Den unike hånda

Den åpne hånda brukes ikke til å slå med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TA OPP hånda di. Se på linjene i håndflata. Du er det eneste mennesket i verden som har denne hånda.Slik innleder Sven Mollekleiv når han møter ungdommer på skoler og fotballag. Håndflata er det motsatte av knyttneven. Han oppfordrer til vennskap og respekt. Og sier: Husk at alle mennesker er like mye verdt.Mollekleiv er VIF-styremann og var generalsekretær i Norges Røde Kors da organisasjonen overtok Stopp Volden-kampanjen fra Dagbladet på Momarkedet i 95. -  Det uttrykket Dagbladet skapte, er fantastisk. Budskapet fortelles på et språk alle forstår, sier han.

NATT TIL LØRDAG 4. februar 95 blir 17-åringen Andreas Stavseth skutt ned og drept på åpen gåte i Oslo. Den populære gutten hadde vært en tur på byen med kjæresten og kompisen sin. Han lar en fleipete kommentar til en tilfeldig, beruset mann falle. 28-åringen skyter Andreas på kloss hold.Venner og medelever på Manglerud tente fakler og marsjerte i Oslo-gatene. 2000 mennesker gikk i protesttog mot vold. Drapet ble startskuddet til Dagbladets Stopp Volden-kampanje.

EN AV FEM Oslo-ungdommer i 15-16-årsalderen har oppsøkt lege det siste året på grunn av vold, viser en omfattende undersøkelse blant 10.-klassinger i Oslo som Aftenposten omtalte i går. Det vanligste våpenet er kniv. De nest vanligste er kølle, skytevåpen og kjetting. Ni prosent av guttene har hatt med seg våpen på skolen, viser Dagbladets Stopp Volden-undersøkelse blant 14-15-åringer på 40 skoler i vår. Statistikken sier at voldsutøverne er blitt mindre aktive på skolene. Men utenfor skolen øker volden. Jentevolden er blitt grovere. Ungdommer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn er overrepresentert. For ungdom er vold like vanlig som dop.

HÅNDFLATA er blitt brukt av Røde Kors i antivoldsarbeid i 36 land. Ungdom i Libanon, Palestina og Colombia har iført seg Stopp Volden-T-skjorter. Hånda ble ikke designet av fancy reklamefolk. Helga før kampanjen skulle starte, satt desksjef i Dagbladet Ole Sylte på jobben. En kollega kom innom med sin ni år gamle datter. Sylte tok jenta med til kopimaskinen og la hånda hennes på glassplata. Som Dagbladet-journalist er jeg stolt over at avisa dro i gang. Norges Røde Kors holder koken. 300 000 personer har gjennom åra markert sin støtte med håndtrykkene sine. 20 000 ungdommer deltar i Stopp Volden-cup. I dag lanserer Norges Røde Kors, sammen med konfliktrådet i Oslo og Akershus, Gatemeglingsprosjektet. Konflikter blant byvankere skal løses på ikke-voldelig måte, av personer som er en del av miljøet.

RAVI OG DJ LØV spiller på Momarkedet i kveld når Stopp Volden markerer ti år. Fra ei stor kran kastes skyggen av ei stor håndflate ned på bakken. Ungdommer med fakler stiller seg opp slik at de blir ei stor, lysende, åpen hånd, akkurat som for ti år siden. Dra til Mysen i dag!