PÅ MARSJ: Ca. 1000 flyktninger la i morges ut på den lange marsjen mot den østerrikske grensa fra sentralbanestasjonen i Budapest. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Scanpix
PÅ MARSJ: Ca. 1000 flyktninger la i morges ut på den lange marsjen mot den østerrikske grensa fra sentralbanestasjonen i Budapest. Foto: Frank Augstein / AP / NTB ScanpixVis mer

Den ungarske regjeringen snur: Vil busse flyktningene til Østerrike

1000 marsjerer mot grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at ungarske myndigheter i dagevis har hindret de flere tusen flyktningene som er strandet i landet i å dra videre, snur nå regjeringen. En talsmann for statsminister Viktor Orbán sier de nå vil sende busser for å plukke opp dem som i hele dag har marsjert fra Budapest mot den østerrikske grensa, melder NTB.

Det er 175 km fra Budapest til grensa langs motorveien, og 240 km til Wien.

Tok beina fatt Det var i morges, etter at flere tusen i dagevis har oppholdt seg på sentralbanestasjonen i Budapest, at en betydelig andel av dem bestemte seg for å ta beina fatt, framfor å vente på et tog som aldri kommer.

Ungarske myndigheter har uttalt at de ikke vil la flyktningene reise videre mot Østerrike og Tyskland med mindre de lar seg registrere i landet. Dette er mange motvillige til, siden det ifølge Dublin-avtalen kan innebære at de blir sendt tilbake til Ungarn, fordi det var det første landet der de registrerte seg i Schengen-området.

«TANTE ANGELA MERKEL»: De fleste flyktningene i marsjen sier de vil til Tyskland. På vei ut av Budapest holdt mange opp plakater av forbundskansler Angela Merkel, som blir kalt «tante». Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Scanpix
«TANTE ANGELA MERKEL»: De fleste flyktningene i marsjen sier de vil til Tyskland. På vei ut av Budapest holdt mange opp plakater av forbundskansler Angela Merkel, som blir kalt «tante». Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tilsynelatende ønsker få, om noen, av flyktningene å bli i Ungarn. Landet har en høyreorientert innvandringsfiendtlig regjering, og statsminister Orbán har uttalt at muslimer vil undergrave Europas kristne natur - med henvisning til at flertallet av flyktningene kommer fra muslimske land.

Skjellsord Motstanden mot å huse flyktningene synes også å være betydelig i den ungarske befolkningen. Ifølge den østerrikske storavisa Kurier, som følger med på marsjen, har flere bøller i biler slengt skjellsord mot de marsjerende på motorveien. Tidligere i dag brøt det ut slåsskamp mellom flyktninger og ungarere ved sentralbanestasjonen i Budapest.

- De ser på oss som dyr, og behandler oss deretter. Men vi er mennesker som dere, ikke terrorister. Vi flykter fra terrorister, sier en pakistansk mann til Kurier.

På den annen side har mange ungarere også stilt opp for å hjelpe de marsjerende flyktningene med mat og vann langs veien. Røde Kors har i tillegg opprettet en nattleir for dem som er mest skrøpelig til beins.

Vil stille bilen til disposisjon På sosiale medier tar en rekke østerrikere til orde for å kjøre til Ungarn og hjelpe flyktningene over grensa. Men det er lettere sagt enn gjort; tidligere i dag ble fire østerrikere som angivelig prøvde å gjøre nettopp det, anholdt av ungarsk politi, mistenkt for menneskesmugling.

Det er Tyskland som er målet for de fleste av flyktningene, hvorav en stor del kommer fra krigsherjede Syria. Flere av de marsjerende holdt opp plakater av forbundskansler Angela Merkel, med påskriften «Takk, tante Angela Merkel», på vei ut av Budapest. Tyskland har sagt at de vil ta imot 800 000 flyktninger i år, flest av alle de europeiske landene.

I kontrast har Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Polen nektet å ta imot flyktninger, melder BBC News.

- I dag snakker vi om tusener, men neste år snakker vi om millioner, og dette har ingen ende, advarte statsminister Orbán i dag.

Internert i leir De to siste dagene har også vært preget av dramatikk rundt den lille byen Bicske, 40 km vest for Budapest. Et tog med flere hundre flyktninger ble stoppet på stasjonen i byen, og mange ble fraktet til den lokale leiren for asylsøkere. Andre flyktet fra stedet, mens resten forskanset seg på toget. I løpet av dagen har mange dratt videre til fots.

En pakistansk mann døde tidligere i dag ved Bicske etter at han falt og slo hodet under flukt fra politiet langs jernbanelinja.

Samtidig har ungarske myndigheter i dag strammet inn lovverket, slik at å ta seg igjennom gjerdet de har satt opp på grensa til Serbia, vil medføre opptil tre års fengsel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram