Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den ukjente vinneren

Fredsprisvinner OPCW får ikke folk til å gispe av begeistring. Men organisasjonen har ødelagt 82 prosent av alle kjemiske våpen i verden. Helt i det stille.

SE INSPEKTØRENE JOBBE:Magnum-fotografen Paolo Pellegrin er årets fredspris-fotograf, og har fulgt fredsprisvinnere de siste månedene. Du kan se hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen på Nobels Fredssenter i Oslo. Det er gratis adgang. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter
SE INSPEKTØRENE JOBBE:Magnum-fotografen Paolo Pellegrin er årets fredspris-fotograf, og har fulgt fredsprisvinnere de siste månedene. Du kan se hvordan inspektørene i OPCW overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen på Nobels Fredssenter i Oslo. Det er gratis adgang. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos for Nobels Fredssenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG (Dagbladet): OPCW. Organisasjonen for hva? Lurte mange da Nobel-leder Thorbjørn Jagland leste opp årets vinner.

Men det er verdt å merke seg navnet: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen. For når det gjelder nedrustning, er OPCW og den kjemiske våpenkonvensjonen en av verdens største seire når det gjelder nedrustning.

- Hehe, da jeg søkte om å få stillingen som sjef for OPCW for drøye tre år siden, visste jeg også lite om organisasjonen. Den er jo fremdeles relativt ung (16 år), men ekstremt suksessrik, sier Ahmet Üzümcü, OPCW-sjefen, til Dagbladet.

Les også: Slik ødelegges kjemiske våpen

Les også: Slik oppleves et gassangrep

Tatt på senga Vi møter den tidligere tyrkiske karrierediplomaten i organisasjonens hovedkvarter i den nederlandske byen Haag. Det runde og grå mursteinbygningen passer perfekt til en organisasjon som før fredsprisens søkelys først og fremst jobbet i skyggen.

- Jeg visste ikke engang at vi var nominert til prisen. Men er veldig, veldig stolte. Ikke bare får vi mer tyngde i det krevende oppdraget med å fjerne de kjemiske våpnene i Syria. Prisen er også en fantastisk anerkjennelse for den viktige jobben som er gjort, sier Üzümcü.

- Atomvåpen neste Tyrkeren er en sjef som har oversikt over hva hans 500 ansatte holder på med. I full fart forteller han at OPCW har fått ødelagt de kjemiske våpenlagrene til India og Sør-Korea. At Russland har ødelagt 77 prosent av sine kjemiske våpen, mens USA er oppe i 90.

Organisasjonen har flere tusen varslede og ikke-varslede inspeksjoner året rundt, og lærer opp tollpersonale, studenter og folk som jobber med kjemisk materiale.

- Nå får vi hjelp fra Nobelkomiteen: Endelig kan vi få vise verden hvilken suksessrik organisasjon vi er. Vi har 190 medlemsland, men klarer likevel å bli enige — og handle. I framtida kan vi også bli en modell for andre og lignende områder. Kanskje kan vi bli kvitt verdens atomvåpen ved å bygge på vår organisering og kjemivåpenkonvensjonen (CWC), sier Üzümcü.

Saddam og Assad Kjemiske våpen har blitt brukt helt siden 1. verdenskrig, og har rammet millioner av mennesker. Det ble produsert store mengder kjemiske våpen under den kalde krigen og Saddam Hussein brukte våpnene mot Iran og mot kurderne i Halabja i 1988.

I august i år kom de forferdelige bildene fra det kjemiske angrepet i Ghouta i Syria. Nå er OPCWs folk i det borgerkrigsherjede landet for å fjerne Bashar al-Assads lagre.

- Kritikere sier at dere fikk prisen for tidlig. Hva hvis dere mislykkes i Syria?

- Det er sant at vi er i startfasen i Syria, men vi har allerede gjort et veldig bra arbeid der. Dessuten ser jeg på prisen som en anerkjennelse for alt vi har oppnådd gjennom 16 år. Og det er ikke lite, sier sjefen.

De siste månedene har organisasjonen hatt en rekke inspektører i Syria. De kjemiske lagrene er kartlagt, og planer legges nå for å få tilintetgjort de kjemiske materialene.

- Jobben i Syria er farlig, men FN legger godt til rette for sikkerheten rundt oss. Syriske myndigheter har også hjulpet oss. Alle våre eksperter drar frivillig, og etter Syria-oppdragene har jeg spurt om de ville dra tilbake igjen. Alle har, til min glede, sagt ja, sier han.

Vil ha med versting-land Et av viktigste målene for OPCW, er å få med de siste seks landene som ikke er med i organisasjonen: Israel og Myanmar har ikke ratifisert avtalen, mens Egypt, Nord-Korea, Angola og Sør-Sudan foreløpig har sagt blankt nei.

- Jeg håper jo at Israel og de andre landene skriver under så fort som mulig, for å nå målet om en kjemisk våpenfri verden, sier Üzümcü.

- Men hvordan kan dere være sikre på at over 80 prosent av kjemiske våpen faktisk er fjernet. Land eller organisasjoner kan ha kjemisk arsenal i skjul — eller produsere nye?

- I vår verden er det veldig vanskelig å skjule slike aktiviteter. De vil trenge spesiell type materiale og utstyr, så å jukse uten å bli oppdaget er ekstremt vanskelig. Noen ville til sist funnet ut av det, varslet oss, og så kommer vi og inspiserer, sier sjefen.

Det er ennå ikke helt bestemt hvem fra organisasjonen som kommer til Oslo for å motta prisen, men Üzümcü kommer. Og kona.

- Alle her i OPCW er så stolte over prisen. Nå gleder vi oss over å kunne dele vår suksesshistorie med resten av verden. Vi er historien om 190 land som stadig klarer å bli enige - og vi er i ferd med å bli kvitt livsfarlige våpen.

STOLT SJEF: Direktøren for årets fredsprisvinner, OPCW, Ahmet Üzümcü, ble tatt på senga da telefonen fra Oslo og Nobelkomiteen kom. - Men alle i organisasjonen er stolte og jubler. En slik pris vil jo øke forventningene til oss framover, men det er bare bra, sier Ahmet Üzümcü. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

LITEN OG NØKTERN: Årets fredsprisvinner, organisasjonen OPCW, har bare 500 ansatte, har lavt budsjett og har jobbet i det stille gjennom sitt 16-årige liv.