INGEN VÅRSOL Du må vente litt med å legge deg i solstolen, men neste helg er det mulig å børste støv av hagemøblene på Østlandet. Foto: Tomm W. Christiansen
INGEN VÅRSOL Du må vente litt med å legge deg i solstolen, men neste helg er det mulig å børste støv av hagemøblene på Østlandet. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Den unormale temperaturen fortsetter inn i neste uke

Først fra neste helg vil det snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det blir en fortsatt kjølig værtype i hele landet neste uke, sier Solbjørg Apeland, vakthavende meteorolog i StormGeo.

Temperaturene vil ligge et stykke under det som er normaltemperaturen de siste 10 til 15 åra.

Det kjøligste været vil vi få på Vestlandet og nordover.

Kald vår - På Vestlandet vil det være kaldt, og på Sør- og Østlandet kjølig i forhold til normalen, sier Apeland.

I Oslo er temperaturen vanligvis 14 til 15 grader i starten av mai. Neste uke vil den ligge i underkant av 10 grader. For Bergen er vanlig vårtemperatur 12 til 13 grader, nå ligger den på halvparten. Tromsø har normalt for årstida seks til sju grader, og vil ligge på mellom fire og seks grader neste uke.

- Jeg kan ikke si at det er klimaendring som er årsaken til den kalde april. Det kan også være naturlige svingninger. Det er sannsynlig at en endring er på gang, men det er ikke sikkert dette er en trend ennå, sier Apeland.

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Rasmus E. Benestad, forteller i dagens Aftenposten at en mulig årsak til den kalde vårene er å finne i oppvarmingen av Arktis.

Mulig vårtegn Meteorologisk institutt ser fram mot 7. mai. I slutten av denne perioden, fra neste helg og utover i påfølgende uke, kan vi se spede vårtegn for Østlandets del.

- De gunstigste forhåpningene om vårvær er det det østafjellske som har, sier Per Egil Haga, vakthavensde meteorolog i Meteorologisk institutt.

De ser indikasjoner på at det neste helg kan bygge seg opp et høytrykk over det sørlige Skandinavia.

- For Vestlandet, Midt- og Nord-Norge holder den kjølige værtypen seg hele perioden, sier Haga.

Nedbøren kommer som snø i Troms og Finnmark. I Sør-Norge faller snøen helt ned til 500 meter over havet. Dette vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Sol i sør Det ligger for tida et kraftig lavtrykk over Sør-Norge. I løpet av morgendagen trekker dette inn over Trøndelag.

- Det er grått og vått i Sør-Norge. Fra ettermiddagen i morgen blir det minkende nedbør på Sør- og Østlandet, forteller Apeland i StormGeo.

For Vestlandets del kommer et nytt lavtrykk inn over landet onsdag neste uke. Dette vil gi nedbør på Vestlandet og nordover til Nordland.

- Tirsdag, onsdag og torsdag vil Sør- og Østlandet få stort sett opphold og perioder med sol, sier Apeland.

Troms og Finnmark vil få en mer vekslende værtype i starten av neste uke og fram til torsdag.

- Tirsdag og torsdag er det sjanse for at sola varmer noe på Sør- og Østlandet. I Nord-Norge vil det være halvskyet, regn og sludd i Troms og Finnmark, sier Apeland.

<strong>KALDE DAGER:</strong> Slik så det ut over Norge søndag kveld. Illustrasjon: Meteorologisk institutt
KALDE DAGER: Slik så det ut over Norge søndag kveld. Illustrasjon: Meteorologisk institutt Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer