JUBEL: Mike Pence presenterte seg selv som Donald Trumps visepresident på det republikanske landsmøtet i Cleveland. Vis mer

Den ukjente visepresidentkandidaten introduserte seg for USA: ­­- Jeg er kristen, konservativ og republikansk. I den rekkefølgen.

Mike Pence aksepterte sitt kandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): I natt fikk Indiana-guvernør Mike Pence holde den tradisjonsrike visepresidenttalen på partiets landsmøte etter å ha blitt introdusert av speaker Paul Ryan.

- Jeg aksepterer deres nominasjon til å tjenestegjøre som visepresident, sier Pence til jubel.

Her fikk han endelig en sjanse til å vise seg fram for millioner av TV-seere.

- Jeg er kristen, konservativ og republikansk. I den rekkefølgen, erklærte Pence.

For ham og mange andre var det en overraskelse at han ble president. Få amerikanere utenfor delstaten Indiana kjenner særlig til Pence.

Høstet latter

- For dem av dere som ikke kjenner meg - som er de fleste av dere - la meg fortelle litt, sier Pence og høster latter fra salen.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle stå her. Jeg hadde trodd jeg skulle stå sammen med mine kjære venner fra den flotte delstaten Indiana.

SITT LIVS KJÆRLIGHET: Kona til visepresident Mike Pence, Karen, får applaus fra salen og barna til Donald Trump. Foto:  Win McNamee/Getty Images/AFP 
SITT LIVS KJÆRLIGHET: Kona til visepresident Mike Pence, Karen, får applaus fra salen og barna til Donald Trump. Foto:  Win McNamee/Getty Images/AFP  Vis mer

Han fortalte også om oppveksten i en liten by i sørlige Indiana, og at han hadde helter som var knyttet til Det demokratiske partiet.

- Mine helter var president John F. Kennedy og borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King. Jeg tror min far hadde vært ganske overrasket om han hadde sett meg her i dag, sier Pence.

- Partiet i ryggen

Han fortalte også om livet med sitt livs store kjærlighet, kona Karen og tre barn. Pence rakk også å skryte av Trump.

- Dere har nominert en president som aldri gir seg. Han er en kjemper og en vinner. Hittil har han kjempet alene. Men med dette forente partiet i ryggen, vet jeg at vi vil velge Donald Trump til USAs neste president, sier Pence.

Han rakk også å gi demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, tilnavnet «Secretary of Status Quo» (minister for status quo journ.anm.).

Tok imot

Det var forrige uke Donald Trump annonserte at 57-årige Pence hadde fått den store oppgaven med å stå sammen med ham på stemmeseddelen. Dagbladet var tidligere onsdag til stede da Pence ønsket Trump velkommen til Cleveland.

Pence blir sett på som en kandidat som både kan tilfredsstille den konservative fløyen av Det republikanske partiet og ledelsen. Evangelikeren og familiemannen har vært folkevalgt til Kongressen i tolv år, og de fleste er enig i at han kan blidgjøre mange republikanere som ennå ikke har latt seg overbevise av Trump.

Balansert taler

I tillegg er de fleste enig om at Pence er en mer ettertenksom og skånsom kandidat enn Trump, som av og til mangler impulskontroll.

Da Trump presenterte Pence som sin visepresidentkandidat, hadde han dette å si om mannen som skal roe ned gemyttene rundt den impulsive forretningsmannen:

- Indianas guvernør mike Pence var mitt førstevalg. Jeg har beundret arbeidet hans, spesielt i Indiana. Jeg beundrer at han kjemper for folket og at han kjemper for deg, sa Trump på lørdag ifølge CBS News og la til enda et godord:

- Han er solid.

- Trump er en god mann

Før visepresidentkandidaten fikk slippe til på pressekonferansen lørdag, ble Pence introdusert som en mann med godt utseende og en mann som kan gjenforene Det republikanske partiet før valget.

- Jeg må være ærlig å si at en av grunnene er å gjenforene partiet, sa Trump.

Pence sa så at han var takknemlig for å ha blitt valgt.

TRUMPS VISEPRESIDENT:Donald Trump valgte  Indiana-guvernør Mike Pence til sin visepresidentkandidat. Video: AP / Reuters Vis mer

- Folk som kjenner meg godt, vet at jeg er ganske vanlig fyr: jeg er kristen, konservativ og republikaner, sa Pence, før han kalte Trump for en «god mann».

Homonekt-lov

Som Indiana-guvernør signerte Pence «Religious Freedom Restoration Act», en lov som er ansett av mange for å være homofiendtlig. Den innebar blant annet at restauranteiere kan jage bort homofile kunder på bakgrunn av religiøs overbevisning. Ifølge NPR ble loven generelt svært dårlig mottatt, og fikk også økonomisk negative konsekvenser. Pence ble tvunget til å myke opp reglene.

Trump derimot har uttalt at han er «de homofiles venn».