I hemmelige MI6-dokumentene kommer det fram at KGB mente at Haavik var «mentalt ubalansert», «et faktum som ble klart på grunn av hennes voldsomme utbrudd og kraftige protester mot å delta i agentnettverket. I perioder led hun av depresjoner».

I 1950 lot KGB en psykiater, som jobbet for den sovjetiske etterretningstjenesten, undersøke henne.

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer