Den ukjente historien om den norske storspionen

Gunvor Galtung Haavik var en langt viktigere spion enn tidligere kjent. Sovjetunioens mektige leder, Leonid Brezjnev, fikk Haavik-dokumenter servert rett på pulten.

TILSTO AT HUN VAR SPION: Inntil Arne Treholt ble arrestert i 1984 var Gunvor Galtung Haavik Norges mest kjente spion. I 1977 ble hun anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. Før hun døde tilsto Haavik at hun jobbet for KGB. Foto: JAN. A. MARTINSEN/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX
TILSTO AT HUN VAR SPION: Inntil Arne Treholt ble arrestert i 1984 var Gunvor Galtung Haavik Norges mest kjente spion. I 1977 ble hun anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. Før hun døde tilsto Haavik at hun jobbet for KGB. Foto: JAN. A. MARTINSEN/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I hemmelige MI6-dokumentene kommer det fram at KGB mente at Haavik var «mentalt ubalansert», «et faktum som ble klart på grunn av hennes voldsomme utbrudd og kraftige protester mot å delta i agentnettverket. I perioder led hun av depresjoner».

I 1950 lot KGB en psykiater, som jobbet for den sovjetiske etterretningstjenesten, undersøke henne.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer